İklimsel tasarım bağlamında konut binalarında cephe tasarım parametrelerinin hassasiyet analizi

Dünya nüfusunun ve sanayileşmenin hızla artmasıyla konut üretimi de hızla artmıştır. Çok sayıda ve yoğun biçimde üretilen konutların, bulundukları iklim bölgesinin özelliklerinin göz ardı edilerek tasarlanması ve kullanım sürecinde konfor koşullarını sağlama çabası, enerji ve çevre sorunlarının artmasında önemli etkenlerdir. Yerleşilen bölgenin iklim özellikleri düşünülerek yapılan iklimsel tasarım, binaların iklimle uyumlu ve enerji etkin olarak tasarlanmasını amaçlamaktadır. İklimsel tasarımda etkili olan parametreler başlıca; dış çevreye ilişkin iklimsel koşullar ile yer, yönlendiriliş durumu, bina formu, hacim organizasyonu, bina kabuğu (cephe), doğal havalandırma, doğal aydınlatma, güneş kontrolü gibi yapma çevreye ilişkin parametreler olarak ele alınmaktadır. Tasarıma ait veriler her zaman iklimsel tasarım parametrelerinin ideal şekilde uygulanmasına olanak vermeyebilir. Tasarım süreci çok sayıda kriterin gözetildiği yinelemeli bir süreçtir. Bu kriterler arasında seçim yapabilmek için, alternatiflerin tanımlanması ve eş zamanlı olarak analiz edilebilmesi için destek sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Konutlarda harcanan enerjinin büyük kısmı iç ve dış çevreyi birbirinden ayırması nedeniyle önemli bir tasarım parametresi olan konut cepheleri aracılığı ile olmaktadır. Bu açıdan bu çalışmada, daha az enerji harcayarak üretilen ve kullanılan binaların oluşturduğu kentlerde yaşayabilmek amacıyla, optimum cephe tasarım çözümlerini üretebilen karar destek sistemi modelinin oluşturulması için hassasiyet analizi aşamasının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

___

  • Berköz, E. ve diğ. Enerji Etkin Konut ve Yerleşme Tasarımı, Proje Np: INTAG201, TUBITAK, İstanbul, 1995.
  • Altensis. DesignBuilder Yazılımı. https://www.altensis.com/hizmetler/designbuilder-software/ Erişim tarihi Ağustos 19, 2021.
  • Ulukavak Harputlugil, G. Enerji Performansı Öncelikli Mimari Tasarım Sürecinin İlk Aşamasında Kullanılabilecek Tasarıma Destek Değerlendirme Modeli, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009.
  • Şenel Solmaz, A. Bina Enerji Performansını Geliştirmede Optimum Çözüm Belirlemeye Yönelik Simülasyon ve Çok Amaçlı Optimizasyon Tabanlı Bir Karar Destek Modeli, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 2015.
  • Tian, W. (2013). A review of sensitivity analysis methods in building energy analysis. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 20(0), 411-419.
  • Zhang, Y. ve Korolija, I. “Performing complex parametric simulations with jEPlus” , SET2010-9th International Conference on Sustainable Energy Technologies; August 24-27 2010, Shangai, China, 2010.
  • Zhang Y, Jankovic L, “JEA, An Interactive Optimisation Engine for Building Energy Performance Simulation”, IBPSA Building Simulation 2017, August 7-9, San Francisco, USA, 2017.
  • Crawley, D., A., Lawrie, L., Climate Files. climate.onebuilding.org Güncelleme tarihi Şubat 13, 2021. Erişim tarihi Ekim 01, 2021.
  • T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü. İllerimize Ait Genel İstatistik Verileri. https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler istatistik.aspx?k=undefined&m=SAMSUN Erişim tarihi Ağustos 10, 2021.
  • Türkiye İstatistik Kurumu.. Gösterge Uygulaması. https://biruni.tuik.gov.tr/ilgosterge/?locale=tr Erişim tarihi Ekim 05, 2019.
  • SimLab, http://simlab.jrc.ec.europa.eu/, Simlab version 2.2 reference manual, European Commission -IPSC, 2008.
  • Nguyen, A. T. Sustainable housing in Vietnam: climate responsive design strategies to optimize thermal comfort. Doktora Tezi, Liege Üniversitesi, Liege, Belçika, 2013.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Atmosferik basınç plazma uygulamasının POM ve PP malzemelerin yapıştırma bağı dayanımına etkisinin araştırılması

Hikmet GÜLER, Kadir AYAS, Kadir ÇAVDAR

du-CBA: Veriden habersiz ve artırımlı sınıflandırmaya dayalı birliktelik kuralları çıkarma mimarisi

Büşra BÜYÜKTANIR, Kazım YILDIZ, Eyüp Emre ÜLKÜ, Tolga BÜYÜKTANIR

Görüntü tabanlı özelliklerden ve makine öğrenmesi yöntemlerinden faydalanılarak kötücül yazılım tespiti

Aslıhan GÜNGÖR, İbrahim DOGRU, Necaattin BARIŞÇI, Sinan TOKLU

Ultrasonik destekli manyetik aşındırıcılarla işleme yönteminde işleme parametrelerinin tel erozyon ile işlenmiş Ti6Al4V alaşımının yüzey kalitesi üzerindeki etkileri

Mahmut CELİK, Hakan GÜRÜN, Ulaş ÇAYDAŞ, Uğur KÖKLÜ

Mikrodizi veri kümesindeki ALL, AML ve MLL lösemi türlerine ilişkin gen anomalilerinin LSTM sinir ağı ile sınıflandırılması

Fatma AKALIN, Nejat YUMUŞAK

Mühendislik alanındaki Türkçe akademik metinler için makine öğrenmesi destekli doğal dil işleme çalışmaları ve bir karar destek sisteminin geliştirilmesi: TÜBİTAK projeleri örneği

Bora KAT

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile üretilen geogridlerde ölçek etkisi

Eren GÜLEÇ, Burak EVİRGEN

Sonlu elemanlar yöntemi ile lomber spine implant tasarımı ve biyomekanik etkilerin belirlenmesi

Paniz TAHERZADEH, Kübra KELLECİ, Sevil ÖZER

Güç paylaşımlı hibrit elektrikli araçlar için Monte Carlo algoritması kullanarak öngörülü eşdeğer tüketim minimizasyon stratejisi

Merve Nur GÜL, Ozan YAZAR, Serdar COŞKUN, Fengqi ZHANG, Lin Lİ, İrem ERSÖZ KAYA

Sürdürülebilir endüstriyel özellikleri taşıyan seramik sağlık gereci sırları üretiminde mikronize pomzanın kullanımı

Zahide BAYER OZTÜRK, Asım CAN