Gallbladder Duplication in Two Cases

Gallbladder duplication is very rare congenital malformation that is usually asymptomatic, but which may present with various complications. We present here two cases gallbladder duplication who presented with cholestatic hepatitis-acute abdomen in early childhood and treated with surgery, and the second one was asymptomatic during the follow-up who were detected in intrauterine period. The treatment of gallbladder duplication must be carefully managed. Unnecessary surgery should be avoided in asymptomatic cases, while in symptomatic patients requiring surgery it is important to clearly reveal the biliary system and vascular anatomy and to remove both gallbladders.

İki Olguda Safra Kesesi Duplikasyonu

Safra kesesi duplikasyonları genellikle asemptomatik olan ancak neden olduğu çeşitli komplikasyonlarla da tanı konulabilen çok nadir görülen konjenital malformasyonlardır. Bu yazıda erken çocukluk döneminde kolestatik hepatit-akut karın bulguları ile başvuran ve cerrahi müdahale ile tedavi edilen ve intrauterin dönemde saptanan, izlem sırasında asemptomatik olan iki safra kesesi duplikasyonlu olgu sunulmaktadır. Safra kesesi duplikasyonunun izlem ve tedavisi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Asemptomatik olgularda gereksiz ameliyatlardan kaçınılmalı, cerrahi müdahale gerektiren semptomatik olgularda ise biliyer sistem ve vasküler anatomi net şekilde ortaya konulmalı ve operasyon sırasında her iki safra kesesi birden çıkarılmalıdır.

___

1.Roldan VE, Osorio PS, Vivas BI, et al. Asymptomatic true gallbladder duplication: a case report and review of literature. Acta Radiol. 2004; 45: 810-4.

2. Pillay Y. Gallbladder duplication. Int J Surg Case Rep. 2015; 11: 18-20.

3. Bhoil R, Jhobta A, Aggarwal N, Kumar N. Asymptomatic true gallbladder duplication. Dig Liver Dis. 2016; 48: 97.

4. Hishinuma M, Isogai Y, Matsuura Y, et al. Double gallbladder. J. Gastroenterol Hepatol. 2004; 19: 233–5.

5. Wong C, Mason S, Bowden D, Brais R, Harper S. An unusual variation of gallbladder duplication originating from the right hepatic duct. Int J Surg Case Rep. 2018; 51: 181-5.

6. Gigot J, Van BB, Goncette L. Laparoscopic treatment of gallbladder duplication. A plea for removal of both gallbladders. Surg. Endosc. 1997; 11; 479–82.

7. Vitellas KM, Keogan MT, Spritzer CE, Nelson RC. Mr cholangiopancreatography of bile and pancreatic duct abnormalities with emphasis on the single-shot fast spin-echo technique. Radiographics. 2000;20: 939- 57;quiz1107-1108,1112.
Dicle Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2945
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Cahfer GÜLOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Meme Kanserinde Brca-1 ve Brca-2’de Sık Görülen Polimorfizm Mutasyonların Bölgemizde Varlığı

MUSTAFA ZANYAR AKKUZU, Mehmet KÜÇÜKÖNER, Sevgi İRTEGUN, Nadiye AKDENİZ, Zuhat URAKÇI, MUHAMMET ALİ KAPLAN, HÜSEYİN BÜYÜKBAYRAM, Abdurrahman IŞIKDOĞAN

Analysis of vitamin D Receptor Polymorphisms in Turkish Patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome

Gönül Zişan ŞAHİN, Nergiz HÜSEYİNOĞLU, Hatice KÖSE ÖZLECE

İki Olguda Safra Kesesi Duplikasyonu

Hatice Sonay YALÇIN CÖMERT, Sefa SAĞ, Mustafa İMAMOĞLU

Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Hastalarda Antihipertansif İlaç Tedavisine Uyum Oranları ve Etkileyen Faktörlerin Araştırılması

BURKAY YAKAR, Mustafa DEMİR

Our Experiences of Pre-emptive Analgesia in Pediatric Penile Surgery: A Retrospective Comparison of the Analgesic Effects of Caudal Block and Dorsal Penile Block

FİKRET SALIK, HAKAN AKELMA

Ventilatör İlişkili Pnömoni Hastalarından İzole Edilen Mikroorganizmaların Antimikrobiyal Duyarlılıkları

Veysel TOKSÖZ, MUSTAFA YILMAZ

Diyarbakır’da Bir İlçe Devlet Hastanesi Engelli Sağlık Kuruluna Başvuran Hastalarda Zihinsel, Ruhsal, Davranışsal Bozuklukların Değerlendirilmesi

Ceylan ERGÜL

Koklear İmplant ve Fasiyal Tümör Cerrahisinde Fasiyal Stimilatör Kullanımı

Mehmet AKDAĞ, Ediz Argün YORGANCILAR, Müzeyyen YILDIRIM BAYLAN

Larenks Skuamöz Hücreli Karsinom Örneklerinde Pepsin Araştırılması

Hakan BİRKENT, Burcu ESER, Hamdi TAŞLI, Burak AŞIK, Mustafa GEREK

A Rare Cause of Acute Abdomen in A Child: Infected Mesenteric Cyst

SEFA SAĞ, Burcu KEMAL OKATAN, Nigar METİN