Endüstrinin Estetik Arayışı: Minton, Hollins & Co. Üretimi İznik Desenli Sırlı Duvar Karoları

19. yüzyılın ilk yarısında İngiltere’de başlayan ve kısa sürede tüm Avrupa’ya yayılan Sanayi Devrimi döneminde belediye binaları, hastaneler, tren istasyonları, okullar, müzeler ve kütüphaneler gibi kamu binaları inşa edilmiş ve kaplama malzemelerine talep artmıştır. Mermer ve taş zeminlere ucuz ve zarif bir alternatif olan seramikler, bu yapıların ve yeni oluşan orta sınıfın konutları için üretilmiştir. Karoların dekorasyonu için köklü kültüre sahip olan ülkelerin sanatlarından ilham alınmıştır. Tüm dünya müzelerinin en seçkin koleksiyonları arasında yer alan Osmanlı çini ve seramikleri de bunların arasındadır. Bu makalede, seramik endüstrisinin gelişmesinde önemli bir role sahip olan Minton, Hollins & Co. firması tarafından üretilen karolardaki İznik desenleri araştırılarak değerlendirilmiştir.

Industry's Quest for Aesthetics: Minton, Hollins & Co. Production of Iznik Patterned Glazed Wall Tiles

During the Industrial Revolution, which started in England in the first half of the 19th century and spread all over Europe in a short time, public buildings such as municipal buildings, hospitals, train stations, schools, museums and libraries were built and the demand for coating materials increased. A cheap and elegant alternative to marble and stone floors, ceramics were produced for the residences of these structures and the nascent middle class. For the decoration of the tiles, the arts of countries with deep-rooted cultures were inspired. Ottoman tiles and ceramics, which are among the most distinguished collections of all world museums, are among them. In this article, Minton, Hollins & Co., which has an important role in the development of the ceramic industry, Iznik patterns on the tiles produced by the firm were investigated and evaluated.

___

  • Adıgüzel, Hatice, Topkapı Sarayı’ndaki Avrupa Çinileri’nin Üretim Merkezleri Işığında Değerlendirilmesi”, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2014. Arcasoy, Ateş, “Araştırıcı Girişimcilerin Kurduğu Endüstri. İngiliz Porselenleri”; https://antikalar.com.
FSM İlmi Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-3153
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi