Newcastlea Karşı Aşılı Tavuklarda Kan Serumu ve Yumurta Sarısında Antikor Arama (H.İ. TEST) ile Bağışıklık Seviyelerinin Tayini

Newcastle hastalığına karşı çeşitli uygulamalar halinde burun -göz ve kasiçi aşı tatbikatlarını takiben bu tavuklardan elde edilen yumurtalarda H. İ. testi yapılmıştır. Çalışmada bir defa burun- göz ve iki defa kasiçi tatbikinden y'ı.iksek seviyede H.İ. antikorlan tespit edilmiştir. Ayrıca uygun aralıklı iki kasiçi aşı uygulamasından da hastalığa karşı korunmacia olumlu sonuç alınabileceği görülmüştür.

H.İ. Test in Blood Sera and Yolks From Vaccinated Fowls

545 eggs were obtained from hens vaccinated against Newcastle Disease in 6 groups. The way of using vaccines and the periods between vaccinations were different for each group. The level of antibodies were determined in the yolks. As a result of this study, - after eye- drop vaccinatlon- two injections of vaccine intra muscularly gave a high immunity response. It is also noted that only two injections of the vaccine at convenient intervals gives a good protection against Newcatle Diseases.

___

  • 1- Akat, K. ve Mayılmoyıl, A., 1971 : «Newcastle Hastalığı» Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü Dergisi, Sayı : 20-21, Sayfa: 217-254.
  • 2 - Atılgan , · T. ve Atılgon, M., 1966: «Kümes Hayvanlarında Newcostle Hastalığı, Özellikle Aşıları ve Aşılamaları Üzerinde Pratik Bilgiler» Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü Dergisi, Sayı : 13, Sayfa : 42- 60.
  • 3 - Babila, A., 1975 : «Newcostle Hastalığına Karşı Aşılı Tavuklardaki Bağışıklığın Yumurta Sorısındaki Antikor Seviyesi ile Saptanması» Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt: VII, . Sayı: 2, Sayfa: 214-222.
  • 4 - Kanatlıların Yolancı Tavuk Vebası (Pseudo- pestis avium, Newcostle) Hastalığına karşı Savaş ve Korunma Yönetmeliği. 4 Kasım 1971 gün ve 14005 sayılı Resmi Gazete,
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-3573
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1960
  • Yayıncı: Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü