İBN HALDUN'UN ASABİYET VE SİYASİ İKTİDARI MEŞRULAŞTIRMASI

Devlet adamlığı ve diplomatlığının yanı sıra, bir hukukçu ve tarihçi olarak İbn Haldun, İslam' ın ilk günlerinde dile getirilen idealler ile İslam tarihinde somaki dönemlerde, özellikle de siyaset, sosyoloji ve ekonomi alanlarında ortaya çıkan gelişme ve uygulamalar arasındaki bazı aykırılık, uyuşmazlık, sürtüşme ve hatta çelişkilerin farkındaydı. Kendisi Mukaddime' sinde idealler ve gerçekler arasındaki bu boşluk üzerinde durmuş ve bunları bağdaştırmaya yönelik çaba göstermiştir. Bu girişiminde ise "asabiyet" ve "mülk" gibi kavramsal araçlar kullanmış ve ilgi çekici sonuçlara varmıştır. Biz bu makalemizde, İbn Haldun'un en azından temel anlamıyla İslam'la çelişkili görünen veya görülen bu iki kavramı nasıl meşrulaştırdığını ve bunları bazı tarihi olay ve gelişmelerin açıklanmasında ve bazı inançların eleştiri ve reddinde birer araç veya ölçü olarak kullandığını inceledik.

IDEALS AND REALITIES: IBN KHALDUN'S JUSTIFICATION OF ASABİYYA AND POLITICAL POWER

IDEALS AND REALITIES: IBN KHALDUN'S JUSTIFICATION OF ASABİYYA AND POLITICAL POWER

___

  • Ahmed, Akbar, "lbn Khaldun's Understanding of Civilizations and the Dilemmas of lslam and the West Today", Middle East Joumal, 56/1, 2002, 20-45.
  • Alatas, Farid, ''The Historical Sociology of Muslim Societies: Khaldunian Applications", International Sociology, 22/3, 2007, 267-88.