TÜRKİYE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSMANINDA YENİLİKÇİ VE ALTERNATİF FİNANSMAN MODELLERİNİN KULLANILMA POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA

Bu çalışma, “20 yıl içerisinde ülke genelinde 6,5 milyon konutun dönüşümünün sağlanması” olarak ifade edilen ulusal Kentsel Dönüşüm Politikamızın ekonomik belirsizlik ve kriz koşullarında aksamadan ve etkin bir şekilde uygulama boyutuna taşınabilmesi için yenilikçi ve alternatif finansman modellerinden yararlanma potansiyelini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda, ülkemizde kentsel dönüşümde gelinen aşama ve bu süreçte doğrudan ya da dolaylı olarak yer alan paydaşların kentsel dönüşümün finansmanında yenilikçi ve alternatif modellerin kullanılma potansiyeline dair görüş ve önerilerine odaklanılmıştır. Bunun için, geliştirilen metodolojik kurgu dâhilinde ülke genelinde mülakat ve anket çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleştiren kurumların %62’si finansman temininde zorlukla karşılaşırken, %56’sının son beş yılda başlattığı kentsel dönüşüm projelerinin en az birisi gerekli finansman temin edilemediği için kesintiye uğramıştır. Önümüzdeki dönemde Covid-19 salgınının da etkisiyle bu sorunun daha da artacağı yönünde genel bir görüş birliği söz konusudur. Bu veriler, her dört kurumdan sadece birinin “kentsel dönüşüm uygulamalarının finansmanında kullanılma potansiyeli olan yenilikçi ve alternatif finansman modelleri” hakkında bilgi sahibi olduğu sonucu ile birlikte değerlendirildiğinde; bu modellerin kullanılabilmesi için uygulayıcı aktörler nezdinde farkındalığın ve yetkinliğin arttırılması gerekmektedir.

___

  • AYUB, Muhammad (2007), Understanding Islamic Finance, John Wiley and Sons, Sussex.
  • BAYINDIR, Servet (1997), Özel Finans Kurumlarının İslam Hukuku Yönünden Değerlendirilmesi, Marmara Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • COŞKUN, Yener (2013), Türkiye’deki Kurumsal Konut Finansmanının Analizi, Ankara Üniversitesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • ÇAMUR, Adil (2014), Kamu Özel Sektör Ortaklığı: Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Uygulaması, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • DONNISON, David (1993), Agenda for The Future, Campell Mc Connell (drl), Trickle Down on Bubble Up?, London: Community Development Foundation.
  • ERDOĞAN, Baran (2018), Türkiye’de Gayrimenkul Sektörü Alternatif Finansman Araçları ve Uygulamaları: Gayrimenkul Sertifikaları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları, Bahçeşehir Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • ESENTÜRK, Müveddet (2009), İstanbul İli Örneğinde Kentsel Dönüşüm Uygulamaları, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • GÖKSU, Ali Faruk (2003), Kentsel Dönüşüm Projelerinde Yenilikçi Yaklaşımlar, Kentsel Dönüşüm Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu, İstanbul.
  • HALBWACHS, Maurice (1909), Expropriations et le Prix des Terrains à Paris entre 1860 et 1900, Paris: Cornely and Cie. International Islamic Financial Market (2010), Sukuk Report.
  • KAYAR, Ali Rıza (2010), Proje Finansmanında Kullanılan Faizsiz Finansman Yöntemleri ve Kullanılabilecek Risk Yönetimi Araçları, Hazine Müsteşarlığı Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • LICHFIELD, Dalia (1992), Urban Regeneration for The 1990s, London: London Planning Advisory Committee.
  • NOON, David ve SMITH-CANHAM, James (2000), Economic Regeneration and Funding, London: Sage Publications.
  • SARISU, Ayhan (2009), Kamu-Özel İşbirlikleri, Ankara: Yaklaşım Yayıncılık. Sermaye Piyasası Kurulu (2017), Sermaye Piyasası Araçları 2, Lisanslama Sınavları Çalışma Notları, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu.
  • TUNÇ, Hüseyin (2010), Katılım Bankacılığı, İstanbul: Nesil Yayıncılık. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (2018), Katılım Finansmanında Yeni Yaklaşımlar, İstanbul: TKBB Yayınları, No:8.
  • ULUDAĞ, İlhan (1997), Konut Üretiminde Bölgesel Koşullara Uygun Alternatif Finansman Sistemleri ve Teknikleri, İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayını, Yayın No: 1997-48.
  • USLU, Gül ve UZUN, Bayram (2014), Kentsel Dönüşüm Projelerinde Deprem Etkisi, Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 2.
  • YAMAN, Murat (2011), Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Ankara Büyükşehir Belediyesi: Dikmen Vadisi 3.Etap Örneği, Ankara Üniversitesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-1123
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

PETROL FİYAT ŞOKLARI VE FİNANSAL STRES ARASINDAKİ ZAMAN-DEĞİŞİMLİ İLİŞKİ: AB BÖLGESI İÇİN TVP-VAR ANALİZİ

Onur POLAT

ENTELEKTÜEL SERMAYE VE PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Yusuf Kenan YILMAZ, Aslı AYBARS

BASEL III REGÜLASYONUNU TAMAMLAYICI BİR LİKİDİTE STRES TESTİ METODOLOJİSİ: TÜRKİYE UYGULAMASI

Lütfi ÖZTÜRKER

KAMU ÇALIŞANLARININ FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ

Gürkan GÜLTEKİN, Oğuzhan ÇARIKÇI

TÜRKİYE’DE PAY SENEDİ FONLARININ ZAMANLAMA YETENEĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Aykut YAKAR, Deniz SEVİNÇ

DÖVİZ KURU OYNAKLIĞININ MARKOV REJİM DEĞİŞİM YÖNTEMİYLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Zekai ŞENOL

TARIMSAL ÜRETİMİN FİNANSMANINA YÖNELİK SÜBVANSİYONLU (FAİZ İNDİRİMLİ) OLARAK KULLANDIRIMI YAYGIN OLAN SIFIR FAİZLİ KREDİLERİN MÜŞTERİLERE OLAN MALİYETİNİN TESPİTİ

Eray BAYSA, Mehmet CİHANGİR

ŞİRKET BÜYÜKLÜKLERİNİN SERMAYE YAPISI KARARLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ÖDÜNLEŞME VE FİNANSMAN HİYARERŞİSİ TEORİLERİ BAĞLAMINDA TEST EDİLMESİ: BİST 100 ŞİRKETLERİNİN PANEL DATA ANALİZİ (2009-2019)

Selahattin Çağatay ÖZTÜRK, Güven SAYILGAN

TÜRKİYE’DE PARA ARZI VE ENFLASYON ORANI İLİŞKİSİNE YENİ BİR BAKIŞ: KANTİL-KANTİL REGRESYON ANALİZİ

Buğra BAĞCI

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE ALTERNATİF BİR FİNANSMAN ARACI OLARAK KİTLE FONLAMASI

Güzhan GÜLAY, Abdurrahman KILIÇ, Veclal GÜNDÜZ