Ankara Yöresi Koyunlarında Toxoplasma gondii'nin Prevalansının Saptanması

Ankara yöresini temsilen, Elmadağ , Kızılcahamam, Ayaş, Gölbaşı, Kazan, Nallıhan ve Bala Tarım Işletmeleri ile Polatlı Tarım Işletmeleri ne ait toplam 1078 koyundan, RANDOM usulüyle kan alındı. Alınan kanlardan 1050 kan serumu elde edildi. Serumlar, Latex aglütinasyon testi ile muayene edildi. Ankara yöresi koyunlarında Toxoplasmosis'in prevalansı, Latex aglütinasyon test ile %14.66 bulundu.

The Prevalence of Toxoplamosis in Sheep of Ankara Region

Blood samples from 1078 sheep in Elmadağ, Kızılcahamam , Ayaş, Gölbaşı, Kazan, Nallıhan and Bala state farm and Polatlı state farm representing Ankara region were collected by random sampling. From these 1078 blood samples, 1050 sera were obtained. The sera were examined by latex agglutination test. The prevalence of Toxoplasmosis in sheep in Ankara region was found 14.66% by Latex Agglutination Test.

___

  • Anom ( 1979) The Merk Veterinary Manual. Fifth Edition Published bey Merck and co .. Inc. Rahway N.J . USA
  • Altıntaş . K. ( 1975) Abort yapan ve yapmayan koyunlara ait fötüslerle gebe olmayan koyunlarda Toxoplasma enfeksiyonu yönünden araştırmalar .
  • (Doktora tezi). Ankara Üniv. Vet.Fak. Protozooloji ve Arthropodoloji Kürsüsü.
  • Altıntaş , K. (1977) Haralarımız sığırlarında serolojik yöntemlerle Toxoplasmosis araştırması. Mikrobiol. Bült. 11:2: 189-199.
  • Altıntaş , K. (1981) Devlet üretme Çiftliklerinde Koyun ve Keçilerde Toxoplasmosis araştırması. Türk Parazitol. Derg. 2:87-101 .
  • Arda, M., Bisping , W., Aydın , N., lstanbulluoğlu, E., Akay, Ö., lzgür, M., Diker, S ve Karaer Z . (1987) . Orta Anadolu Bölgesi koyunlardın abortus olgularının etiyolojisi ve serolojisi üzerjnde bir çalışma . Ankara Üniv.Vet.Fak.Derg ., 34(2): 195-206.
  • Dubey, J.P., Zarlenga, D., Humphreys, J.G., Tbulliez,P. (1994): Charac terizatian of Toxoplasma and Trichinella isolates from muscles of black bears in Pennsylvania.Am.J.Vet.Res, Vol 55, No.6, June.
  • Dubey, J.P. ,Baker,D.G., Davis, S.W., Urban J.F , Shen, S.K. (1994) : Persistence of immunity to toxoplasmosis in pigs vaccinated with a naupersistent strain of Toxoplasma gondii Am. J. Vet. Res. Vol. 55, No.7.
  • Ekmen, H. (1967). Toxoplasmosis'de enfeksiyon kaynakları. 1. Koyun ve sığırlarda toxoplasma antikorları. Mikrobiol. Bült. 1:43.
  • Gün, M., Özcan, 0 ., Tanyüksel, M., Karagöz, E., (1993): Toxoplasma gondii ile enfekte edilen farelerin mide ve kolon mukozasındaki morfolojik bulgular ve mast hücre yanıtı. T. parazitol. Derg. 17, 1. 28-34 Ege Üni. Ofset Basımevi lzmir.
  • Kılıç,H . (1991): Toxoplasmosis yönünden ELISA ile pozitif serumların Sabin-Feldman ve IFAT yöntemleriyle karşılaştırılması. T.Parazitol. Derg. XV. (3-4) , 24-28.
  • Kılıç , H., Şahin, 1. , Altıntaş , K., Fazlı, Ş.A., Özbal, Y ., Dalkılıç , E. (1991): Toxoplasma gondii serolojisinde çapraz reaksiyonların araştırılması. T.Paraz itoi.Derg.XV.(3-4), 35-41 .
  • Kuman, M; Yenigün, A. (1981): Toxoplasmosisli annelerin eşlerinde IFAT ile toxoplasmosis araştırılması. T.Parazitol. Derg. IV.2. 19-23. Bilgehan Matbaası izmir.
  • Mimoğlu,M.; Göksu,K.; Sayın, F. (1969) : Veteriner ve Tıbbi Protozooloji ll. A.Ü . Vet.Fak.Yayınları : 248 Ders Kitabı:150 .
  • Özdemir , Ö ., Aitıntaş , K . (1981) : Toxoplazmik üveitler T.Parazitol. Derg. IV. 25-32 Bilgehan Matbaası lzmir.
  • Poyraz,ö., Gökoğlu,M. , özçelik, S.(1992): Düşük ölü doğum ve erken doğum olgularında Toxoplasma lgG ve lgM antikorlarının ELISA yöntemiyle araştırılması. T.Parazitoi.Derg. XVI.(3-4) 43-50 Ege Üni.Ofset Basımevi izmir.
  • Yalçın,A.N . Topçu, S., Özçelik, S., Poyraz, Ö. (1993): Hemodialize giren kronik böbrek yetmezlikli hastalarda Toxoplasma lgG ve lg M antikorların ın ELISA ile araştırılması. T.Parazitoi.Derg. 17(2), 15-19. Ege Üni.Ofset Basımevi lzmir.
  • Öz,l. , Özyer, M ve Çorak, R. (1994): Adana yöresi sığır , koyun ve keçilerinde IHA ve ELISA testleri ile Toxoplasmosis'in yaygınlığının araştırılması.TAGEM-HSA. 01 -p-07. Yayınlanmadı.
  • Henriksen ,P., Dietz,H .H., Uttenthal, Aa ., Hansen, M. (1994) . Seroprevalance oftoxoplasma gondii in Danish farmed mink (Mustelasa Vians). Veterinary Parasitology 53: 1-5.
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-3573
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1960
  • Yayıncı: Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kuduz Hastalığının Laboratuvar Teşhisinde Floresan Antikor, Fare İnokulasyon Testi ve Kuduz Doku Kültürü Enfeksiyon Testlerinin Karşılaştırılması

Tülin GÜZEL, Orhan AYLAN

Sığırlarda Paratüberkülozun Serolojik, Allerjik ve Bakteriyolojik Muayene Yöntemleri ile Mukayeseli Olarak Araştırılması

Bülent VURAL, Nuray ATALA, Mustafa ÇELEBİ

Ankara Yöresindeki Kamu ve Özel Kurumlarda Bulunan Süt İneklerinden Alınan Sütlerdeki Somatik Hücre Sayısında Fossomatik Uygulamasının Önemi

Nedret AYDIN, Demet İŞCAN

Türkiye Jokey Klübü İzmit Harası Safkan İngiliz Kısraklarında Tesbit Edilen "EHV-1" (Kısraklarının Virüsü Abortüs) Enfeksiyonu, Koruyucu Aşılamalar ve Alınan Sonuçlar

Salih YILMAZ, Harndi GİRGİN, Ali DEMİRYONGUÇ, Ayhan AKÇORA, Ziver KARAMAN, Nigâr TATAR, Arife ERTÜRK, Babür CARİOĞLU

Kazlarda Gözlenen Marek Benzeri Bir İnfeksiyon Üzerinde Klinik, Bakteriyolojik ve Histopatolojik Araştırmalar

Fuat AYDIN, Harndi GİRGIN, Salih OTLU, Mitat ŞAHİN

Türkiye'de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları

Ahmet AKILLI

Türkiye Jokey Klübü İzmit Harası Safkan İngiliz Kısraklarında Tesbit Edilen "EHV-1" (Kısraklarının Virüsü Abortüs) Enfeksiyonu, Koruyucu Aşılamalar ve Alınan Sonuçlar

Salih YILMAZ, Harndi GİRGİN, Ali DEMİRYONGUÇ, Ayhan AKÇORA, Ziver KARAMAN, Nigâr TATAR, Arife ERTÜRK, Babür CARİOĞLU

Ankara Bölgesindeki Mastitisli İnek Sütlerinde Bacillus cereus Aranması

Mübeceel YUMUŞAK, Ugur KÜÇÜKAYAN

Ankara İli ve Çevresinde Bulunan Kanatlı Mezbahalarında Kesilen Tavuklara Ait Karkasların ve Mezbaha Atık Sularının Campylobacter Etkenleri Yönünden İncelenmesi

Ayten AKMAN, Fatma KOÇ, Aydın GÜRDAL

Marek Hastalığına Karşı Cell-Associated Aşı Üretimi Üzerine Araştırmalar

Ragıp BAYRAKTAR, Csab DREN, Salih ÇIÇEK, Canan TAYHANI, Fethiye ÇÖVEN