"DENİZ İŞ SÖZLEŞMESİ 2006” HAKKINDA İNCELEME VE DEĞERLENDİRME

Uluslararası Çalışma Örgütü 1919 yılından itibaren sosyal adaletin ve uluslararası insan ve çalışma haklarının iyileştirilmesi amacıyla görev yapan bir Birleşmiş Milletler ihtisas kuruluşudur. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün temel ilkesi, evrensel ve sürekli barışı sosyal adalet ile sağlamak ve bu amaçla hazırladığı sözleşmeler ve tavsiye kararlarıyla, çalışma hayatına ilişkin uluslararası standartları belirlemektir. Uluslararası Çalışma Örgütü işçi, işveren ve devlet temsilcilerinin eşit olarak yer aldığı uluslararası alanda çalışmalarını sürdüren tek birliktir. Uluslararası Çalışma Örgütü, bu üçlü yapı içinde 1920 yılından itibaren deniz işkolu alanında da çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalardan en yeni tarihlisi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Şubat 2006 tarihinde Cenova’da gerçekleşen 94. Konferansı’nda kabul edilen “Deniz İş Sözleşmesi (Maritime Labor Convention) 2006' dır. IMO teknik sözleşmeleri formatında hazırlanan Deniz İş Sözleşmesi 2006, Denizcilik Çalışma Örgütü üyeleri tarafından desteklenmiş bir uluslararası sözleşmedir. Üye devletlerin Sözleşme’de yer alan bu standartları tamamlaması uzun bir süreç alacaktır. Ancak Sözleşme'nin yürürlüğe girmesi ile birlikte uluslararası alanda uyum ve yeknesak bir hukuk düzeni sağlanarak, denizde çalışanların yaşam ve yaşam şartlarının düzeltilecek ve bu da denizcilik sektörünün kalite ve güvenli bir şekilde gelişmesine neden olacaktır. Denizcilik sektörü için hazırlanan kalite, güvenlik, denizde istihdam koşullarına ilişkin hazırlanan uluslararası sözleşmelere taraf olunması, sözleşmelerin şartlarının yerin getirilmesi globalleşen denizcilik sektöründe başarılı olmanın en önemli yoludur. Ülkemiz açısından, deniz işkolundaki Denizcilik Çalışma Örgütü sözleşmelerinin bir kısmı güncelliklerini yitirmiş bulunmakta bir kısmı ise, henüz onaylanmamıştır. Bu nedenle özellikle bir çatı sözleşme niteliğinde olan ve önceki Denizcilik Çalışma Örgütü sözleşmelerini içine alan Deniz İş Sözleşmesi 2006, Türkiye açısından deniz işkolu mevzuatının uluslararası gelişmelerle uyumlu bir hale getirilmesi için büyük bir fırsattır. Bu sebeple, teknik alt yapının oluşturularak Sözleşme hükümlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi için detaylı bir çalışmanın yapılması gerektiği kanaatindeyiz.

AN EXAMINATION AND EVALUATION ABOUT "MARITIME LABOUR CONVENTION 2006"

___

  • ÇEVİK , Ü .:Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri, İstanbul 2004.
  • DOUMBIA, C/DEVLIN, D./ MCCONNELL, M.L.: “The Maritime Labour Convention , 2006 Consolidates”, The American Society Of International, Vol.10, Issue.23, 13. Sep.2006, www. asil.org/insights/2006/09/-insights060913.html, 26.10.2006.
  • GOLD, E./CHIRCOP, A./KINDRED, H.:Essential of Canadian Law,Maritime Law, 2003.
  • T.C Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, Uluslararası Denizcilik İliş¬kileri ve Deniz Hukuku, 2. Ulusal Denizcilik Şurası, 2000 İstanbul.
  • T.C Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, 2. Ulusal Denizcilik Şurası Çalışma Grubu Raporları, 2000 İstanbul.
  • WISSKIRCHEN, A.: “Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Norm Oluşturma be Denetim Faaliyetleri: Sorunlar ve Deneyimler”TİSK Akademi, C.I, S.2, 2006.