Odaklanma – meditasyon sürecinin aktif EMDR yazılımı ile kontrol edilmesi

Adaptif bilgi işleme modeline göre beyin, fizyolojik temelli bir sistemle kendisine ulaşan bilgileri işlevsel hale getirir. Bu süreç içerisinde bireyin ruhsal ve bedensel varlığına zarar veren her türlü deneyim ise travma olarak adlandırılmaktadır. Bu deneyim travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, depresyon, kişilik bozukluğu gibi ruhsal ve fiziksel hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), izole anıların işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli terapi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı göz hareketlerini sistematik hareket ettirmekte güçlük çeken kişiler için aktif EMDR yazılımı gerçekleştirmek ve tedavi sırasında kullanılan görsel ve işitsel uyaranların tedavi sürecinde hastanın dikkat ve meditasyonuna sağladığı katkıyı belirlemektir. Amaca uygun olarak MATLAB programı ile İnsan-bilgisayar etkileşimi (HCI) için grafiksel kullanıcı ara yüzü (GUI) hazırlanmıştır. Gerçekleştirilen sistemin etkinliğini ve görsel/işitsel parametrelerin optimum parametrelerini belirlemek için 10 farklı gönüllüden Neurosky cihazı ile odaklanma ve meditasyon verileri alınmıştır. Görsel uyaranlar odaklanmayı %14,72 meditasyonu ise %6,5 artmıştır. Odaklanma ile meditasyon verileri arasında 0,73 ilişki olduğu belirlenmiştir. İşitsel uyaranlar görsel uyaranlardan farklı olarak 250Hz’de deneklerin odaklanması azaltılırken meditasyon değerlerini yükseltmiştir. Sağ sol göz hareketleri sırasında deneklere farklı frekanslı işitsel uyaranların verilmesi deneklerin meditasyonunu etkilemezken odaklanmayı artırıp azaltabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca yukarı aşağı göz harekeleri sırasında deneklere farklı frekanslı işitsel uyaranların verilmesi ise deneklerin odaklanmasını etkilemezken meditasyonu artırıp azaltabileceği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucu elde edilen bulgular aktif EMDR yönteminde uygulanan farklı uyaran gruplarının, insanların dikkatini ve meditasyonunu kontrol etmek için kullanılabileceğini göstermektedir.

___

  • He, J., Liu, D., Wan, Z., Hu, C., A noninvasive real-time driving fatigue detection technology based on left prefrontal Attention and Meditation EEG, In Multisensor Fusion and Information Integration for Intelligent Systems (MFI), 1-6, 2014.
  • Tan, L. F., Dienes, Z., Jansari, A., Goh, S. Y., Effect of mindfulness meditation on brain–computer interface performance, Consciousness and Cognition, 23, 12-21, 2014.
  • Chouhan, T., Panse, A., Smitha, K. G., Vinod, A. P., A Comparative Study on the Effect of Audio and Visual Stimuli for Enhancing Attention and Memory in Brain Computer Interface System, In Systems, Man, and Cybernetics (SMC), 3104-3109, 2015.
  • Hiyoshi-Taniguchi, K., Kawasaki, M., Yokota, T., Bakardjian, H., Fukuyama, H., Cichocki, A., Vialatte, F. B., EEG correlates of voice and face emotional judgments in the human brain, Cognitive Computation, 7(1), 11-19, 2015.
  • Atchley, R., Klee, D., Memmott, T., Goodrich, E., Wahbeh, H., Oken, B., Event-related potential correlates of mindfulness meditation competence, Neuroscience, 320, 83-92, 2016.
  • Wang, L., Zhang, X., Zhong, X., Fan, Z., Improvement of mental tasks with relevant speech imagery for brain-computer interfaces, Measurement, 91, 201-209, 2016.
  • Wang, M. H., Huang, M. L., Li, C. S., An intelligent fitness diagnosis system using electroencephalogram with biomedical signals, IEEJ Transactions on Electrical and Electronic Engineering, 11(6), 714-719, 2016.
  • Shapiro, J. F., Modeling and IT perspectives on supply chain integration, Information Systems Frontiers, 3(4), 455-464, 2001.
  • EMDR Derneği. EMDR Nedir?. http://www.emdr-tr.org/tr TR/Content/EMDR/EMDR_Nedir.aspx. Yayın Tarihi Temmuz 8, 2006. Erişim Tarihi Şubat 5, 2016.
  • Öztürk, B., Öğrenme ve öğretmede dikkat, Milli Eğitim Dergisi, 144, 1999.
  • Özkan N., EMDR Cihazının Tasarımı ve Optimum Çalışma Parametrelerinin Sinyal İşleme Teknikleri ile Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyonkarahisar, 2017.
  • Neurosky. http://neurosky.com/biosensors/eeg-sensor/biosensors/. Yayın tarihi Ağustos 10, 2009. Erişim tarihi Haziran 4, 20017.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yüksek fırın granüle cürufunun sert kaplama uygulanmış ve uygulanmamış çeliklere karşı erozif aşındırma davranışının incelenmesi

Recep DEMİRSÖZ, Refik POLAT, Ahmet TÜRK, Garip ERDOĞAN

Hava hedeflerinin tespiti için yakın gerçek zamanlı çoklu frekans destekli pasif radar sisteminin geliştirilmesi

Burak TÜYSÜZ

Müstakil bir konutun enerji tüketiminin azaltılmasında kullanılan yöntemlerinin ekonomik değerlendirmesi

Gül Nihal GÜĞÜL, Merih AYDINALP KÖKSAL

Nane lifi katkılı atık hurma çekirdeğinden üretilen kompozit malzemenin özelliklerinin incelenmesi

H. Mehmet TAŞDEMİR, Alpay ŞAHİN, Ahmet Fırat KARABULUT, Metin GÜRÜ

Suda dağılmaya karşı duraylılık indeksi (SDI) deneylerinde istatistiksel ortalama kontrol grafiklerinin kullanımı

Hüseyin ANKARA, Fatma ÇİÇEK

Zaman gecikmeli mikro-şebeke sistemlerin Rekasius yerine koyma yöntemiyle kazanç ve faz payı tabanlı kararlılık analizi

Hakan GÜNDÜZ, Saffet AYASUN, Şahin SÖNMEZ

Destekli PES membranların hazırlanması ve karakterizasyonu

Berna TOPUZ, Levent YILMAZ, Halil KALIPÇILAR

Sanal yerel alan ağlarında ağ trafiği dengeleme için SNMP tabanlı yeni bir algoritma

Serdar KIRIŞOĞLU, Resul KARA, İbrahim ÖZÇELİK

Öğrenci-proje takımı oluşturma problemi için grup-karar verme ve hedef programlama temelli çözüm yaklaşımı

Fatih ÇAVDUR, Aslı SEBATLI, Merve KÖSE KÜÇÜK

Weibull ve Rayleigh dağılımlarına göre Elazığ ilinin rüzgâr enerjisi potansiyelinin istatiksel analizi

Ebru Kavak AKPINAR, Nilay BALPETEK