Türkiye Elektrik Şebekesinin Alçak Gerilim Sisteminin Fotovoltaik Sistemlerin Varlığında Değerlendirilmesi

Bu makalede, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) alçak gerilim elektrik sistemine bağlanacak güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri ile ilgili yönetmeliği yayınlamasından sonra, sistem operatörlerinin karşılaşabileceği sorunlar ve bu sorunların çözümleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dağıtım sisteminin, güç akışının tek yöne olacağı kabulü üzerine tasarlanmış olması, tersine güç akışı ile bir çok problemi beraberinde getirecektir. Bu problemlerden en önemlisi yük tarafında meydana gelebilecek olan gerilim yükselmesidir. Bunun yanında, gözlenebilecek düşük güç faktörü, evirgeç sisteminin harmonik katkısı ve üretimdeki belirsizlik diğer önemli başlıklardır.  Dolayısıyla güneş enerjisine dayalı küçük ölçekli bu sistemlere verilecek olan kapasitenin hesabı ve kritik değeri büyük önem taşımaktadır. Bahsedilen sorunlar, evirgeçlerin reaktif güç desteğinin arttırılması, endüktif çalışabilen reaktif güç kompanzasyon üniteleri, alçak gerilimin izlenmesi, akıllı şebekelerin sistemin güvenirliğini arttırması ve yük/üretim tahmini ile çözülebilir.

___

  • [1] REN21, “Renewables Global Futures Report: Great debates towards 100% renewable energy,” Paris, 2017.
  • [2] İlisu İ. ve Yüksek E., “Gerilim Düşümü ve Hesapları,” TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ BÜLTENİ, pp. 42–46, 2016.
  • [3] Dugan R.C., Mcgranaghan M.F., Santoso S., ve Beaty H.W., Electrical Power Systems Quality, 3rd Ed. McGraw-Hill, 2012.
  • [4] EPDK, “Elektrik Şebeke Yönetmeliği,” 2017.
  • [5] Sidhu T. S. ve Bejmert D., “Short-circuit current contribution from large scale PV power plant in the context of distribution power system protection performance,” IET Conf. Renew. Power Gener. (RPG 2011), pp. 134–134, 2011.
  • [6] De Felice M. ve Yao X., “Short-Term Load Forecasting with Neural Network Ensembles: A Comparative Study [Application Notes],” IEEE Comput. Intell. Mag., vol. 6, no. 3, pp. 47–56, 2011.
  • [7] Li Z., Zang C., Zeng P., Yu H., ve Li H., “Day-ahead Hourly Photovoltaic Generation Forecasting using Extreme Learning Machine,” 5th Annu. IEEE Int. Conf. Cyber Technol. Autom. Control Intell. Syst., pp. 779–783, 2015.
  • [8] Park D. C., El-Sharkawi M. A., Marks R. J., Atlas L. E., ve Damborg M. J., “Electric load forecasting using an artificial neural network,” IEEE Trans. Power Syst., vol. 6, no. 2, pp. 442–449, 1991.
  • [9] Bunn D. W., “Forecasting loads and prices in competitive power markets,” Proc. IEEE, vol. 88, no. 2, pp. 163–169, 2000.
EMO Bilimsel Dergi-Cover
  • ISSN: 1309-5501
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım

Emrah DOKUR, Salim CEYHAN, Mehmet KURBAN

Enerji Dağıtım Sistemlerinde Güneş Enerji Santrali Entegrasyonu ve Röle Koordinasyonu

Mehmet Tan TURAN, Yavuz ATEŞ, Erdin GÖKALP

Doğrusal Sürekli Mıknatıslı Senkron Motorun Doğrusal Olmayan Manyetik Eşdeğer Devre ve Sonlu Elemanlar Tabanlı Tasarımı

Ayşe BARIŞ, Metin AYDIN, Yücel DEMİR, Mehmet GÜLEÇ

Güç Elektroniği Dönüştürücüleri için Adaptif Histerezis Akım Kontrol Yönteminin İyileştirilmesi

A. Faruk BAKAN, A. Talha DUDAK

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kampüsünde Elektrik Tüketim Maliyetinin Azaltılmasına Yönelik FV Üretim ve Enerji Depolama Biriminden Oluşan bir Mikro Şebekenin Optimal Tasarımı

İpek ÇETİNBAŞ, Bünyamin TAMYÜREK, Mehmet DEMİRTAŞ

Batarya Modelleri ve Şarj Durumu (SoC) Belirleme

Efe İsa TEZDE, Halil İbrahim OKUMUŞ

Ağ Üzerinden Kontrol Edilen Yükselten DA-DA Dönüştürücünün Zaman Gecikmesine Bağlı Kararlılık Analizi

Alperen SARI, Saffet AYASUN, Şahin SÖNMEZ

Sürekli Mıknatıs Destekli Senkron RelŸktans Motorlarda Mõknatõs Yerleşiminin Performansa Etkisi

Murat YILMAZ, Alper TAP, Lale T. ERGENE, Liridon XHELADİNİ, Taşdemir AŞAN, Murat İMERYÜZ

Yüksek Hızlı Asenkron Motorların Farklı Rotor Yapıları için Analizi

Abdullah POLAT, Anıl YILMAZ, Lale T. ERGENE

Hız-AlgılayıcılıDo˘grudanVektörKontrollüAsenkronMotorSürücüleriiçin ˙ Indirgenmis¸ DereceliGenis¸letilmis¸ KalmanFitresiTabanlıStatorveRotor DirenciKestiricisi

Emrah ZERDALİ, Rıdvan DEMİR, Murat BARUT, Recep YILDIZ, Remzi İNAN