Al 5754-Cu Malzeme Çiftinin Alın Sürtünme Karıştırma Kaynak Kabiliyeti

Sürtünme karıştırma kaynağı (SKK) bir katı hal birleştirme yöntemidir. Alüminyum alaşımlarının birleştirilmesinde özellikle kullanılan bu teknik, günümüzde farklı malzeme çiftlerinin başarılı bir şekilde birleştirilmesine olanak vermektedir. Bu çalışmada, alüminyum (AA5754) ve bakır levhalar 780, 1330 dev/dak takım dönme hızında, 20 ve 50 mm/dak kaynak hızında, 0 ve 1 mm takım konumlandırmasında sürtünme karıştırma kaynağı (SKK) ile birleştirilmiştir. Kaynak parametrelerin mekanik ve mikroyapı özeliklerine etkisi incelenmiştir. Mekanik özelliklerinin tespitinde çekme testleri ve mikrosertlik ölçümleri yapılmıştır. Kaynak bölgesi mikroyapıları optik mikroskobu ile incelenmiştir. Sürtünme karıştırma kaynağı yapılmış Al-Cu parçaların çekme testi sonuçlarında %80,18 kaynak performansı elde edilmiştir.

___

  • [1] W.M. Thomas, E.D. Nicholas, J.C. Needham, M.G. Murch, P. TempleSmith, C.J. Dawes: International Patent Application No. PCT/GB92/02203 and GB Patent Application No. 9125978.8., The Welding Institute, TWI, (1991).
  • [2] W.B. Lee, S.B. Jung: The joint properties of copper by friction stir welding, Materials Letters 58, (2004), pp.1041- 1046.
  • [3] K.V. Jata, S.L. Semiatin: Continuous Dynamic Recrystallization During Friction Stir Welding of High Strength Aluminum Alloys, Scripta mater. 43 , (2000), pp.743-749.
  • [4] Y.M. Hwang, P.L. Fan, C.H. Lin: Experimental study on Friction Stir Welding of copper metals, Journal of Materials Processing Technology, 210, (2010), pp.1667-1672.
  • [5] M. Felix Xavier Muthu, V. Jayabalan: Tool travel speed effects on the microstructure of friction stir weldedaluminum–copper joints, Journal of Materials Processing Technology 217, (2015), pp. 105-113.
  • [6] A. Abdollah-Zadeh, T. Saeid, B. Sazgari,: Microstructural and mechanical properties of friction stir welded aluminum/copper lap joints, Journal of Alloys and Compounds, 460, (2008), pp. 535-538.
El-Cezeri-Cover
  • ISSN: 2148-3736
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Tüm Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

API 5L X65 Çeliklerinin Elektrik Ark Kaynak Yöntemi ile Birleştirilmesinde, Kaynak İşleminin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi

Sinan AKSÖZ, Hakan ADA, Tayfun FINDIK, Cemil ÇETİNKAYA, Bülent BOSTAN, İlhan CANDAN

Farklı Kaynak Yöntemleri İle Birleştirilen Doğalgaz Borularının İncelenmesi

Rıza KARA, Fatih ÇOLAK, Gökhan YILDIRIM, Vedat HİÇYILMAZ

Takım Dönme Hızının Kaynak Hızına Oranı ve Pim Şeklinin Mekanik Özellikler Üzerine Etkisi

Şefika KASMAN, Fatih KAHRAMAN, Haydar KAHRAMAN, Anıl EMİRALİOĞLU

Nikel Bazlı Süper Alaşım Inconel 625 ile AISI 304L Paslanmaz Çelik Malzeme Çiftinin Birleştirilmesinde Farklı İlave Metallerin Tokluk ve Mikroyapısal Özelliklere Etkisi

Mustafa TÜMER, Mithat Zaim KERİMAK

Yaygın Kullanılan ARM Tabanlı Tek Kart Bilgisayar Sistemleri ve Kullanım Alanları

Emine DOĞRU BOLAT, Serdar SOLAK, Önder YAKUT

Mg ve Ti ilaveli Al Alaşımlarının Çekme Mukavemetinin Optimizasyonu

Halil İbrahim KURT

Maraş Otu ve Türkiye’de Satılan Farklı Sigara Markalarının Metal İçerik Analizleri

Serhan URUS, Ömer SÖĞÜT

Al 5754-Cu Malzeme Çiftinin Alın Sürtünme Karıştırma Kaynak Kabiliyeti

Recep ÇAKIR, Sare ÇELİK

İleri Dayanımlı Çeliklerde Nokta Direnç Kaynağı Etkilerinin İncelenmesi

Erkan İNCEKAR, Bilge DEMİR, Öznur DİNÇEL, Muhammet ELİTAŞ

Östenitik Paslanmaz Çelikler İle Takım Çeliklerinin Birbirleri İle Kaynağında Oluşan Kaynak Bölgesinin İncelenmesi

Fatih KAHRAMAN, Şefika KASMAN, Ayça D. KAHRAMAN, Oğuzhan TUNUSLU