Kamu personeli performans değerlendirmesi için entegre karar destek modeli: AHP ve bulanık TOPSIS kullanımı

Küreselleşmenin ve teknolojinin hızla gelişmesi insan kaynağında da yeni ihtiyaçlar oluşturmuştur. Bu ihtiyaçları karşılayabilmenin ve nitelikli iş gücünü elde tutmanın bir yolu da kurumların çalışanlarının performansını değerlendirmesi ile gerçekleşir. Kamu kurumları, verimliliği ve hizmet kalitesini etkileyen kriterleri göz önünde bulundurarak bu değerlendirme sürecini yönetir. Bu çalışmada, kamu performans gereklilikleri dikkate alınarak belirlenen dört ana ve yirmi alt kriter altında bir belediye bünyesinde çalışan yüz personelin performans değerlendirilmiştir. Çalışmada, Analytical Hierarchy Process (AHP) ile kriterlerin ağırlıklandırılması ve bulanık Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) kullanılarak personelin performans değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca, bu çalışmada ilgili personelin mevcut performans değerlendirmesi sonuçları ile kullanılan modelden elde edilen sonuçlar lineer regresyon kullanılarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda AHP entegreli bulanık TOPSIS modelinin performans değerlendirmede mevcut değerlendirmeden farklı ve etkin sonuçlar elde edebileceği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın karar vericilere personel değerlendirmesinde objektif kararlar verilmesi ve adil değerlendirmelerin yapılması adına katkı sağlaması beklenmektedir.

Integrated decision support model for performance evaluation of public staff: using AHP and fuzzy TOPSIS

The rapid development of globalization and technology has created new needs in human resources. One of the ways to meet those needs and retain qualified workforce is by evaluating personnel performance in institutions. Public institutions manage this evaluation process by considering the criteria affecting efficiency and service quality. In this study, performance evaluation of one hundred personnel working in a municipality was carried out under four main and twenty sub-criteria determined by considering public performance requirements. In the study, Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to weight criteria and fuzzy Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) to evaluate personnel performance. In addition, in this study, the current performance evaluation results of the relevant personnel and the results obtained from the model used were compared using linear regression. The findings revealed that the AHP integrated fuzzy TOPSIS model can achieve different and effective results in performance evaluation than the current evaluation. It is expected that this study will contribute to decision makers to make objective decisions in personnel evaluation and to make fair evaluations.

___

Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Küçük bir veri merkezinin iklimlendirme ünitelerine yönelik baypas yönteminin enerji ve ekonomik analizi

Hamza Salih ERDEN, İsmail TÜRKMEN

Çok ürünlü özdeş makineli iki sıralı tesis düzenleme problemi için matematiksel model önerileri

Esra Duygu DURMAZ, Ramazan ŞAHİN

Akü sanayi atıksularından kurşunun kapya biberi çekirdekleri kullanılarak biyosorpsiyonla giderimi

Selahi GÜNEŞ, Levent GÜREL

Ultra yüksek performanslı betonda çimento yerine cam tozu ve/veya yüksek fırın cürufunun kullanılabilirliği

Umut HASGÜL, Niyazi BIÇAKÇIOĞLU

İnsansız hava aracı temelli bir otomatikleştirilmiş stok sayım sistemi tasarımı

İlkay GÜMÜŞBOĞA

Kamu personeli performans değerlendirmesi için AHP ve bulanık TOPSIS ile bütünleşik karar destek modeli

Nazlı ERDEMİR, Fatih ÖZTÜRK, Gülsüm Kübra KAYA

İşlerin bölünebildiği ilişkisiz paralel makine çizelgeleme problemi için iki amaçlı bir matematiksel model

Tuğba SARAÇ, Büşra TUTUMLU

Konglomeralarda malzeme ve kütle özelliklerinin belirlenmesi ve kaya taşıma gücü kapasitesi açısından değerlendirilmesi

İbrahim ÇOBANOĞLU

Nano kil parçacık ilavesinin bazalt elyaf takviyeli kompozit plakaların eksenel ve yanal burkulma özelliklerine etkisi

Mehmet BULUT, Özkan ÖZBEK, Ömer Yavuz BOZKURT, Ahmet ERKLİĞ

Yaşlandırma işlemi öncesi uygulanan kriyojenik işlemin Ti-15V-3Al-3Sn-3Cr metastabil β titanyum alaşımının yorulma çatlak ilerlemesi davranışlarına etkisi

Nihal YUMAK, Kubilay ASLANTAŞ, Ahmet ÇETKİN