Kamu Kurumlarında Yönetim Bilgi Sistemlerinin Etkinliği: Spor Bilgi Sisteminin SWOT Analizi

Kuruluşlarda bilgi yönetimi uygulaması olarak kullanılan bilgi sistemleri, dijital teknolojinin sunduğu imkânlar ile bilgiyi işleme hacmini ve hızını artırıp maliyetini düşürerek yönetim süreçlerini kolaylaştırmasının yanında, etkili, verimli, kaliteli, hızlı, katılımcı, şeffaf ve denetlenebilir hizmet sunulmasına da fırsat tanımaktadır. Bu fırsatlardan yararlanmak isteyen kuruluşlarda bilişim sistemlerinin etkinliğinin artırılma çalışmaları günümüzde daha fazla ön plana çıkmıştır. Son yıllarda kamu kurumlarında da geleneksel kamu yönetimi işleyişi ve anlayışındaki, bürokrasi kaynaklı merkeziyetçilik, hantallık, kırtasiyecilik, kapalılık ve gizlilik gibi olumsuzlukların neden olduğu etkisiz ve verimsiz yönetim sistemleri yerine bilişim sistemlerinin etkinliğinin ön planda olduğu, açık devlet anlayışı hâkim olmaktadır. Spor Bilgi Sistemi de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın çalışma alanları ve hizmetleri kapsamındaki tüm faaliyetlerinin bilişim teknolojileri ortamına aktarılmasını sağlayan ve tüm vatandaşların sistemden faydalanması için oluşturulmuş bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Durum analizi niteliğindeki bu araştırmanın amacı Spor Bilgi Sistemi’nin SWOT analizini yaparak etkinliğini tespit etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği tercih edilmiş ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Spor Genel Müdürlüğü çalışanı ve Spor Bilgi Sistemi kullanıcısı 4 katılımcı ve kurum dışı sistem kullanıcısı 8 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılar ile yapılan görüşmeler sonucu elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda, Spor Bilgi Sistemi’nin düzenlenme ve güncellenme ihtiyacı olduğu söylenebilir. Spor Bilgi Sistemi ile ilgili gelecekte yapılacak düzenleme ve güncellemeler için akademik çevrelerden, sporla ilgili sivil toplum kuruluşlarından, iç ve dış paydaşlardan görüş alınmasının sistemin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması adına önemli olduğu düşünülmektedir.

Effectiveness of Management Information Systems in Public Institutions: SWOT Analysis of Sports Information System

Information systems, facilitate management processes by increasing the volume and speed of information processing with the opportunities offered by digital technology and reducing the cost. In recent years, the open state understanding, in which the efficiency of information systems is at the forefront, has prevailed in public institutions, instead of ineffective and inefficient management systems caused by negativities such as bureaucracy-based centralization, clumsiness, paperwork, closeness and confidentiality in the traditional public administration process and understanding.. The Sports Information System is a system that enables the transfer of all activities of the Ministry of Youth and Sports within the scope of work areas and services to the information technologies environment and has been created for all citizens to benefit from the system. The purpose of this case study is to determine the effectiveness of the Sports Information System by making SWOT analysis. Interview technique, one of the qualitative research methods, was preferred in the study and semi-structured interview form was used. The working group of the study consisted of 4 participants from the General Directorate of Sports and Sports Information System users and 8 participants from external system users. The data obtained as a result of the interviews with the participants were analysed with the descriptive analysis method. As a result of the study, it can be said that the Sports Information System needs to be organized and updated. It is considered that it is important to obtain opinions from academic circles, non-governmental organizations related to sports, internal and external stakeholders for future regulations and updates regarding the Sports Information System in order to increase the efficiency and productivity of the system.

___

  • 1. Aktan, C. C. ve Vural, İ. (2016). Bilgi çağında bilginin yönetimi. Yeni Türkiye Bilim ve Teknoloji Özel Sayısı-I, 88(1), 314-328.
  • 2. Alp, S., Özdemir, S. ve Kilitçi, A. (2011). Veri tabanı yönetim sistemleri. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • 3. Atasoy, B. ve Özer, U. (2019, Kasım). Spor yönetiminde veri tabanlı uygulamalar. 17. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresine sunulan bildiri, Antalya.
  • 4. Avaner, T. ve Fedai, R. (2019). Türk kamu yönetiminde ofis sistemi: e-devlet uygulamalarından dijital dönüşüm ofisine. Amme İdaresi Dergisi, 52(2), 149-172.
  • 5. Bakan, İ. ve Baydaş, A. (2015). Sanal organizasyonlar. İ. Bakan (Ed.), Çağdaş yönetim yaklaşımları (ss.495-551). İstanbul: Beta.
  • 6. Baraz, B. (2018). İç çevre analizi. D. Taşçı ve İ.C. Ulukan (Ed.), Stratejik yönetim I içinde (ss.80-104). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • 7. Baytekin, P. (2012). Bilgi yönetimi halkla ilişkiler açısından bir değerlendirme. İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.
  • 8. Changchit, C., Joshi, K. D. ve Lederer, A. L. (1998). Process and reality in information systems benefit analysis. Information Systems Journal, 8(2), 145-162.
  • 9. Çataler, O. (2006). Yönetim bilgi sistemleri. Z .B. A. Vural (Ed.), Dijital platform ve iletişim içinde (ss.133-184). İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.
  • 10. Çelik, A., Hatunoğlu, Z. ve Akpınar, Y. (2008). İşletmelerde Muhasebe Bilgi Sisteminin Yeri ve Önemi. T. Akgemci, Ş. Aslan ve M. Düşükcan (Ed.), Yöneticinin el kitabı içinde (s. 455-503). Konya: Eğitim Kitabevi.
  • 11. Çoruh, M. (2017). Veri tabanı felsefesi, tasarımı ve yönetimi. İstanbul: e-Kitap Projesi.
  • 12. Emini, F. T. (2018). Kamu Yönetiminde bilişim sistemlerinin strateji geliştirme amaçlı kullanımı. Bursa: Ekin Yayınevi.
  • 13. Gökşen, Y. (2020). Sistem yaklaşımı ve organizasyonlarda bilişim sistemleri. Ü. Özen (Ed.), Yönetim bilişim sistemleri içinde (s. 32-53). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • 14. Hanaylı, M. C. (2018). Yönetim bilişim sistemleri. Ö. Sebetci (Ed.), Bilgi teknolojileri ve yönetim bilişim sistemleri içinde (ss.119-144). İstanbul: Kodlab Yayın Dağıtım.
  • 15. Halıcı, A., Parasız, Ö. ve Yetim, A. (2020). Sayılarla Türkiye’de spor yöneticiliği eğitimi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 25(4), 299-312.
  • 16. İşler, D. B. ve Negiz, N. (2005). Elektronik devletin boyutları ve yarattığı fırsatlar. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(2), 35-56.
  • 17. Karaman, E. (2017). Bilgi yönetiminin kurumsal performansa etkisi. A. Özdemir ve A. Naralan (Ed.), Kurumsal bilgi yönetimi içinde (s. 137-153). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • 18. Kırçova, İ. (2003). E-Devlet uygulamaları ve ekonomiye etkileri. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayınları.
  • 19. Kul, S. (2017). Bilgi yönetiminde sorunlar ve bilgi yönetiminin geleceği. A. Özdemir ve A. Naralan (Ed.) Kurumsal bilgi yönetimi içinde (s. 264-285). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • 20. Kurtipek, S., Güngör, N. B., Esentürk, O. K., İlhan, E. L. ve Yenel, F. (2020). Öğrencilerin bakış açısı ile spor yöneticiliği bölümü: bir SWOT analizi. Spormetre, 18(1), 187-194.
  • 21. Külcü, Ö. (2018). Kurumsal bilgi sistemleri ve belge yönetimi-organizasyonlarda bilgi ve belge yönetimi sistemlerinin temel ilkeleri. İstanbul: Hiperyayın.
  • 22. Livari, J. (1992). The organizational fit of information systems. Information Systems Journal, 2(1), 3-29.
  • 23. Misci, S. (2006). Bilgi iletişim teknolojileri ve örgütsel yaşam. Z. B. A. Vural (Ed.), Dijital platform ve iletişim içinde (s. 27-61). İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.
  • 24. Myers, M. D. ve Avison, D. (2002). An introduction to qualitative research in information systems. Michael D. M. ve David E. A. (Ed.), Qualitative research in information systems a reader içinde (s. 3-12). London: SAGE.
  • 25. Naktiyok, A. (2015). Stratejik yönetim. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • 26. O’brien, J. A. ve Marakas, G. M. (2010). Introduction to information systems. NY: McGraw-Hill/Irwin.
  • 27. O’brien, J. A. ve Marakas, G. M. (2011). Management information systems (10th Edition). NY: McGraw-Hill/Irwin.
  • 28. O'Connor A. D. (1993). Successful strategic information systems planning. Information Systems Journal, 3(2), 71-83.
  • 29. Odabaş, H. (2009). e-Devlet sürecinde elektronik belge yönetimi. İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği.
  • 30. Özdemirci, F. ve Torunlar, M. (2015). Bilgi çağında arşivsel bilgi analizi. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • 31. Öztürk, D. G. (2018). Bilgi yönetimi. Ö. Sebetci (Ed.), Bilgi teknolojileri ve yönetim bilişim sistemleri içinde (s. 29-64). İstanbul: Kodlab Yayın Dağıtım.
  • 32. Sevinç, İ. ve Özata, M. (2010). Türk kamu yönetiminde bilgi sistemleri ve e-dönüşüm. Konya: Eğitim Akademi.
  • 33. Spor Bilgi Sistemi Nedir? (2019, 11 Ağustos). Erişim Adresi: https://spor.sgm.gov.tr/sporbilgisisteminedir/default.html
  • 34. Spor Genel Müdürlüğü 2011 Yılı Faaliyet Raporu. (2020, 27 Mayıs). Erişim Adresi: https://shgm.gsb.gov.tr/Sayfalar/259/114/faaliyet-raporlari.aspx
  • 35. Sunay, H. ve Uyar, Y. (2017, Kasım). Türkiye Almanya ABD ve Avustralya spor sistemlerinin bazı değişkenler açısından karşılaştırılması. Dünya Spor Bilimleri Araştırmaları Kongresine sunulan bildiri, Manisa.
  • 36. Şencan, E. (2013). Bilgi yönetimi ve sanal halkla ilişkiler. Konya: Eğitim Yayınevi.
  • 37. Şimşek, M. Ş. (2010). Yönetim ve organizasyon. Konya: Eğitim Akademi.
  • 38. Tonbul, İ. (2019). Dijital çağ örgütlerinde güncel yönetim konuları. İstanbul: Hiperyayın.
  • 39. Torunlar, M. ve Özdemirci, F. (2019). Bilginin bilgiyle savaşı. Ankara: Ankara Üniversitesi BİL-BEM.
  • 40. Vural, Z. B. A. (2006). Bilgi iletişim teknolojilerine genel bir bakış. Z. B. A. Vural (Ed.), Dijital platform ve iletişim içinde (s. 1-25). İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.
  • 41. Yanık, A. (2017). 21. yüzyıl kavramları ışığında bilgi yönetimi. Bursa: Ekin Yayınevi.
  • 42. Yurdakul, I. K. (2013). Veri toplama araçlarında bulunması gereken nitelikler. A. A. Kurt (Ed.), Bilimsel araştırma yöntemleri içinde (s. 117-138). Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2805
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Volkan SURAL, Kemal TAMER

Antrenörlerin Narsistik Kişilik Özellikleri ile Eğitim Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Zübeyde CANKURTARAN, Milaim BERISHA

Spor Besin Takviyeleri İnanç Ölçeği: Spor Bilimlerı Alanında Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerine Yönelik Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması

Ahmet Yavuz KARAFİL, Mehmet ULAŞ, Emrah ATAY

2019 Wimbledon Tenis Turnuvası Erkekler Final Maçında Atılan Servislerin Bölge ve Hız Açısından İncelenmesi

Şura KAHRİMAN, Benil KISTAK ALTAN, Ali GÜNAY, Turgay TURAN, Aysel PEHLİVAN

Spor Kulüplerinin İletişim ve Pazarlama Faaliyetlerinde Sosyal Medyanın Rolü: İstanbul Başakşehir FK Örneği

Mertkan ÜÇÜNCÜOĞLU

Eğitmen Geri Bildiriminin Kısıtlayıcı ve Destekleyici Motivasyonel İklim Üzerine Yordayıcı Etkisi: Yaz Spor Okulu Örneği

Ayşe Özge DALDAŞ, Gökçe ERTURAN

COVID-19 Salgınının Çocukların Boş Zaman Etkinliklerinde Yarattığı Değişimin Ebeveyn Görüşleriyle Değerlendirilmesi

Seçkin YILDIZ, Fatih BEKTAŞ

Sporcuların Zihinsel Antrenman Becerileri ile Sürekli Sportif Öz Güven Düzeyleri Arasındaki İlişki

Muhammet Cihat CIFTCI, Ersan TOLUKAN, Baki YILMAZ

Futbolda Ev Avantajı mı, Deplasman Dezavantajı mı? COVID-19 Pandemi Süreci Örneği

Onur TÜTÜNCÜ, Anıl Can YOLGÖRMEZ

Hentbolda Atış Hızı Kavramı ve Önemi: Sistematik Derleme

Yücel MAKARACI