ZİNCİR HASTANELERİN YÖNETİMSEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI: YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Araştırmanın amacı, zincir hastane olarak nitelendirilen sağlık kuruluşlarının yönetimsel anlamda karşılaştıkları sorunların ve bu sorunlara ne tür çözüm önerileri getirdiklerinin belirlenmesidir. Araştırma nitel desenlidir ve araştırmanın kapsamı İstanbul’da birden fazla merkezde hizmet veren kurumların çeşitli yönetim kademelerinde yer alan yöneticilerdir.  Veri toplama aracı olarak detaylı literatür taraması ve uzman görüşü yardımıyla araştırmacılar tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış form kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Zincir hastane olarak nitelendirilen kurumların karşılaştıkları temel sorunlar büyüme stratejisi, coğrafi bölge seçimi, kurumsal kimlik çalışmaları, yetki devri, geri ödeme mekanizması ve pazarlama faaliyetlerinin kısıtlanması olarak belirlenmiştir. Yoğun rekabetin olduğu sağlık sektöründe hastanelerin başarılı olabilmeleri ve varlıklarını devam ettirebilmeleri için karşılaştıkları sorunların çözümünde kendi başarılı yöntemlerini geliştirilmelerinin yanı sıra başarılı uygulama örneklerden de yararlanmaları önerilmektedir.

___

  • Yıldız, Y. (2008). Yataklı Sağlık Kuruluşlarında Yönetsel Sorunların İncelenmesi: Edirne İli Örnek Uygulama. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi, Edirne.
  • Özgen, H. Azim, Ö. (2016). Türkiye'deki Devlet Hastanelerinin Yönetim Ve Organizasyon Yapısını Verimlilik Açısından İnceleyen Bir Araştırma. Erişim Yeri: http://www.merih.net/m1/hastane1.htm Erişim Tarihi 07.07.2016.
  • Kurtulmuş, S. (1998). Sağlık Ekonomisi ve Hastane Yönetimi. İstanbul: Değişim Dinamikleri Yayınları.
  • Bahat, R. (2016). Özel Sağlık Hizmetleri Sektöründe Fırsatlar ve Beklentiler. OHSAD. Erişim yeri:http://www.sasder.org/sunumlar/ulusalkongre3/PANEL%20SAGLIKTA%20DONUSUM_Resat%20Bahat.pdf Erişim Tarihi 20. 07.2016.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı (2015). Sağlık İstatistikleri Yıllığı. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayınları.
  • Şimşek, H. Yıldırım, A. (2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Altıntaş, E. (2014). “Özel Eğitim Dersinin Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlar ve Kazanımlar Bakımından Değerlendirilmesi”. Kafkas Üniversitesi E – Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(3):1-12.
  • Batu, S. İftar, K.G. Uzuner, Y. (2004). “Özel Gereksinimli Öğrencilerin Kaynaştırıldığı Kız Meslek Lisesindeki Öğretmenlerin Kaynaştırmaya İlişkin Görüş ve Önerileri”. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 2(5): 33-50.
  • Strauss, A.L. Corbin, J. (2000). Basic of Qualitative Research: Grounded Theory Procedures and Tecniques. Sage: Newbury Park.
  • Gegez, E. (2015). Pazarlama Araştırmaları. İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Büyüksavaş, A. (2010). Kamu Hizmeti Sunan Özel Hastanelerin Sorunları ve Çözüm Önerileri: Isparta ve Antalya Örneği. Uysal Kerman, Isparta Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Astar, M. Dikmen, C. Aşkın, Y. (2013) "Hastanelerin Yönetsel Sorunlarının Analizi: İki Özel Hastane Örneği". İstanbul: İstanbul Bilim Üniversitesi Yayınları.
  • Kerman, U. Demirgil, H. Altan, Y. Büyüksavaş, A. (2011). “Özel Hastanelerin Yönetsel Sorunları Üzerine Bir Araştırma: Antalya Ve Isparta Örneği”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1):93-108.
  • Boscarino, J. Steiber, S. (1982). "Hospital Shoping and Consumer Choice". Journal of Healthcare Marketing, 2(2):15-23.
  • Lane, P. Lindquist, J. (1994). Hospital Choice: A Summary of the Key Emprical Hypothetical Finding's of 1980. Maryland: An Aspen Publications.
  • Tengilimoğlu, D. (2008). "Hastane Seçiminde Etkili Olan Faktörler: Bir Alan Uygulaması". Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(1): 85-98.
  • Şantaş, F. Kurşun, A. ve Kar, A. (2016). "Hastane Tercihine Etki Eden Faktörler: Sağlık Hizmetleri Pazarlaması Perspektifinden Alan Araştırması". Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 19(1):17-33.
  • Can, A. İbicioğlu, H. (2008). "Yönetim ve Yöneticilik Yönünden Üniversite Hastanelerinin Değerlendirilmesi". SDU İİBF, 13(3): 253-275.
  • Selvi, M. (2014). “Özel Hastanelerde İşletmecilik Sorunları: Tekirdağ/ Süleymanpaşa Merkez İlçesinde Bir Örnek Olay İncelemesi”. Sosyal Bilimler Metinleri, 3(1):1-30.
  • Yerebakan, M. (2000). Özel Hastaneler Araştırması Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayınları.
  • Altuniş, M. (2000). "Doğu Anadolu Bölgesindeki Sağlık Kuruluşlarında Yaşanan Yönetim Sorunları". Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (14): 159-174.
  • World Health Organization (2016). Countries Health Data. WHO. Erişim Yeri: http://www.who.int/gho/en/ Erişim Tarihi 10.12.2016.
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

YENİDOĞANA UYGULANAN AĞRILI İŞLEMLERİN EBEVEYN - BEBEK BAĞLANMASINA ETKİSİ

Nurdan KAYA, Büşra CESUR, Funda EVCİLİ, Z. Burcu YURTSAL

MEME KANSERİNDE CİNSEL YAŞAMDAN YAŞAMSAL DOYUMA YOLCULUK

Ayşegül BİLGE, Gül ERTEM, Yelda Candan DÖNMEZ

PARAMEDİK ÖĞRENCİLERİN ACİL TIP KLİNİĞİNDE UYGULADIKLARI TIBBİ BECERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Gül Özlem YILDIRIM

KRONİK KARACİĞER HASTALIKLARINDA TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ

Gamze AKBULUT, Fatma Nur BİNGÖL, Kübra ESİN

EBEVEYNLERİN ÇOCUKLARININ BESLENME VE KİLO DURUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

Nilay ERCAN ŞAHİN, Funda ASLAN

KAMU VE ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN PERSONELLERİN TÜKENMİŞLİK SEVİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Taşkın KILIÇ, Hatice AK

KİLİS DEVLET HASTANESİNDE YATAN YETİŞKİN HASTALARIN İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK DAVRANIŞ VE ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ

Uğur DOĞAN, Yadigar POLAT, Tuğba DEMİROĞLU

AİLE HEKİMLERİNİN PSİKOSOSYAL SORUNU OLAN BİREY VE AİLELERE YÖNELİK MÜDAHALE YAKLAŞIMLARI (BURSA ÖRNEĞİ)

Tahir GÜNEŞ, Nimet GÜNEŞ

TÜRKİYE’ DE MARKETLERDE SATILAN ALKOLSÜZ İÇECEKLERİN ETANOL SEVİYELERİ

Nesibe ARSLAN BURNAZ, Murat KÜÇÜK, Hacer DOĞAN, Semra ALKAN TÜRKUÇAR, Ömer Faruk DOLU, Aylin ALEVCİ, Ayça AKTAŞ KARAÇELIK, Damla POLAT

TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİNE İLİŞKİN TUTUMLARIN CİNSEL TABULARA ETKİSİ

Tuba UÇAR, Sermin TİMUR TAŞHAN, Yeşim AKSOY DERYA, Tuba KARAASLAN, Özgül AKBAŞ TUNÇ