Alternatif Yabancı Yatırım Araçlarının İMKB İndeksi Üzerine Etkisi

Bilindiği gibi hisse senedi fiyatları sadece firmanın, sektörün ve ekonominin içinde bulunduğu koşullardan değil, aynı zamanda sosyal ve siyasal koşullardan da etkilenmektedir. Çok bilinmeyenli bir denklem niteliğindeki hisse senedi fiyatları ve bunu etkileyen unsurların karmaşıklığı, günümüzde finansal serbestleşme ve paranın sadece milli sınırlar içinde değil, uluslararası finansal pazarlarda da rahatça dolaşabilmesi, İMKB indeksinin sadece iç ekonomik, sosyal ve siyasal şartlardan değil, ona alternatif oluşturacak dış piyasalardaki şartlardan da etkilenebileceği gerçeğini ortaya koymaktadır. Bahsedilen bu koşulların her biri ayrı bir inceleme konusu olabilecek önemdedir. Bu çalışmanın amacı, İMKB indeksini etkileyebilecek yabancı hisse senedi piyasaları, döviz, faiz ve altın fiyatlarının kısa ve uzun dönemli etkisinin sınır testi yaklaşımı ile belirlenmesidir.

___

  • Albeni, Mesut, Demir Yusuf. (2005). “Makroekonomik Göstergelerin Mali Sektör Hisse Senedi Fiyatlarına Etkisi (İMKB Uygulamalı)”, Muğla Üniversitesi SBE Dergisi, Bahar, Sayı: 14.
  • Brıgham, Eugene. (1995). Fundementals of Financial Management, 7., Orlando: The Dryden Pres.
  • Demireli, Erhan. (2008). “Etkin Pazar Kuramından Sapmalar: Finansal Anomalileri Etki- leyen Makroekonomik Faktörler Üzerine Bir Araştırma” Ege Akademik Bakış, 8 (1).
  • Durukan, M. Banu. (1999). “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Makroekonomik Değişkenlerin Hisse Senedi Fiyatlarına Etkisi”, İMKB Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 11, İstanbul, Temmuz, Ağustos, Eylül.
  • Ege İlhan, Bayrakdaroğlu Ali. (2007). “Küreselleşme Sürecinde İMKB Şirketlerinin His- se Senedi Getiri Başarılarının Lojistik Regresyon Tekniği İle Analizi”, 8. Türkiye Ekono- metri ve İstatistik Kongresi, 24-25 Mayıs 2007, Malatya: İnönü Üniversitesi.
  • Madura, J. (1998). Financial Markets and Institutions. International Thomson Publishing (4th. Edition), Ohio.
  • Narayan, P. K., Smyth, R. (2006). “What Determines Migration Flows from Low-Inco- me to High Income Countries? An Empirical Investigation of Fiji-U.S. Migration 1972– 2001”, Contemporary Economic Policy, 24, 2, 332–42.
  • Pesaran, M.H., Shin, Y. (1999). “An Autoregressive Distributed Lag Modelling Approach to Cointegration Analysis”, in (ed) S. Storm, Econometrics and Economic Theory in the 20th Century, The Ragnar Frisch Centennial Symposium, chapter 11, Cambridge: Camb- ridge Univ. Press.
  • (http://www.econ.cam.ac.uk/faculty/pesaran/ardl.pdf)
  • Pesaran, M. H., Shin, Y., Smith, R. J. (2001). “Bounds Testing Approaches to the Analysis of Level Relationships”, Journal of Applied Econometrics, 16, 289- 326.
  • Reily, Frank K. (1992). Investment. (Third Edition), The Dreyden Pres International Edi- tion.