Çanakkale Tuzla Jeotermal Sondaj Sahası Çamur Maliyetinin Araştırılması

Son yıllarda jeotermal enerji kullanım alanları hızla artmaktadır. Bu durum jeotermal enerjiye olan talebi ve böylece jeotermal sondajlarına yapılan yatırımları artırmıĢtır. Sondaj faaliyetlerinde kritik noktaların baĢında maliyet faktörü yer alır. Sondaj maliyetinin önemli kısmını çamur maliyeti oluĢturmaktır. Dolayısı ile fizibilite çalıĢmalarında sondaj çamuru için birim maliyet hesabı toplam maliyetin hesaplanmasında büyük rol oynamaktadır. Bu çalıĢmada Çanakkale, Tuzla bölgesi, Çamköy formasyonunda yapılan 2542 m derinliğindeki bir jeotermal kaynak sondajı incelenmiĢtir. Yapılan sondaja spud çamuru ile baĢlanmıĢ olup sonrasında sırasıyla lignosülfonat ve polimer çamuru ile devam edilmiĢtir. Çamur maliyetleri her bir kuyu çapı için ve her çamur türü için ayrı ayrı hesaplanmıĢ ve birim maliyet olarak incelenmiĢtir. Yapılan hesaplamalar sonucu tüm kademelerde kullanılan ve sondajın bitimine kadar kullanılan toplam çamur katkı malzemesi maliyeti 53464,43 $ olarak hesaplanmıĢtır. Varil birim maliyeti, 5,92 $, metre birim maliyeti ise 24,43 $ olarak hesaplanmıĢtır. 

Investigation of Mud Cost for Geothermal Drilling Field in Çanakkale Tuzla Region

In recent years geothermal energy use areas are increasing rapidly. This has increased the demand for geothermal energy and thus the investments in geothermal drilling. The cost factor is the first of the critical points in drilling activities. Much of the drilling cost is to make mud cost. Therefore, the unit cost for drilling mud in feasibility studies plays a major role in calculating the total cost. In this study, a geothermal drilling at 2542 m depth in Çanakkale, Tuzla region, Çamköy formation was investigated. Drilling was started with spud mud. Then lignosulfonate mud was used afterwards. Lastly polymer mud was used. Drilling mud costs were calculated separately for each well diameter and for each type of mud and were examined as unit cost. The total cost of the drilling mud additive used in all stages of calculations and used up to the end of the drilling was calculated as 53464,43$. Barrel unit cost was calculated as 5,92$ and meter unit cost was calculated as 24,43$.

___

  • 1. Tekin, S. 2011. Jeotermal Sondajı, Maliyet Faktörleri ve Kontratları, Jeofizik Bülteni, Eylül-Aralık, 21-25, Ankara.
  • 2. Fabbri, F., Vidali, M. 1970. Drilling Mud in Geothermal Wells, Geothermics, Special Issue 2,735-741.
  • 3. Çandar, Ö., 2014. Çanakkale-Tuzla Yöresi Jeotermal Sularının KabuklaĢma ve Korozyon Özelliklerinin Ġncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ġzmir.
  • 4. Duru, M., Pehlivan ġ., Okay A.Ġ., ġentürk Y., Kar, H., 2009. Biga Yarımadasının Tersiyer Öncesi Jeolojisi. Biga Yarımadasının Genel ve Ekonomik Jeolojisi, MTA Rapor No:11101, Ankara.
  • 5. Çam, D., Bülbül, E., Kılınç, O., ġan, Ö., 2013. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Ekonomi Bültenleri, 79, Ankara.
  • 6. American Petroleum Institute (API), 2010, Specification for Drilling Fluids– Specifications and Testing, USA.
  • 7. Türk Standardı 13500, 2006. Petrol ve Doğalgaz Sanayii-Sondaj Çamuru Maddeleri– Özellikleri ve Deneyler, Ankara, Türkiye.
  • 8. TPAO, 2004. AraĢtırma Merkezi Sondaj Teknolojisi Müdürlüğü, Ankara.
  • 9. TPAO, 2007. Sondaj AkıĢkanları Teknolojisi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, AraĢtırma Merkezi Daire BaĢkanlığı, Ankara.
  • 10. Erdoğan, Y. ve Kök, O.E., 2017. Çamköy Formasyonundaki Jeotermal Sondaj Çamurunun Reolojik ve Kimyasal Özelliklerinin Ġncelenmesi, Türkiye 25. Uluslararası Madencilik Kongresi, Bildiriler Kitabı, Cilt 1, 763-775, Antalya.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi-Cover
  • ISSN: 2757-9255
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ