ÖĞRETİM ÜYELERİNİN İŞ YÜKÜ SEVİYELERİNİN BİR ANALİTİK AĞ MODELİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNDE BİR UYGULAMA

İş yükü seviyesi değerlendirme bütün iş kolları için yapılması gereken bir analizdir. Üniversitede çalışan öğretim üyeleri, akademik çalışmalarının yanı sıra, görev yaptıkları birimlerde birçok idari ve bürokratik işi de sürdürmektedir. Doğal olarak, katlanılan bu ek faaliyetler iş yükünün artmasına ve akademik verimliliğin azalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca, çalışma ortamı koşullarının uygun olmayışı (örneğin; sınıf, labaratuar, ders araç ve gereçleri) ve üniversite maddi kaynaklarının yetersiz olması öğretim üyelerinin verimliliğine olumsuz etki eden diğer faktörlerdir. Bu çalışmada bir mühendislik fakültesinde tam zamanlı çalışan öğretim üyeleri incelenmiş, iş yükü seviyelerine etki eden faktörler ve faktörler arası ilişkiler belirlenerek bir analitik ağ modeli oluşturulmuştur. Geliştirilen modeli başka akademik birimler için genelleştirmek mümkündür. Önerilen model Analitik Ağ Süreci yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve bir örnek uygulama yapılmıştır.

AN ANP MODEL TO EVALUATE THE WORKLOAD OF ACADEMIC STAFF: AN APPLICATION IN ENGINEERING FACULTY

Evaluation of the workload is an analysis that should be performed for all types of work branches. The academic staff in a University have to deal with several administrative duties in addition to their academic studies. Naturally, these additional activities cause an increment in the workload and a decrement in the efficiency of the academic staff. Moreover, the inappropriate working conditions (such as, classroom, labs, lecture aids etc.) and the inadequate resources of the Universities are the other factors, which negatively effect the performance of the academic staff. In this study, we observe the academic staff of an Engineering Faculty and we construct an ANP (Analytic Network Process) model to determine the factors that effect the workload, and relations between them. It is possible to apply the developed model for other faculties. We analyze the model by using ANP method and we perform an example application.

___

  • Anand G. and Kodali R., Selection of lean manufacturing systems using the analytic network process – a case study. Journal of Manufacturing Technology Management, 20 (2), 258-289, 2009.
  • Yurdakul M., Measuring long-term performance of a manufacturing firm using the Analytic Network Process. International Journal of Production Research, 41(11), 2501-2529, 2003.
  • Felek S., Yuluğkural Y. ve Aladağ Z., Mobil iletişim sektöründe pazar paylaşımının tahmininde AHP ve ANP yöntemlerinin kıyaslanması. Endüstri Mühendisliği Dergisi, 18(1), 6-22, 2007.
  • Aragonés-Beltran P., Aznar J., Ferris-Onate J. ve Garcia-Melon M., Valuation of urban industrial land: An analytic network process approach. European Journal of Operational Research, 185, 322-339, 2008.
  • Üstün Ö., Özdemir M.S. ve Demirtaş E.A., Kıbrıs sorunu çözüm önerilerini değerlendirmede Analitik Serim Süreci Yaklaşımı. Endüstri Mühendisliği Dergisi, 16(4), 2-13, 2006.
  • Bulut K. ve Soylu B., Öğretim üyelerinin iş yükü seviyelerini ölçmek için bir analitik ağ modeli ve mühendislik fakültesinde bir uygulama. 13. Ergonomi Kongresi Bildiriler Kitabı, Aralık 2007, Kayseri.