Sistem Düşüncesine Göre Sosyal Sistemlerin Tasarımında Kullanılabilecek Bir Yöntem

Bu çalışmada, deneysel idealizm felsefesi benimsenerek, sosyal sistemlerin anlaşılması ya da tasarlanması için bir sorgulama yöntemi önerilmiştir. Deneysel idealizme göre gerçeğe, deneyimin başında değil sonunda yaklaşılabilir. Bu nedenle önerilecek yöntemin aşamalı bir sorgulama yöntemi olması gerekir. Ayrıca sosyal sistemler, doğal sistemlerden farklı olarak insanlar tarafından belirlenen bir amaca göre tasarlanırlar. Amaç ya da anlamın belirlenebilmesi için de sorgulama sisteminde iletişimin kalitesi özel bir önem taşır. Çünkü davranışlarımızın koordinasyonunu ve anlamını yaratan iletişimdir. Dolayısıyla bir organizasyonun tasarımı, özünde iletişimin sağlanması demektir.

A Methodology for Designing Social Systems in Sysyems Thinking

In this paper, suggested an iterative inquiring methodology to understand or design a social system based on philosophy of experimental idealism. According lo experimental idealism, truth could be understood at the end of the experiment not at the beginning. So inquiring methodology must be iterative. Social systems are designed to realize the purposes of stakeholders. Defining purposes or meaning and coordination of behaviors are embodied in communication. So designing a social system, in essence, is a mailer of communication.

___

  • ACKOFF, R. (1999) Ackoff’s best. New York, John Wiley & Sons Inc.
  • CAPRA, F. (2002) The hidden connections, New York, Doubleday.
  • . (1996) Yaşamın örgüsü : zihin ve maddenin yeni bir örgüsü, (çev. B. KURYEL). İstanbul, Yapı Merkezi.
  • GHARAJEDAGHI, J. (1999) Systems thinking : managing chaos and complexity : a platform for designing business architecture. Oxford, Butterworth-Heinemann.
  • MORGAN, G. (1998) Yönetim ve örgüt teorilerinde metafor. İstanbul, MESS.