Agar-Jel Diffüsyon Yöntemi ile Et Nev'ilerinin Ayırdedilmesi Üzerine Çalışmalar

Çalışmaya başlarken gerek Uhlenhuth gerekse Agar-gell diffusyon metodu için gerekli olan presipitan serumlar hazırlandı. Sığır, at, domuz ve köpek presipitan serumları elde edilerek spesifite ve titre kontrolleri yapıldı. Uygun antiserumlar denemelerde kullanıldı. Çalışmalar önce presipitan serumların ait olduğu et maserasyonları ve kan serumları ile başlatıldı. Sığır, at, domuz, köpek kan serumları ve et maserasyon sıvıları ile Uhlenhuth ve agar-gell yöntemleri ile et nev'ileri tespit edildi. Uhlenhuth metodunda tüpte her iki sıvı arasında presipitasyon halkası, agar-gell metodunda ise agar-gell plagında presipitan serumu ve deney sıvısı arasında presipitasyon bandı gözlendi. Her iki metotta da %100 uyum sağlandığı tespit edildi. Sonucun hızlı ve güvenilir olarak alınabilmesi için her iki metotda presipitan serum titresinin yüksek olması gerekmektedir. Bizim çalışmalarımızda 1/8000'den daha düşük titreleri kullanmadık. Genellikle elde edilen titreler 1/10.000 ve 1/12.000 idi. Numune etlere farklı ısılar uygulanarak ve etler kokuşturularak ısı işlemi uygulanmış ve kokuşmuş etlerde durum tespiti yapıldı. Buna göre 60°C'nin üstünde ısıtılmış etlerde her iki metotla da sonuç alınamamıştır. Kokuşmuş etlerde ise her iki metotla olumlu sonuç alındı. Etler çeşitli kombinasyonlar haline getirilerek karışık etlerin ayırdedilmesi denemelerinden de olumlu sonuç alındı. Laboratuvar denemelerinden sonra piyasandan toplanan salam, sosis, sucuk, kıyma, parça et olmak üzere toplam 125 örnekte Agar-gell diffusyon yöntemi ve Uhlenhuth yöntemi uygulandı. 125 örnekte sığır eti müsbet olarak tespit edildi. Etiketlerinde ifadesi bulunan 2 adet salam ve sosis örneklerinde hem sığır hemde domuz eti müsbet sonuç verdi. Bu durum etiketleriyle uyum sağlamıştır.

Studies on Differentiation of meat species by using agar-gell diffusion method

Studies on differentiation of meat species by using agar-gell diffusion method. The precipitant sera of cattle were determinated by using Agar-gell diffusion and Uhlenhuth's methods. Both of methods were found fitting 100 %. The experiments were repeated by heating the meat specimens. It is impossible to determinate the meat species which are heated to 60°C with these two methods . The putrid meats are given positive result and mix meat can be differentrated by using these methods. After the laboratuary experiments, 125 spesimens including salami, sausage, savary sausage, mince and beef were taken from markets. Of these, beef was positive "prepared from pork" written on the label, in two salami and sausage specimens beef and pork were positive. This situation was appropirate for their labels.

___

  • DEMiRER, M.A. (1964) : Koyun ve keci etlerinin presipitasyon metodu ile ayırt edilmesi üzerinde araştınmalar. A.Ü. Vet. Fak. Yayınları No: 152.
  • GLEESON, L.J ., WALJKER, P.R. (1984) : Specifity Contrds on Commercial Seralogic reagents 1or meat Speciotion by agar•gel diffusion test. Avustralion Veterinary Journal, Vol. 61 , No: 5, May. 1984.
  • JAKOB, M. 1985) : Naohweis hitzedenaturierter Muskelproteine mittels EUiSA Fleischwirtsch, 65 ( 4), 1985.
  • ROBERT, C .. TERENCE, LUEAK. (1982) : An Enzyme-Linked Immunosorbant Assoy for Speoies ldentification of Raw Meat. J. Sci. Food Agris. 1983, 34, 1143-1148.
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-3573
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1960
  • Yayıncı: Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü