Örgüt Kültürünün Çalışanlarda İnovatif Düşünce Geliştirme İşTatmini ve Örgüt Bağlılığına Etkisi (Lif Levha Sanayi Örneği)

İşletmelerin rekabette üstün konumda olmaları ve sahip oldukları pazar paylarını geliştirebilmeleri çalışanlarınınpotansiyel güçlerini açığa çıkarabilmesi ve kurumsal olarak inovatif düşünceye önem vermeleri ile yakındanilgilidir. Firmaların sahip oldukları kültürel yapı ve yönetim tarzı çalışanlar üzerinde yeniliklere katkı sağlamak,örgütüne bağlılık ve iş tatmini boyutlarında önemli bir etkiye sahip durumdadır. Bu çalışmada örgüt kültürününçalışanlarda inovatif düşünce geliştirme, iş tatmini ve örgüt bağlılığına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buamaç doğrultusunda Orman Ürünleri Sanayi Sektörünün önemli bir alt sanayi dalı konumunda olan Lif LevhaSanayi’nde uluslararası alanda geçerliliği kanıtlanmış anketler kullanılarak çalışanlar üzerinde araştırmalaryapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiki analizlere tabi tutulmuş ve inovatif düşünce geliştirme, iş tatmini, örgütbağlılığı ve örgüt kültürü arasında istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu ilişkiler olduğu belirlenmiştir.

The Effect of Organizational Culture on Job Satisfaction and Development of Innovative Thinking and Organizational Commutment in Employess (Fiber Plate Industry Example)

The superiority of enterprises in the competition and the development of their market shares are closely related to their employees' ability to unleash their potential strengths and to give importance to innovative thinking in the enterprise. The cultural structure and management style of the companies have a significant impact on the contribution of innovations on employees, loyalty to their organization and job satisfaction. The aim of this study is to determine the effect of organizational culture on the development of innovative thinking, job satisfaction and organizational commitment in employees. In line with this aim, research has been carried out on the employees using internationally proven questionnaires in Fiber Sheet Industry, which is an important subindustry branch of the Forest Products Industry Sector. The data obtained were subjected to statistical analysis and it was determined that there were statistically significant and positive relationships between innovative thinking development, job satisfaction, organizational commitment and organizational culture.

___