KURUMSAL GÜVEN ve ÇALIŞAN İLİŞKİSİNDE KURUM İÇİ İLETİŞİMİN ROLÜ

Çoğu ilişkinin daha kırılgan olduğu, belirsizliklerin artıp, risk faktörünün çoğaldığı çağımızda, karşımıza bir çözüm yolu olarak güven kavramı çıkar. Güven insanın en temel ihtiyaçlarındandır. Güven kavramı; sürdürülebilir iletişimin sağlanması, insan ilişkilerinin düzenli ve sağlıklı ilerleyebilmesi açısından önem taşımaktadır. Kurumlarda ise güven; çalışan bağlılığı, örgütsel adalet, iş tatmini ve motivasyonu, kurum itibarı, kurumsal verimlilik gibi konularda etkili olabilmektedir. Kurumsal güvenin sağlanabilmesinde stratejik, planlı ve uzman destekli kurum içi halkla ilişkiler pratiklerinin etkili olabileceği söylenebilir. Bu çalışma kurum içi iletişim faaliyetleri ile çalışma arkadaşlarına, yöneticiye ve kuruma duyulan güvenin inşası arasında bir ilişkinin olup olmadığı konusuna odaklanmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden survey tekniği kullanılarak 651 kişilik kamu, özel (ulusal, küresel) kurum ve STK çalışanı olan örneklem ışığında söz konusu ilişki test edilmiştir. Bu bağlamda kurum içi iletişimin, güvene güçlü düzeyde, anlamlı ve pozitif biçimde etki ettiği görülmüş, kurum içi iletişim faaliyetleri ile çalışanların iş arkadaşlarına, yöneticilerine ve kurumlarına duydukları güven arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • BALCI, Ali (2011). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler, Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık,
  • BALTA PELTEKOĞLU, Filiz ve SAYDAM, Arın (2008). Sektörün Penceresinden Halkla İlişkiler. İstanbul: BAMM.
  • BALTA PELTEKOĞLU, Filiz (1993). “Kurum İçi İletişim ve Kurumsal İmaja Katkısı”, Marmara İletişim Dergisi, Sayı: 4, ss: 203-210.
  • BALTA, PELTEKOĞLU, Filiz (2022), Halkla İlişkiler Nedir?, İstanbul: Beta Yayınları.
  • BALTA PELTEKOĞLU, Filiz ve ASKEROĞLU Demir, Emel (2020). Dijital Ortamda Kurum İçi İletişim: İşletmelere Yönelik Bir Araştırma, Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, Online İlk Sayı, ss. 1-18.
  • BOTERO, Isabel. C., & DYNE VAN Linn. (2009), Employee Voice Behavior: Interactive Effects of LMX and Power Distance in the United Statesand Colombia, Management Communication Quarterly, (23), No. 1, 84-104.
  • CENTER H. Allen & JACKSON, Patrick. (2002). “Public Relations Practices Managerial Case Studies and Problems”, 6th ed. Prentice Hall,