A DELEUZEAN APPROACH TO CONTEMPORARY FICTION: SOME QUESTIONS

Deleuze approaches literary works, especially novels, conceptually. For him the question of true literature is not linked to the question of its textuality or its historicity, but to its vitality, that is, its tenor of life. Art, for him, thinks no less than philosophy, but it thinks through percepts and affects. Every literary work implies a way of living, a form of life, and must be evaluated not only critically but also clinically. Literature, then, appears as an enterprise of health. The ultimate aim of literature is to set free, in the delirium, this creation of a health or this invention of a people, that is, a possibility of life. Contemporary fiction shapes itself in ways that are different from postmodern fiction. Its sentiments and concerns are related to the realities of the new millennium and somehow in parallel with Deleuze's views on art. Understanding Deleuze, at this point, may be relevant to us in exploring the changes of tone, attitude, sentiment and concerns in contemporary fiction. This paper will offer a humble anaylsis of Deleuze's views on art and ask the validity of these views for the study of contemporary fiction.

ÇAĞDAŞ ROMANA DELEUZYEN BİR BAKIŞ: BAZI SORULAR

Deleuze edebi eserlere, özellikle romanlara kavramsal olarak yaklaşır. Onun için gerçek edebiyat olma ölçütü, bir eserin metinselliğiyle veya tarihselliğiyle değil onun canlılığı, yaşamsal anlamıyla ilişkilidir. Ona göre sanat, felsefeden daha az düşünmez, sadece düşünceyi algılanım ve duygulanımlarla iletir. Her edebi eser bir yaşam tarzını, yaşama biçimini niteler ve bu yüzden sadece eleştirel olarak değil, klinik olarak da incelenmelidir. Bu anlamıyla edebiyat bir sağlık işidir. Yazın olarak, edebiyat olarak sağlık şu anda var olmayan insanları üretir. Edebiyatın da en önemli amacı tüm karmaşanın içinde sağlığın yaratımını, olmayan insanın üretimini, yeni yaşam olanaklarını özgür kılmaktır. Çağdaş roman, postmodern romandan farklı bir biçimde şekillenmektedir. Çağdaş romanın hassasiyetleri ve endişeleri yeni milenyuma göredir ve bir bakıma Deleuze'ün edebi görüşleriyle uyum içindedir. Deleuze'ü anlamak, bu noktada, çağdaş edebiyatta gördüğümüz tavır, hassasiyet, endişe ve ton değişimlerini araştırırken gerekli olabilir. Bu makale, çağdaş roman adını verdiğimiz eserlerin anlam ve işlevlerinin Deleuze'ün bakış açısıyla anlaşılıp anlaşılamayacağı, çağdaş romana Deleuzyen bir tavırla yaklaşılıp yaklaşılamayacağı ve bu deneyimin çağdaş romanı anlamlandırmada ne gibi katkıları olacağı üzerinedir.

___

Adiseshiah, Sian and Rupert Hildyard. “Introduction: What Happens Now.” TwentyFirst Century Fiction: What Happens Now. London: Palgrave, 2013. Bogue, Ronald. Deleuze on Literature. London & New York: Routledge, 2003.

Boxall, Peter. Twenty-First-Century Fiction. New York: Cambridge U.P., 2013.

Deleuze, Gilles. Essays: Critical and Clinical. Trans. Daniel W. Smith. Minneapolis: University of Minnesota Press, 1997.

Deleuze, Gilles and Felix Guattari. What is Philosophy? Trans. Graham Burchell and Hugh Tomlinson. London: Verso, 2009.

Deleuze, Gilles and Felix Guattari. Kafka: Toward a Minor Literature. Trans. Dane Polan. Minneapolis: University of Minnesota Press, 2012.

Eaglestone, Robert. Contemporary Fiction: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford UP, 2013.

Green, Jeremy. Late Postmodernism: American Fiction at the Millennium. NewYork: Palgrave, 2005.

Hoberek, Andrew. “Introduction: After Postmodernism.” Twentieth Century Literature, After Postmodernism: Form and History in Contemporary American Fiction. 53. 3 (Fall 2007): 233-247. Web. 12 March 2016.

Hodgson, Jennifer. “Such a Thing as Avant-Garde Has Ceased to Exist: The Hidden Legacies of the British Experimental Novel.” Twenty-First Century Fiction: What Happens Now. London: Palgrave, 2013.

Hughes, John. “Deleuze, Style and Literature.” Lit: Literature Interpretation Theory 21.4 (2010): 269-284. Web. 12 March 2016.

Hutcheon, Linda. The Politics of Postmodernism.2nd Edition. London: Routledge, 2002.

Huyssen, Andreas. “Introduction: Modernism after Postmodernity.” New German Critique 99 (2006): 1–5. JSTOR. Web. 28 February 2016. Lambert, Gregg. “The Deleuzean Critique of Pure Fiction.” Substance 26.3 (1997): 128-152. Web. 20 March 2016.

Latour, Bruno. “Why Has Critique Run out of Steam? From Matters of Fact to Matters of Concern.” Web. 27 March 2016.

Nicol, Bran. “Following Postmodernism.” History in Western Literature. Ed. Zekiye Antakyalıoğlu. Ankara: Ürün, 2013.

Nicol, Bran. “Introduction.” Postmodernism and the Contemporary Novel: A Reader. Edinburgh: Edinburgh U.P., 2002.

Redpath, Phil. “Tough Shit Eric Auerbach: Contingency and Estrangement in David Peace’s Occupied City and Kate Summerscale’s The Suspicions of Mr. Whicher.” Twenty-First Century Fiction: What Happens Now. London: Palgrave, 2013.

Smith, Daniel W. “Introduction.” Essays: Critical and Clinical. Trans. Daniel W. Smith. Minneapolis: University of Minnesota Press, 1997.

Zizek, Slavoj. Living in the End Times. London & New York: Verso, 2010.