DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

2000 yılından sonra Türkiye’nin özellikle kıyı şeridinde yer alan konaklama işletmelerinin sayılarında ve kapasitelerinde meydana gelen önemli artış, turizmdeki rekabetin şiddetini arttırmıştır. Bu durum karşısında konaklama işletmeleri, rekabet üstünlüğü sağlamak için her şey dahil sistemine yönelmişlerdir. Sistemin uygulanmasına başlandıktan sonra en fazla etkilenen taraflardan biribölge esnafıdır. Bu çalışmanın amacı, Alanya’da faaliyet gösteren yöre esnafının her şey dahil sistemine yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Araştırmaya 280 yöre esnafı katılmış ve veri toplama aracı olarak anket yöntemi uygulanmıştır. Ölçekte yer alan önermelere faktör analizinin uygulanması ile yöre esnafının her şey dahil sistemine olan tutumlarının yedi boyuttan oluştuğu saptanmıştır. Faktör analizi sonucunda her bir faktörün ve önermelerinin ortalamaları alınmış ve bölge esnafının her şey dahil sistemine yönelik olumsuz tutumlara sahip olduğu, sistemin ülke turizmine zarar verdiği ve uygulamadan kaldırılması gerektiği yönünde bir görüşe sahip oldukları saptanmıştır. Ayrıca uygulanan t testi ve anova analizi sonuçlarına göre yöre esnafının her şey dahil sistemine yönelik tutumlarının, işletmelerin faaliyet süresi, faaliyet alanı, personel sayısı, müşteri grupları ve etkinlik türüne göre istatistiksel anlamda farklılaşmadığı görülmüştür

THE LOCAL TRADESMEN’S ATTITUDES TOWARDS ALL-INCLUSIVE SYSTEM

Since 2000, increasing number of accommodation enterprises and their capacity particularly situated at thecoastal area of Turkey have increased the level of fierce competition in tourism. Regarding this situation, accommodation enterprises were directed to all-inclusive system to provide competitive advantage. One of the most affected party has been local tradesmen, after beginning of implementation of all-inclusive system. The aim of the study is to determine the local tradesmen’s attitudes towards all-inclusive system in Alanya. 280 local tradesmen have participated in this research and questionnaire was used for data collection. Firstly, factor analysis technique was applied and found seven dimensions related to the local tradesmen’s attitudes towards this system. The mean scores of each factors and factor items were calculated as a result of factor analysis and revealed that local tradesmen have negative perceptions towards all-inclusive system. The research exhibits that local tradesmen are sharing common views about the system and thinking that all-inclusive system is damaging the tourism of the country and it should be removed from application. The research concludes that there is no significant differences in attitudes of tradesmen towards all inclusive system in points of activity type, activity duration, number of employees, type of event and customer groupsaccording to the results of t test and anova analysis

___

  • AKTAŞ, A., ÖZDEMİR, B., TARCAN, E. ve ATILGAN, E. (2002). “Türkiye Genelinde Her Şey Dahil Uygulamasının Turistler, İşletme Yöneticileri ve Yöre Esnafı Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma”, First Tourism Congress of Mediterranean Countries April 17-21, Antalya, Turkey, Proceedings Book: 620-635.
  • AKTAŞ, A., ÇEVİRGEN, A ve TOKER, B. (2007). Alanya Turist Profili Araştırması 2007, A.Ü. Alanya İşletme Fakültesi ve Türsab Alanya B.Y.K., Alanya.
  • ALAEDDİNOĞLU, F. ve CAN, A.S. (2007). “Türk Turizm Sektöründe Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2: 50-66. Alanya Ekonomik Rapor 2007 (2008). ALTSO Araştırma Yayınları, Yayın No: 2008/1, Alanya.
  • BARAK, H. (2006). Turizm Sektöründe Uygulanan Herşey Dahil Tatil Sisteminin Bölgedeki işletmeler Üzerindeki Etkisi ve Bodrum Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • BROWN, D., ELMES, L. ve MEDİNA, G. Y. (2000). A study of the All-inclusive Sector in the Caribbean with Emphasis on Dominican Republic and Jamaica, Graduate Paper, The University of the West Indies, Jamaica.
  • ÇİFÇİ, H., DÜZAKIN, E. ve ÖNAL,Y.B. (2007). “All Inclusive System and Effects on the Turkish Tourism Sector”, Problems and Perspectives in Management, 5(3): 269-285
  • DEMİR, F.Ö. (2002). Turizm İşletmelerinde Herşey Dahil Fiyat Sisteminin Maliyet ve Karlılık Üzerine Etkisinin Analizi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • GÜLBAHAR, M.O. (2002). Turizmde Her Şey Dahil (All- Inclusive) Tur Satış Uygulamalarının Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • GÜRKAN, T.A. (2002). Her Şey dahil (All Inclusive) Sisteminin Türk Turizmi Açısından İncelenmesi (Antalya-Kemer Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya
  • HEUNG, V.C.S. ve CHU, R. (2000). “Important Factors Affecting Hong Kong Consumers’ Choice of a Travel Agency for All-Inclusive Package Tours”, Journal of Travel Research, Vol. 39: 52-59
  • ŞENCAN, H. (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik, Ankara: Seçkin Yayınları
  • ISSA, J.J. ve C., JAYAWARDENA. (2003). “The All-Inclusive Concept in the Caribbean”, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15(3):167-171.
  • İÇÖZ, O. (1996) Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, 1. Basım, Ankara, Anatolia Yayıncılık.
  • MENEKŞE, R. (2005). “Her Şey Dahil Sisteminin ve Sistemden Faydalananlar Açsından Etilerinin Otel Yöneticilerinin Gözünden Değerlendirilmesi (Marmaris Örneği)”, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Bahar 2005, 1: 97-124
  • OSTERMAIER, R. (2003). “Her Sey Dahil Hem Türkiye, Hem Tur Operatörleri İçin Önemli Bir Araçtır”, Resort Turizm ve Seyahat Dergisi, c. 10: 16-17.
  • ÖZDEMİR, B. (2001). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Ve Her Şey Dahil (All-Inclusive) Uygulamasının Mutfak Yönetimine Etkileri Üzerine Sektörel Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • ÖZGÜVEN, İ.E. (1994). Psikolojik Testler, Yeni Doğuş Matbaası, Ankara.
  • SÜKLÜM, N. (2006). Türkiye'de Hizmet Sektöründeki Turizm İşletmelerinde Uygulanan “Herşey Dahil” Sisteminin Müşteri Memnuniyeti Üzerindeki Etkisinin Ölçümlenmesi ve Bir Alan Araştırması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Turizm Belgeli Tesis İstatistikleri 2007 (2008). T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Araştırma ve Değerlendirme Daire Başkanlığı, Yayın No: 2008/6, Ankara.
  • ÜNER, M. M., SÖKMEN, A. ve BİRKAN, İ. (2006). “Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama işletmeleri Üzerine Etkisi: Antalya Örneği” Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17(1): 35-50.
  • ÜNER, M. M., SÖKMEN, A. ve GÜLER, D. (2007). “Her Şey Dahil Sisteminde Farklı Uygulamalar ve Antalya Ölçeğinde Bir Araştırma” Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 53-63.
  • WONG, C.S. ve KWONG, W.Y. (2004). “Outbound Tourists’ Selection Criteria For Choosing All İnclusive Package Tours”, Tourism Management, 25:581-592.
  • YAYLI, A. ve ÖZTÜRK, Y. (2006). “Konaklama İşletmeleri Yöneticilerinin Bedensel Engelliler Pazarına Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17(1): 87-98.
  • YÜRİK, E.Ö.(2002) “Herşey Dahil Sistemi ve Sistemin Türk Turizm Sektörüne Etkileri”, II. Turizm Şurası Bildirileri, Cilt:1, T.C. Turizm Bakanlığı, Ankara.
  • http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/24478.html, (10/07/2008)
  • http://www.patronlardunyasi.com/news_print.php?id=33092, (01.07.2008)
  • http://arsiv.sabah.com.tr/2008/05/25/haber,6E73328562474A6FAC1BC006143 7A6DA.html, ( 25/05/2008)