Simbiyotik İlişkiler: Akademisyenler Üzerine Fenomenolojik Bir Çalışma

Bu çalışmanın amacı biyoloji kökenli bir kavram olan simbiyoz kavramını örgütsel bakış açısıyla ele almaktır. Buna göre simbiyoz, örgüt içinde çalışanlar arasındaki ilişkiler kapsamında ele alınarak akademisyenlerin deneyimleri ve görüşleri doğrultusunda simbiyotik ilişkilerin varlığı, nedenleri ve etkileri araştırılmıştır. Bu bağlamda bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenolojik desen kullanılmıştır. Akademik örgütlerde simbiyotik ilişkilerin varlığını belirlemek için katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırma bulguları, akademisyenlerden alınan cevaplar doğrultusunda dört tema çerçevesinde oluşmuştur. Bunlar; akademisyenler arasında simbiyotik ilişkilerin türleri, simbiyotik ilişkilerin nedenleri, simbiyotik ilişkilerin etkileri ve simbiyotik ilişkilerin yönetilmesidir. Akademik örgütlerde simbiyotik ilişkiler kapsamında işbirlikçi simbiyotik ilişki, sığıntı simbiyotik ilişki ve asalak simbiyotik ilişkinin varlığının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda bu çalışma, simbiyotik ilişkilerin çalışanlar arasında da var olduğunu ve çalışanların bu ilişkiler doğrultusunda davranışlarının şekillendiğini göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

___

  • Ali, I. (2016), “Doing The Organizational Tango: Symbiotic Relationship Between Formal and İnformal Organizational Structures For An Agile Organization”, Interdisciplinary Journal Of Information, Knowledge, and Management, 11, 55-72.
  • Battistella-Lima, S., Veludo-de-Oliveira, T. ve Barki, E. (2020), “Symbiotic Relationships in Educational Services For Vulnerable Adolescents”, Journal of Services Marketing, 34/6, 819–831.
  • Braun, V., ve Clarke, V. (2012), “Thematic analysis. In H. Cooper (Ed.)”, APA Handbook of Research Methods in Psychology: Vol. 2. Research designs (pp. 57-91) Washington, DC: American Psychological Association.