ŞEHİR KİMLİĞİ VE YAZI KARAKTERİ İLİŞKİSİ

Bir yazı karakteri ya da İngilizce’deki tercümesiyle ‘Typeface (Yazıyüzü)’ insanlar gibidir. Her birinin ayrı bir kişiliğ i,kendine has özelliği ve de bağlı olduğu bir sınıf vardır. Yazı karakterleri bir kimlik oluşturmada önemli bir unsurdur.Bir harfin nasıl şekillendiği her ne kadar bu iş ile ilgilenmeyenler için önemsiz gibi dursa da harfi oluşturan çizgilerinkalınlığı, kıvrımların kavisi, bitiş yerlerindeki çıkıntıların yapısı gibi ayrıntılar yazı karakterine belirgin bir özellikkazandırmada önemli detaylar verir. Bir şehir ise yine aynı şekilde kurulduğundan bu yana bir karaktere sahiptir.Şehrin nasıl oluştuğu, planı, içinden geçen nehirlerin kıvrımı ve hatta üzerine kurulduğu jeolojik yapı bu karakterinşekillenmesinde önemli ipuçları verir. Bu iki kavram yani şehir ve yazı karakteri kimlik kazanma açısından aynıözelliklere sahiptirler ve bu nedenledir ki bir şehir kendine ait bir yazı karakteri ile anılabilir. Bu çalışmada yazıkarakterinin, şehir kültüründeki yeri, tarama modeli kapsamında alanyazın incelemesi olarak ele alınmıştır.Çalışmanın amacı, şehirlerin kimliklerinde var olan yazı karakterlerinin nasıl şekillendiğine değinerek, bu yazıkarakterlerinin tipografideki yeri ve önemine dikkati çekmektir. Çalışmada, üç farklı ülkeden üç şehir ele alınmış veele alınan örnekler bu üç şehirle sınırlandırılmıştır.

THE RELATIONSHIP OF CITY IDENTITY AND TYPEFACE

A typeface is like human beings. Each of them has a distinct personality, a unique character and a classification, which it is, belongs to. Typefaces are also important in creating an identity. How a letter is formed is insignificant for those who do not care about it, but the details of the thickness of the lines, the curvature of the curves, and the structure of the protrusions at the end points give important details in providing a distinctive character. A city ha s also a character since it was founded in the same way. How the city is formed, the plan, the curvature of the rivers passing through it, and even the geological structure on which it is built give important clues in shaping of this character. These two concepts, city and typeface, have the same characteristics in terms of gaining identity, which is why a city can be remembered with its own character. In this study, the place of typefaces in city culture is considered as a review of the literature within the scope of the scanning model. The aim of the study is to take attention how typefaces formed in city identity and their place and importance in typographic design. This study is limited with the three cities from three different countries.

___

  • Becer, E. (2010). Modern sanat ve yeni tipografi. Ankara: Dost Kitabevi.
  • Bell, D. A., & de-Shalit, A. (2011). The spirit of cities, why the identity of a city matters in a global age. Oxfordshire: Princeton University press.
  • Burak, A. (2018). Kent, kimlik, mobilya: İstanbul’un sokak tabelaları.
  • https://medium.com/aburakbal/kent-kimlik-mobilya- i%CC%87stanbulun-sokaktabelalar% C4%B1-2382b7cc61ab adresinden erişildi.
  • Garfield, S. (2012). Tam benim tipim, (S. Gürses, Çev.). İstanbul: Domingo Yayıncılık. (Orijina l eserin yayın tarihi 2010).
  • Harland, R. (2016). Graphic design in urban environments. London: Bloomsbury Publishing. Hyndman, S. (2016). Why font matters. London: Virgin Books.
  • Lynch, K. (2012). Kent imgesi (İ. Başaran, Çev.). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlar ı. (Orijinal Eserin yayın tarihi 1960).
  • Loxley, S. (2011). Type: The secret history of letters. London: I.B. Tauris.
  • Oral, G. (2009). Bilgi güçtür. Grafik Tasarım, Görsel İletişim Kültürü Dergisi, 28, 46-47.
  • Petrucci, A. (1993). Public lettering, script; power and culture. USA: The University of Chicago Press.
  • Taşçıoğlu, M., & Erdoğan Aydın, D. (2015). Grafik tasarımın bilgilendirme ve yönlendir me tasarımındaki rölü ve Londra-Eskişehir örnekleri üzerinden bir inceleme. Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 5(2), 211-228.
  • Walters, J. L. (2013). Fifty typefaces that changed the world. London: Octopus Publishing.
  • Yıldız, E., & Kongur, A. (2008). Yazı karakteri tasarımı. Grafik Tasarım, Görsel İletişim Kültürü Dergisi, 24, 78-89.
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü