Direnç ve Sürtünme Karıştırma Nokta Kaynağı ile Birleştirilen Alüminyum Levhaların Karşılaştırılması

Bu çalışmada, farklı serideki alüminyum alaşımı levhalar sabit takım dönme hızı ve takım bekleme süresi ile farklı takım dalma hızları ve takım dalma derinliklerinde sürtünme karıştırma nokta kaynak (SKNK) tekniği ile birleştirilmiştir. Daha sonra, aynı levhaların sabit elektrod kuvvetleri ve kaynak süreleri ile farklı kaynak akımlarında elektrik direnç nokta kaynak (EDNK) yöntemiyle birleştirilmesi gerçekleştirilmiştir. SKNK ve EDNK sonrası, çekme makaslama testleri yapılarak her iki alüminyum levhanın kırılma tipleri ve kopma kuvvetleri belirlenerek hangi kaynak yönteminde optimum çekme makaslama kuvveti elde edildiği belirlenmiştir. Ayrıca, makroyapı incelemeleri ile kaynak bölgeleri belirlenmiş ve mikroyapı incelemeleri ile tane yapılarının oluşumunu etkileyen faktörler incelenmiştir. Tüm bu metalurjik ve mekanik testlerin sonuçları incelenerek her iki yöntem ile birleştirilen levhalar karşılaştırılmıştır.

___

  • [1] M. H. Coşkun, Otomotiv endüstrisinde kullanılan AN 7114 ve Dp600 Çelik Sacların Direnç Nokta Kaynağı (RSW) ve Sürtünme Karıştırma Nokta Kaynağı (FSSW) Yöntemleri ile Birleştirilmesi, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (2009). [2] A.Bilal, AA 2024-T3 Alüminyum Alaşımının Sürtünme Karıştırma Kaynağında İşlem Parametrelerinin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkileri, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (2006). [3] G. Çam, Sürtünme Karıştırma Kaynağı Uygulamalarında Son Gelişmeler, Kaynak Teknolojisi VI. Kongre ve Sergisi Bildiriler Kitabı, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, S. 449, 42 (2007). [4] H. Badarinaraya, F. Hunt, K. Okamoto, Friction Stir Welding and Processing, R.S. Mishra, M.W. Mahoney, Friction Stir Spot Welding, American Society for Metals, (2007), pp.235-250. [5] R. Hancock, Friction Welding of Aluminum Cuts Energy Costs by 99 %, Welding Journal, 2, 83 (2004), pp.40. [6] S. Aslanlar, The Effect of Nucleus Size on Mechanical Properties in Electrical Resistance Spot Welding of Sheets Used in Automotive Industry, Materials and Design, 27 (2006), pp.125-131. [7] Y. Tozaki, Y. Uematsu, K. Tokaji, Effect of Processing Parameters on Static Strength of Dissimilar Friction Stir Spot Welds Between Different Aluminium Alloys Fatigue Fract. Engng. Mater. Struct., 30 (2007), pp.143-148. [8] Z. Zhang, X. Yang, J. Zhang, G. Zhou, X. Xu, B. Zou, Effect of Welding Parameters on Microstructure and Mechanical Properties of Friction Stir Spot Welded 5052 Aluminum Alloy, Materials and Design 32 (2011), pp.4461-4470. [9] A.M. Pereira, J.M. Ferreira, A. Loureiro, J.D.M. Costa, P.J. Bártolo: Effect of process parameters on the strength of resistance spot welds in 6082-T6 aluminium alloy, Materials and Design, 31 (2010), pp.2454-2463. [10] Y. Bozkurt, S. Salman, G. Çam: 2024-5754 Alüminyum Alaşımı Levhaların Sürtünme Karıştırma Nokta Kaynağı ile Birleştirilmesinin İncelenmesi, International Conference on Welding Technologies and Exhibition, 23-25 May, Ankara-Turkey, (2012). [11] S. A. Şafak: Uçak Endüstrisinde Kullanilan Alüminyum Alaşimlarinin Elektrik Direnç Nokta Kaynak Yöntemi İle Birleştirilmesi ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, (2011). [12] B. Kahraman: Otomotiv Endüstrisinde Kullanılan 5754 Alüminyum Alasımı Sacların Direnç Nokta Kaynağı (RSW) ve Sürtünme Karıstırma Nokta Kaynağı (FSSW) Yöntemleri ile Birlestirilmesi, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli, (2009), pp.98.
El-Cezeri-Cover
  • ISSN: 2148-3736
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Tüm Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Elektro-eğirme Yöntemiyle ÇCKNT Takviye Edilerek Güçlendirilmiş Naylon-6,6 Nanoelyafların Üretimi ve Karakterizasyonu

Fırat DURMUŞ, Mürsel EKREM, Gürol ÖNAL

Sürtünme Karıştırma Kaynağında Farklı Karıştırma Uç Formlarının Oluşturduğu Kuvvetlerin Ve Birleşmeye Etkisinin Deneysel İncelenmesi

Hüdayim BAŞAK, Yusuf KAYIR, Esra Hilal TÜRKYILMAZ

Investigation of Fume Formation Rate in SMAW of 316L Stainless Steel with Different Electrodes Using Taguchi and Anova

Tolga MERT, Kutsi Mert ŞENÖZ, Levent BİLGİLİ, Uğur Buğra ÇELEBİ, Serkan EKİNCİ

Boru İle Lamanın Robot Ark Kaynak Tekniğiyle Birleştirilmesinde Optimum Kaynak Parametrelerinin Belirlenmesi

Ahmet Alper Tunga OKUYAN, Hüseyin UZUN

The Latest Developments in Glass Science and Technology

Bekir KARASU, Oğuz BEREKET, Ecenur BİRYAN, Deniz SANOĞLU

İzoniazid Çözeltisinde Üç Değerlikli Kromun İndirgemesinin Elektrokimyasal Mekanizması

Abdullah GÜRTEN, Kübra TEHÇİ

Sürtünmeli Delik Delme Prosesi ve Prosesin Başlıca Uygulamaları

Mehmet Yasin DEMİREL, İbrahim KARAAĞAÇ

MWCNT Yüzeyinde bir ABC Tipi Üç Bloklu Kopolimer Sentezi : Yapısal, Termal, Elektriksel ve SEM Karakterizasyonu

Mehmet COŞKUN, Serpil YILMAZ

TIG ve Elektrik Ark Kaynağı ile Birleştirilen Alüminyum Plakaların Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi

Rıza KARA, Gökhan YILDIRIM, Fatih ÇOLAK, Metehan TINAS

Examination of High School Teachers’ Radon Awareness in Terms of Some Variables

Davut SARITAŞ, Mahmut POLAT