“Nimet Külfet Karşılığıdır” Kaidesi ve Çağdaş Uygulamaları: Ürdün İslam Bankasında Satın Alma Talimatı Veren Adına Murabaha İşlemleri

“Nimet külfet karşılığıdır” kaidesi büyük bir kaide olup, sahih bir hadise dayanmaktadır.Bu kaidenin günümüzde pek çok uygulaması vardır. Bunların en önemlilerindenbiri de, günümüzde İslam bankalarının uyguladığı ve “satın alma talimatı veren adınamurabaha satışı” adı verilen işlemdir.Araştırmacı Ürdün İslam Bankasında yaptığı araştırmalarının neticesinde açıkçaşunu görmüştür: Ürdün İslam Bankası satın alma talimatı veren kimsenin adına almışolduğu mal dolayısıyla herhangi bir sorumluluk yüklenmemekte, tazminat külfetini müşteriyeaktarmaktadır. Bu durum ise nimetin külfet karşılığı olduğunu açıkça ifade edenŞer’î kaideye aykırıdır.

The Rule Kharaj for Guarantee and Contemporary Applications : the Murabaha in the Jordan Islamic Bank

The kharaj for guarantee a great rule origin hadith, and have many contemporaryapplications, these applications are the most important terms of what Islamic banks conductedat the present time to sell the so-called Murabaha to buy something. The researcherfound, through the study of the Murabaha contract in the Jordan Islamic Bank notedthat Jordan Islamic Bank does not assume any responsibility for the goods purchased bythe commanding buying account, and transferred security to the buyer, and this is contraryto the legitimate rule, which states that “the abscess security”.

___

  • ابراهيم وأحمد الزيات وحامد عبد القادر ومحمد ، المعجم الوسيط، دار الدعوة ، اسطنبول، ط 2