Karayolu Ağında Kullanılan Değişken Mesaj İşaretlerine Yönelik Değerlendirme

Karayolu ağında giderek yaygınlaşan Değişken Mesaj İşaretleri (DMİ) gerçek zamanlıverilerle sürücüye bilgi sağlamak ve trafiği yönetmek amacıyla kullanılan Akıllı Ulaşım Sistemlerinin (AUS) en önemli bileşenlerinden birisidir. DMİ genellikle baş üstü direklere monte edilmekte olup LED ekran aracılığıyla resim, yazı ve rakam gösterebilen grafik tabanlı teknolojisi sayesinde çok fazla mesaj oluşturulabilmektedir. Bu çalışma, DMİ mesajların ve mesaj ekranının geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla, DMİ mesajlarının daha kolay kavranmasına yönelik bulgular ortaya koyan bir değerlendirme çalışmasıdır. Çalışmada öncelikle DMİ mesajlarının tasarımı ve sergilenmesi ile ilgili literatür incelenmiş ve güncel uygulamalar gözden geçirilmiştir. İkinci aşamada DMİ mesajların kavranmasına ilişkin bir anket çalışması yapılmıştır. Anket araştırması, sürücülerin üç farklı mesaj ve bu mesajların metin rengi, pictogram kullanımı ve piktogramın DMİ üzerinde gösterimi ile ilgili tercihlerini araştırmak üzere tasarlanmıştır. Çalışma bulguları, sürücülerin DMİ mesajlarını daha hızlı bir şekilde fark edebileceği, anlayabileceği ve reaksiyon gösterebileceği bir DMİ seti önermekte olup bulguların mesaj oluşturma aşamasında trafik mühendislerine yol göstereceği düşünülmektedir.

___

  • J. Wang, C. Collyer, S. Hesar, “Employing Graphics to Aid Mesage Display on Dynamic Message Signs”, 2006. EN 12966, “Road Vertical Signs - Variable Message Traffic Signs”, 2014.
  • A. Arbaiza, ve A. Lucas-Alba, “Variable Message Signs Harmonisation Specific Messages Recommended”, 2012.
  • R. J. Hanowski, ve B. H. Kantowitz, “Driver Memory Retention of In-Vehicle Information System Messages”, Transportation Research Board, National Research Board, Washington, D.C., National Academy Press, 8-18, 1997.
  • L. Staplin, K. Lococo, J. Sim, “Traffic Control Design Elements for Accommodating Drivers with Diminished Capacity. Volume II”, Rapor No. FHWA-RD-90-055, Federal Highway Administration, Washington, DC., 1990.
  • K. R. Stern, “An Evaluation of Written, Graphics, and Voice Messages in Proceduralized Instruction”, Proceedings of the Human Factors Society 28th Annual Meeting, Santa Monica, 314- 318, 1984.
  • C. Cameron, W. A. McGill, “A Comparative Evaluation of Speed Control Signs”, Australian Road Research, 3-11, 1968.
  • D. Bruce, D. A. Boehm-Davis, K. Mahach, “In-Vehicle Auditory Display of Triennial Congress of the International Ergonomics Association and the 44th Annual Meeting of the Human Factors and Ergonomics Symbolic Information”, Proceedings of the XIVth Society: Ergonomics for the New Millennium, San Diego, 230-233, 2000.
  • D. W. Kline, P. Fuchs, “The Visibility of Symbolic Highway Signs can be Increased Among Drivers of all Ages”, Human Factors, 35, 25-34, 1993.
  • R. M. Wulkowicz, “Enriched Information Signage”, Operations Review, 6(1), 15-22, 1988.
  • T. P. Alkim, W. H. Janssen, “Graphical Route Information on Variable Message Signs”, Proceeding of the 10th International Conference on Road Transport Information and Control, Londra, İngiltere, 2000.
  • E. Alena, ve S. Fridulv, Effects Of Varıable Message Sıgns (VMS) On Drıver Attentıon And Behavıour, Institute of Transport Economics, 2006.
  • S. Egger, “Methods for Improving Road Signs / Symbols / Text to Adapt to Todayʼs Driverʼs Requirements”, 2015.