ÜÇ AYRIK ÖLÇÜME DAYALI PARABOL ALGORİTMASI İLE TERMOELEKTRİK MODÜLÜN IMAX, VMAX VE EMAX PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ

Termoelektrik (TE) modüllerin performansının belirlenmesi amacıyla çeşitli metotlar geliştirilmiştir. Bunlardan biri de Ahıska vd. tarafından geliştirilen sıcaklık, akım ve gerilim gibi kolaylıkla ölçülebilir parametreleri temel alan metottur. Bu metoda göre; TE modülün ısıl ve elektriksel performansını belirlemek için öncelikle Imax, Vmax ve Emax parametrelerinin belirlenmesi gerekmektedir. Klasik olarak TE modülün bu parametrelerini belirlemek için çok sayıda ölçüm yapılması gerekmektedir ve ayrıca her ölçümde ısıl dengenin sağlanması beklendiğinden bu yöntem aşırı zaman almaktadır. Bu çalışmada; TE modül ve sistemlerin Imax, Vmax ve Emax parametrelerinin daha hızlı bir şekilde belirlenmesi için üç ayrık ölçüm ve parabol hesaplarına dayanan yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Geliştirilen yeni parabol algoritması, önceden geliştirilmiş olan Termoelektrik Performans Analiz Sistemi (TEPAS)’ne uyarlanmıştır. Yeni parabol algoritmasını temel alan test sisteminin performansının belirlenmesi amacıyla, Melcor CP1.4-127-10 model TE modül kullanılarak deneysel çalışmalar yapılmıştır. Geliştirilen yeni parabol algoritması yöntemi ile elde edilen parametrelerin klasik yönteme göre hata payları ΔТmax için %0,3,  Imax için %1, Vmax için %0,8 ve Emax için %2,9 olarak, bu parametrelerin ortalama hata payı ise %1,25 olarak bulunmuştur.  Sonuç olarak; TE modül ve sistemlerin Imax, Vmax ve Emax parametrelerinin parabol algoritmasına dayanan yeni yöntemle kısa sürede ve doğru olarak elde edilebileceği anlaşılmıştır.

___

  • Harman T. C., Special techniques for measurement of thermoelectric properties, Journal of Applied Physics, 29, 1373-1382, 1958.
  • Goldsmid H. J., A simple technique for determining the seebeck coefficient of thermoelectric materials, Journal of Physics E: Scientific Instruments, 19 (11), 921-923, 1986.
  • Buist R. J., Methodology for testing thermoelectric materials and devices, CRC handbook of thermoelectrics, Chapter 18, Editor: Rowe, D.M., CRC Press. Inc., Florida, A.B.D, 189-209, 1995.
  • Min G, Rowe D. M., A novel principle allowing rapid and accurate measurement of a dimensionless thermoelectric figure of merit, Measurement Science and Technology, 12 (8), 1261-1262, 2001.
  • Cheng, F., Hong, Y., Zhong, W., Zhu, C., Performance prediction and test of a Bi2Te3-based thermoelectric module for waste heat recovery, Journal of Thermal Analysis & Calorimetry, 118 (3), 1781-1788, 2014.
  • Shen, Z.G., Wu, S.Y., Xiao, L., Theoretical analysis on the performance of annular thermoelectric couple, Energy Conversion and Management, 89, 244-250, 2015.
  • Shen, L., Chen, H., Xiao, F., Wang, S., The practical performance forecast and analysis of thermoelectric module from macro to micro, Energy Conversion and Management, 100, 23-29, 2015.
  • Ahiska R., Ahiska K., New method for investigation of parameters of real thermoelectric modules, Energy Conversion and Management, 51, 338-383, 2010.
  • Ahiska R., Ahiska G., Ahiska K., Analysis of a new method for measurement of parameters of real thermoelectric module employed in medical cooler for renal hypothermia, Instrumentation Science & Technology, 37, 102-125, 2009.
  • Marsden J., Weinstein A., Calculus Unlimited, Benjamin/Cummings, California, USA, 10-12, 1981.
  • Anton, H., Rorres, C., Elementary Linear Algebra Applications: Applications Version, 11th Edition, Wiley Global Education, New York, USA, 2013.
  • Ahıska, R., Dişlitaş, S., Computer controlled test system for measuring the parameters of the real thermoelectric module, Energy Conversion and Management, 52, 27-36, 2011.
  • Melcor Corporation. CP series TECs: CP1.4-127-10 thermoelectric cooler datasheet. http://akizukidenshi.com/download/ds/melcore/cp.pdf. Erişim tarihi Ekim 12, 2016.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Noktasal taşkın frekans analizi: Göksu Nehri ve Kayraktepe Barajı vaka analizi

Nermin ŞARLAK, Şahnaz TİĞREK

GİRDAP VANESİNDEN GEÇEN AKIŞIN PIV YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ

Onur TUNÇER, Selin KAHRAMAN, Bertan KAYNAROĞLU

Buhar sıkıştırmalı bir soğutma sisteminde R22 yerine N20 ve R444B soğutucu akışkanlarını kullanmanın termodinamik performansa etkisi

Atilla Gencer DEVECİOĞLU, Vedat ORUÇ

Fethiye yerleşim alanındaki zeminlerin spt ve kayma dalga hızı verileriyle sıvılaşma potansiyelinin değerlendirilmesi

Nail ÜNSAL, Ayhan GÜRBÜZ, Adem IŞIK, Evren ŞİŞMAN

Elektrokoagülasyon reaktöründe bulanık kontrol metodu ile pH, iletkenlik ve sıcaklığın eş zamanlı kontrolü

Yavuz DEMİRCİ, Ayla ALTINTEN, Lütfiye Canan PEKEL, Mustafa ALPBAZ

Metamalzeme tabanlı geniş bant ışıma emici yapılar kullanılarak radar kesit alanının azaltılması

Ahmet ÖZER, Kadir ÖZDEN, Okan Mert YÜCEDAĞ, Hasan KOÇER

SAYISAL HARİTALAMA TEKNİKLERİ VE FOURIER DÖNÜŞÜMÜ KULLANILARAK DNA DİZİLİMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

Bihter DAŞ, İbrahim TÜRKOĞLU

DİZEL YAKITI, BİYODİZEL YAKITI VE KARIŞIMLARININ İÇTEN YANMALI MOTORLARA ETKİLERİNİN TEORİK İNCELENMESİ

İsmet SEZER

ÜÇ AYRIK ÖLÇÜME DAYALI PARABOL ALGORİTMASI İLE TERMOELEKTRİK MODÜLÜN IMAX, VMAX VE EMAX PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ

RAŞİT AHISKA, SERKAN DİŞLİTAŞ

Akı bariyerli TLA tipi senkron relüktans motor tasarımı ve optimizasyonu

Okan BİNGÖL, Yusuf ÖNER, Metin ERSÖZ