TEK MAKİNEDE ÜRÜN SIRALAMA PROBLEMLERİNE İLİŞKİN BİR MATEMATİKSEL MODEL ÖNERİSİ*

Bu çalışmanın ana içeriğini, tek makinede ürün sıralama problemi ve bu problemi çözebilmek için geliştirilmiş yeni bir matematiksel model oluşturmaktadır. Konu edilen tek makinede ürün sıralama problemi; sipariş üzerine üretim yapan işletmeler için; toplam hazırlık maliyetinin minimize edileceği, deterministtik ve statik nitelikte bir problemdir. Siparişte yer alan bir grup ürün, hazırlık maliyetleri minimize edilmek üzere tek makinede nasıl sıralanmalıdır? Çalışmada, bu soruya cevap verebilmek üzere geliştirilmiş yeni bir matematiksel model sunulmaktadır.

___

  • BAKER, K.R,“ Preemptive Scheduling of a Single Machine to Minimize Maximum Cost Subject to Release Dates and Percedence Constraints”, Operations Research, Vol. 31, No. 2, (Mart - Nisan 1983), ss. 381.
  • BLAZEVVICZ, J, “Mathematical Programming Formulations for Machine Scheduling”, European Journal of Operationai Research, Vol. 51, 1991, ss. 283-300.
  • GRAVES, S.C.“A Revievv of Production Scheduling”, Operations Research, 1982, ss. 646-674.
  • KOULAMAS, C,“Operation Sequencing and Machining Economics , International Journal of Production Research, Vol. 31, No. 4, 1993, ss.957-975.
  • LAVVLER, E.L,TheTravelling Salesman ,John Wiley, New York, 1986.