Bir Ayakkabı İşletmesinin Fine-Kinney Yöntemi ile Risk Değerlendirmesi

Bu çalışmada ayakkabıcılık alanında faaliyetlerini yürüten işletmelerin maruz kaldıkları tehlike ve risk durumlarını ortaya koymak amacıyla örnek bir risk değerlendirmesi çalışması yapılmıştır. Adana ilinde faaliyet gösteren bir ayakkabı işletmesinde saha çalışmaları yürütülmüştür. İşletme faaliyetleri sırasındaki tehlike ve risk durumları Fine-Kinney yöntemiyle değerlendirilmiştir. Riskleri ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir risk seviyesine indirmek için gerekli düzenleyici önleyici faaliyetler belirlenerek çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

Risk Analysis Evaluation of a Shoe Factory with Fine-Kinney

In this study, an exemplary risk assessment study was carried out in order to reveal the danger and risk situations that businesses operating in the field of shoemaking are exposed to. Field studies were carried out in a shoe company operating in Adana. Danger and risk situations during business activities were evaluated by Fine-Kinney method. In order to eliminate the risks or reduce them to an acceptable risk level, necessary regulatory and preventive actions were determined and solutions were suggested.

___

  • Gökkaya Akyol, N., 2016. Ayakkabı İmalatı Yapılan İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Risklerinin Tespiti ve Kimyasal Maruziyetin Belirlenmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara, 128.
  • Gangopadhyay, S., Ara, T., Dev, S., Ghoshal, G., Das, T., 2011. An Occupational Health Study of The Footwear Manufacturing
  • Workers of Kolkata, India. Studies on Ethno- Medicine, 5(1), 11-15.
  • Azari, M.R., Hosseini, V., Jafari, M.J., Soori, H., Asadi, P., Mousavion, S.M.A., 2012. Evaluation of Occupational Exposure of Shoe Makers to Benzene and Toluene Compounds in Shoe Manufacturing Workshops in East Tehran, Tanaffos, 11(4), 43-49.
  • Saklangıç, U., 2015. Ayakkabı, Saya İmalatı Alanında Risk Değerlendirmesi ile Örnek Alan İncelenmesi. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 88.
  • Deb, A.K., Chowdhury, M., Azam, F.A.B., Hossain, M.I., 2018. Workers’ Health and Workplace Condition Evaluation (WCE) of the Footwear Industries in Bangladesh. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology (IOSR-JESTFT) e-ISSN, 2319-2402.
  • Çelik, İ., 2020. Ayakkabı ve Çanta İmalat Sektöründe İSG Risklerinin Belirlenmesi ve Çözüm Önerileri. Gazi Üniversitesi, Doktora Tezi, Ankara, 168. Seyfioğlu İ., 2022. Seçilmiş Ayakkabı İmalathanelerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 93.
  • Birgören, B., 2017. Fine Kinney Risk Analizi Yönteminde Risk Faktörlerinin Hesaplama Zorlukları ve Çözüm Önerileri. Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi, 9(1), 20-25. Gülerer S., Sabır E.C., 2022. Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 37(1), 237-248.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi-Cover
  • ISSN: 2757-9255
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Moment Aktaran ve Merkezi Çaprazlı Çok Katlı Çelik Yapıların 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine Göre Analizi ve Tasarımı (TBDY- 2018)

Burcu YILDIZHAN SAĞER, Beytullah TEMEL

Tekstilde İstatistiksel Proses Kontrol Uygulaması Örneği-Terbiye İşletmesi

Pınar PARLAKYİĞİT

Şönil İplik Üretim Parametreleri İyileştirme Çalişmalari ve Etkilerinin Değerlendirilmesi

Arif ŞENER, Duygu Durdu KOÇ, Kübra YILMAZ, Ece TOSUNOĞLU, Pınar ÇAM, Anıl GÜNDÜBAY, Tuğçe DEMİRDELEN

Bir Fırçalı Redüktörlü Dc Motorda Yapay Zeka Yöntemleriyle Tork

Serkan BELLER

Çevre Dostu Tekstil Üretimi için Yeni bir Boyama Yöntemi olarak Üçlü Boya Kombinasyonu ile Boyanmış Yün İpliklerinin Renk ve Haslık Özelliklerinin Araştırılması

Menderes KOYUNCU

Mask R-CNN Derin Sinir Ağı ile Demiryolu Hattı Bileşenlerinde Çoklu Hata Tespiti

Merve YILMAZER, Mehmet KARAKÖSE, İlhan AYDIN, Erhan AKIN

Otokodlayıcılar Kullanarak Uzaktan Algılama Görüntülerindeki Eksik Verilerin Yeniden Yapılandırılması

Serkan KARTAL

Bor Türevi Atığı Katkılı Şeffaf Sırların Seramik Bünyeler Üzerine Uygulanması

Levent KÖROĞLU, Ceren PEKŞEN, Melike İNCE, Erhan AYAS

Bir Sıcak İş Kazasının Olaylar ve Nedensel Faktörler Analizi İle Araştırılması ve Balık Kılçığı Diyagramı ile Kök Sebeplerinin Bulunması: Dupont Tedlar Üretim Tesisi Örneği

Onur ŞAHİN, Nuri BİNGÖL, Uğur SUR

Modifiye Yaklaşımların Evapotranspirasyon Tahminlerine Etkisi: Van Örneği

Ali UZUNLAR, Arif ÖZ, Muhammet Ömer DİŞ