RİSK SERMAYESİ ÜZERİNE BİR DENEME

  Yenilikçi, lirctken düşüncelerin aktif hayata kazandınlabilmesi ortaya konulan bu düşüncelerin deşıek görmesi ile mümkün olabilecektir. Yenilik ile girişimcilik kavramı iç içedir. Girişimci insan, sorumluluk üstlenen, bir takım riskteri göze alabilen, büylime tutkusu olan dinamik bir yapının temsilcisidir. Her ne kadar yeni bir buluşun veya teknolojik yeniliğin ortaya konulması yeni aktivitelerin olşumuna yol açıyorsa da, bu tiir faaliyetlerin gerçek anlamda işlerliğinin artınlması için yeıerli finansal kaynağın sağlanması şarttır. Böylece, gerekli finansal kaynağı olmayan aııcak, gelecekte ümit vaa&dğn yeni bir buluşun veya teknolojik yeniliğin şimdiden-risk sermayesinde kullanılan bir ifadeyle- tohumunun atılarak hasal rnevsimine yönelik yatınm yapmak gerekmekıcdir. Bu makalede amacımız; risk sermayesi kavramından hareketle risk sermayesi ıaraflannı, projelerini ve uygulama aşamalannı inceleyip bu aşamalarda meydana gelebilecek muhtemel durumlan ele almak ve ülkemizde uygulanabilirliği iizerinde durmakur.
Anahtar Kelimeler:

Risk sermayesi, işletme, iktisat

___

  • AKMUT, ÖZDEMÎR. Risk Sermayesi, İşletme Ekonomisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, A.Ü. SBF. Ankara, 1990.
  • ALTAY, OĞUZHAN. "Binlerce Yıllık Finansman Modeli: Risk Sermayesi”, İzmir Ticaret Odası Dergisi, Mart-Nisan, 1993, s. 47-49.
  • AYDIN, OKTAY, MELİH BAŞ. "2000' li Yıllara Doğru Risk Sermayesi ve Türkiye İçin Bir Model Önerisi", 3. İzmir İktisat Kongresi (4-7 Haziran 1992) Mali Yapı ve Mali Piyasalar, DPT Yayınları, Ankara 1993. s. 39-54.
  • DAĞDELEN, ÜLKÜ. "Risk Sermayesi", tktisat-lşletme ve Finans Dergisi, Yıl. 7, sayı. 72, s. 51-63.
  • GÜNGÖR, TEVFİK. "Venture Capital", Dünya Gazetesi, 2 Kasım 1991. s. 2.
  • KAUR, NURHAN. "Risk Sermayesi ve Türkiye Uygulaması", Kalkınma, Ekim-1993, s. 13-16.
  • RUHNKA C. JOHN , JOHN E. YOUNG. "Some Hypothcsis About Risk In Venture Capital Investing ", Journal Of Business Ventur, 1991 . s. 115-133.
  • TIMMES, A. TERRY. New Venture Creation Enterpreneurship In The 1990' s, Third Edition, 1991. Ohio,421-451. "