ÜÇÜNCÜ DÜNYA, MİLLİYETÇİLİK VE İŞÇİ SINIFI

Toplumsal tabakalaşma olgusu, ilk insan toplumlarından beri tekâmül geçirerek günümüze kadar gelmiştir.Yine insani bir olgu olan milliyetçilik sanayi devrimi ve modernleşmeyle beraber ortaya çıkmıştır. İki yüz yıllıkgeçmişi olmasına rağmen o da tekâmül geçirmiştir. Pek doğal olarak Batı toplumlarına ait bir olgu olmasınarağmen tüm dünyada zaman içerisinde var olmuştur. Her toplum kendi toplumsal ve tarihsel özgün koşullarınabağlı olarak kendi milliyetçiliklerini yaşamaktadır. Bu olgu gelişme-alan yazını içerisinde de tartışılmaktadır.Öte yandan sanayi toplumunun olgunlaştırdığı işçi sınıfının varlığı da söz konusudur. Batı toplumlarında işçisınıfının sınıf mücadelesinin refahın bölüşümünde ve demokrasinin gelişiminde olumlu sonuçları olmuştur.Fakat gelişme-alan yazınında gelişmekte olan ülkeler olarak tarif edilen üçüncü dünya ülkelerinin işçi sınıfınınvarlığı ve onun mücadele tarzı ülkelerin kendi özgün koşulları tarafından şekillenmekte ve Batı toplumlarındakigibi bir sonuç meydana çıkartmamıştır. Onların bu şekillenme sürecine en büyük etkilerinden birini yine kendiözgün milliyetçilik anlayışları yapmaktadır. Bu sürecin nasıl geliştiğini ve şekillendiğini anlamak ve enbaşından kavramsal tartışmaları yapmayı gerektirmektedir. İşte bu makale hem milliyetçilik anlayışını hem deişçi sınıfının niteliğini birbiriyle ilişki içerisinde tartışmaktadır. Fakat bu tartışmalar üçüncü dünya ülkesindekiözgün koşulları göz önünde bulundurarak yapılmaktadır

THIRD WORLD, NATIONALISM AND WORKING CLASS

The phenomenon of social stratification has survived since the earliest human societies until today. Nationalism, which is also a human phenomenon, has emerged together with the industrial revolution and modernization. Although it has two hundred years of history, it has also evolved. Although it naturally belongs to Western societies, it has existed all over the world in time. Each society experiences their own nationalism depending on their social and historical conditions. This phenomenon is also discussed in the development literature. On the other hand, the existence of the working class matured by the industrial society is also in question. In Western societies, the class struggle of the working class has had positive consequences in the distribution of welfare and the development of democracy. But in the development literatüre, the existence of the working class of the third world countries described as developing countries and its struggle styles are shaped by the unique conditions of that countries and do not produce a result like in Western societies. One of their greatest influences on this formation process is again their own understanding of nationalism. It requires understanding how this process has evolved and shaped and having conceptual discussions from the very beginning. This article discusses both the understanding of nationalism and the quality of the working class in relation to each other. However, these discussions are made taking into account the unique conditions in the third world country..

___

  • Akkaya, T. (1985). Göç ve değişme. İstanbul, İ.Ü. Ed. Fak. Yay. No: 2753.
  • Akkaya, T. (1989). Mahallesiyle muhtarıyla İstanbul. Hürriyet Gazetesi (16-17-18 Mart). Ayata, S. ve Güneş A. (1996a). Konut, komşuluk ve kent kültürü. Ankara: T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Konut Araştırmaları Dizisi: 10.
  • Ayata S. ve Güneş, A. (1996b). Kültürel kimlik, Türkiye’de etnik kimlik ve etnik gruplar. Toplum ve Göç, 2. Ulusal Sosyoloji Kongre Tebliğleri, Ankara: Sosyoloji Derneği Yayınları No: 5.
  • Bell, D. (1999). The coming of Post-Industrial society. New York: Basic Books.
  • Beneton, P. (1991). Toplumsal sınıflar. Çev: Hüsnü Dilli, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bottomore, T. ve R. Nispet (1990). Sosyolojik çözümlemenin tarihi. Der: Mete Tunçay ve Aydın Uğur, İstanbul: V Yayınları.
  • Cardoso, F. H. (1974), Dependecy and development in Latin America. New Left Review, N. 74, pp. 83-95.
  • Clastres, P. (1991). Devlete karşı toplum. Çev.: M. Sert ve N. Demirtaş. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Evans-prıtchard, E. (1999). İlkellerde din (çev.: Hüsen Portakal). İstanbul: Öteki Yayınevi.
  • Frank, A. G. (1976). Capitalism and underdevelopment in Latin America. New York: Montly Review.
  • Giddens, A. (1999). İleri toplumların sınıf yapısı. Çev: Ömer Baldık, İstanbul: Birey Yayıncılık.
  • Godfrey, M. (1980). Is Dependecy Dead?; Bulletin. Institute of Development Studies, Sessexs.
  • Güzel, Ş. (1995). Devlet ulus. İstanbul: Alan Yayıncılık.
  • Hobsbawm, E. J. (1995). Milletler ve milliyetçilik. Çev: Osman Akınhay, 2. Basım, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Keyder, Ç. (1993). Ulusal Kalkınmacılığın İflası. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Khon, HANS (2005). The idea of nationalism: a study in its origins and background. New York: Routledge.
  • Kolukırık, S. ve İ. H. SARAÇ (2010). Farklı dini gruplarda kirvelik geleneği: sanal akrabalığın dönüşümü üzerine bir araştırma. ZfWT (Zeitschrift für die Welt der Türken-Journal of World of Turks) Vol. 2, No. 1, ss. 217-232.
  • Köker, L. (1996). Charles Taylor: kimlik/farklılık sorununa sahici demokratik çözüm arayışı, çokkültürlülük. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Laroque, P. (1969). Sosyal sınıflar. Çev: Yaşar Gürbüz. İstanbul: Remzi Kitabevi. Lewis, I. M. (2002). A modern history of the Somali: nation and state in the horn of Africa. 4. Edition, Ohio University Press: Eastern African Studies.
  • Lloyd, P. (1982). Third world Proletariat?. Londan: George Allen & Unwin Ltd. Parkin, F. (1990). Toplumsal tabakalaşma. Çev: Fatmagül Berktay, Bottomore’nin “Sosyolojik Çözümleme Tarihi” içinde, İstanbul: V Yayınları.
  • Weber, M (2012). Ekonomi toplum. (çev.: Latif Boyacı). İstanbul: Yarın Yayınları.
  • Wolf, E. R. (1982). In Europe and the people without history. Berkeley: Univ. of California Pres.
  • Worsley, P. (1984). The Three Worlds. London: George Weidenfeild and Nicolson Ltd.