Trafik sakinleştirme çalışmalarında farklı kıvrımlama uygulamalarının sürüş simülatörü ortamında incelenmesi

Yerleşim alanları içerisindeki yollarda yüksek hızda hareket eden araçlar en fazla şikâyet edilen sorunlardan biridir. Yapılan aşırı hızlar sonucunda ise ölümlü ya da yaralanmalı birçok trafik kazası meydana gelmektedir. Yaşanan bu kazaları azaltabilmek amacıyla araçların hızlarını, trafik problemlerini ve buna bağlı gürültü kirliliğini azaltan trafiği sakinleştirme uygulamaları kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında şehiriçi yollarda araçların hızlarını azaltma ve kontrol etmede gelişmiş ülkelerde yaygın şekilde kullanılan fakat ülkemizde örneği bulunmayan trafiği sakinleştirme uygulamalarından birisi olan kıvrımlamalar araç simülatörü kullanılarak araştırılmıştır. Bu amaçla pilot bölge olarak Akdeniz Üniversitesi kampüsü seçilmiş ve kampüs içerisindeki bazı yollar üç boyutlu olarak modellenmiştir. Sürüş testleri sonucu elde edilen hız verilerinden, ülkemiz sürücülerinin karakteristik özeliklerine cevap verebilen en uygun kıvrımlamaların; bölünmüş dört şeritli yollar için aktif genişliği 3 metre, giriş ve çıkış açıları 45’er derece olan 10 (K10); bölünmemiş iki şeritli yollar içinse aktif genişliği 2,7 metre, giriş açısı 60, çıkış açısı 30 derece olan 2 (K2) numaralı kıvrımlamanın olduğu belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen sonuçlardan, testlere katılan kişilerin yaptığı hatalı davranışlar tespit edilerek çözüm önerileri üretilmiştir.

___

  • 1. Bahar, G. Guidelines for the Design and Application of Speed Humps. Report No. RP-038, 2007.
  • 2. Petersen, E.R. The Effectiveness of Low-Cost Traffic Calming Applications Appropriate for Main Streets Through Rural Communities. Master Thesis, Iowa State University, USA, 2006.
  • 3. TÜİK. Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara, 2015.
  • 4. Hass-Klau, C., Nold, I., Böcker, G. ve Crampton G. Civilised Streets: A Guide to Traffic Calming. UK: Brighton: Environmental & Transport Planning, 1992.
  • 5. Ewing, R. Traffic Calming State of the Practice Slide Seminar, Institute of Transportation Engineers, USA, September 1999, 1999.
  • 6. Barker, J. ve Baguley, C. "A Road Safety Good Practice Guide". Department for Transport, London, England, 2001.
  • 7. BTP. "Traffic Calming Component of the 2011 Transportation Plan's Street Desing Guidlines". Burlington Transportation Plan, 2011.
  • 8. LGAM. (2016). “Chicane”. Available: http://www.lgam.info/chicane (07.09.2016).
  • 9. Kastenhofer, E.O. "Traffic Calming, The Helpful Band-Aid, In Virginia When The State Dot Is 100+ Local Dpw". Institute of Transportation Engineers 67th annual Meeting, 1997.
  • 10. Macbeth, A.G. "Calming Arterials in Toronto". 68th Annual Meeting of the Institute of Transportation Engineers, 1998.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çok gruplu sınıflandırma problemlerine regresyon analizi ve matematiksel programlama tabanlı yeni bir yaklaşım

Mustafa İsa DOĞAN, Abdullah ORMAN, Mediha ÖRKCÜ, H. Hasan ÖRKCÜ

Türkiye’de bulunan farklı illerin rüzgâr enerjisi potansiyelinin incelenmesi ve sonuçların destek vektör makinesi regresyon ile tahminsel modelinin oluşturulması

Mehmet DAŞ, Nilay BALPETEK, Ebru KAVAK AKPINAR, Sinan AKPINAR

OLED TV’lerin ısı transferinin iyileştirilmesi üzerine deneysel ve nümerik çalışmalar

Metin NİL, Yavuz ÖZTÜRK, Mehmet Bahattin AKGÜL, Gözde SARI

Nöromüsküler hastalıkların yapay zeka yöntemleri ile sınıflandırılması

Hanife KÜÇÜK, İlyas EMİNOĞLU, Kemal BALCI

Makine öğrenmesi teknikleri ile ikili yürütülebilir dosyalarda arabellek taşması zayıflığı analizi için yeni bir yaklaşım

Gürsoy DURMUŞ, İbrahim SOĞUKPINAR

Bir üretim hattında çok amaçlı benzetim optimizasyonu için hibrit yaklaşım

Önder BELGİN

Dağıtık üretimde güneş enerjisi uygulamalarının kısa devre koruması üzerindeki etkileri ve dağıtık üretimde kısa devre koruması için yeni teknikler

Ahmet TEKE, Ensari YILDIRIM

Hasargörebilirlik analizlerinde yer hareketi veri setine ve şiddet ölçüsüne bağlı epistemik belirsizliğin değerlendirilmesi

Özkan KALE

Hatay ve çevresi altındaki yerkabuğuna ait üç boyutlu sismik hız yapısının belirlenmesi

Çağlar ÖZER

Türbülans parametrelerinin ölçümü ve türbülans kinetik enerjisinin oksijen transferine etkisi

Ömer KÖSE, Ali HAS