ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SPOR TARAFTARLIĞIYLA İLGİLİ DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde, taraftarlığa neden olan etmenler, taraftarlık özdeşleşme düzeyleri ve taraftar davranışlarını ortaya koymaktır. Araştırmanın verileri psiko-sosyal alanlarda öğrenim gören 445 üniversite öğrencisine (n=135 kız, n=310 erkek) spor taraftarı özdeşleşme ölçeği ve taraftarlık davranışlarıyla ilgili soruları içeren anket uygulanarak elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde, sorulara verilen yanıtların yüzdesel değerleri ve aritmetik ortalamaları elde edilmiş, çapraz tablo karşılaştırmaları yapılarak anlamlar çıkarılmıştır. Öğrenciler taraftar olmalarında etken olan unsurlar olarak, taraftar olunan kulübün başarılarının en yüksek etkiyi yarattığını belirtmişlerdir [%60.6 (n=256)]. 13 yaş ve altında taraftar olan öğrencilerin daha büyük yaşlarda taraftar olanlara göre takımlarıyla özdeşleşme düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiş ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.01). Öğrencilerin taraftarı oldukları takım ile özdeşleşme ölçek düzeyleri X=2.88 olarak bulunmuş ve bu değer özdeşleşme ölçeğine göre, ‘orta düzey' olarak tespit edilmiştir. Ayrıca erkek öğrencilerin (X=2.95+1.03), kız öğrencilerden (X=2.71+0.82) daha yüksek düzeyde özdeşleşmiş olduğu bulunmuştur. Yapılan çalışmada; öğrenciler taraftar olmalarında, başarı subjektif olsa bile ‘kulüplerinin başarılarının' ve ‘popüler olmasının' en önemli etkiyi yarattığını belirtmişlerdir. Öğrencilerin taraftar olma yaşları küçüldükçe takımıyla daha fazla düzeyde özdeşleştikleri belirlenmiştir.

___

  • AVERY, R., BEZMEZ, S., EDMONS,A.&YAYLALI, M.: Redhouse İngilizce-Türkçe Sözlük, (23.Basım), Redhouse Yayınevi, İstanbul, 1995.
  • BAŞER, E.: Uygulamalı Spor Psikolojisi Performans Sporunda Psikolojinin Rolü, s.99, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanlığı, Ankara, 1985.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş.: Sosyal Bilimler için Veri Analizi istatistik, Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum, Pegem A Yayıncılık, Ankara, 2002.
  • END CHRISTIAN, M, KRETSCHMAR JEFF, M.: College Students'Perceptions Of Sports Fandom As A Social Status Deteminant, Intenational Sports Journal, Acedemic Research Library, 8 (1), p.114, Winter 2004.
  • ERKAL, M., GÜVEN, Ö., AYAN, D.: Sosyolojik Açıdan Spor, Der Yayınları, 3. Basım, s.147-179, İstanbul, 1998.