Örgütlerde E-Dönüşüm: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Servis Uygulamasına İlişkin Yönetici Görüşleri

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (İVDB) Servis Uygulaması örgütünün yönetim işlevlerini etkinleştirmek ve mevut durumunu görebilmek için tasarlanış bir yönetim bilişim sistemidir. Bu çalışmayla organizasyondaki 229 yöneticinin görüşleri doğrultusunda İVDB Servis Uygulamasının sağlıklı bir şekilde gelişmesinin sağlanması hedeflenmiştir. Bu bağlamda İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı yöneticilerinin yönetim süreçleri bakımından bilişim teknolojilerine yönelik görüşlerinin belirlenmesi ve bu görüşlerinde yönetim kademelerine ya da sahip oldukları bilişim teknolojileri yeterliliklerine göre bir farklılık olup olmadığı irdelenmiştir. Oluşturulan bilgi birikimi ile bilişim teknolojilerinin örgütlerde yönetim işlevlerinin doğru ve etkin işletilebilmesi konusunda öneriler ortaya konulmuştur.

E-Transformation in Government: Managers' Point of View About Istanbul Ministry of Tax Administration Service Application

Istanbul Ministry of Tax Administration Service Application is designed as a business management system to improve operative management functions and see the current state of organization. This study aims to provide effective and functional development process for Istanbul Ministry of Tax Administration Service Application through 229 managers’ responses from Istanbul Ministry of Tax Administration. For this purpose, the effect of information technology to management functions and relations between the manager seniority and IT skills are determined and analyzed. Positive outcomes obtained as a result of this research have provided critical information for strategic development of management functions in organizations with the help of information and communication technology.

___

  • Arman, K. (1999), Yeni Dünyada Strateji Ve Yönetim. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Barca, M. (2001), Strateji Bir Yönetim Disiplini Olarak Görülebilir mi? 9.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Bildiriler Kitabı , 143.
  • Bayram, C. N. (2002), Etkin Devlet: Yeni Araçlar ve Değerlendirmeler. Muğla: Muğla Üniversitesi Yayınları.
  • GİB. (2005, Eylül 7), Vergi Dairesi Başkanlıklarının Kuruluş ve Görev Yönetmeliği. Nisan 19, 2007 tarihinde http://www.gelirler.gov.tr/gelir2.nsf/5345SayKanunyonetmelik?Op enPage adresinden alındı
  • İnce, M., & Bedük, A. (2003), Değişimin Örgütler Üzerindeki Etkilerileri. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi , 29.
  • Nonaka, I., & Takeuchi, H. (1995), The Knowledge-Creating Company. New York: Oxford University Press.
  • Öğüt, A. (1999), Bilgi Çağında İnsan Kaynakları Yönetimi. Selçuk Üniversitesi SBMYO Dergisi , 165.
  • Özarslan, Y. (2007), Örgütlerde Bilişim Teknolojilerinin Planlama ve Denetim İşlevlerine Etkisi: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Servis Uygulaması Örneği. Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Silcock, R. (2001), What is e-government? Parliamentary Affairs. Ankara, Türkiye.