Şırnak Yöresel Üzüm Çeşitlerinin Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi

Bu çalışma, 2018-2019 yılında Şırnak ili merkez ilçe, Uludere, Beytüşşebab, Güçlükonak, Silopi ve Cizre yöresi bağ alanlarında yetiştirilen yerli üzüm çeşitlerinin ve bunların kısa özelliklerinin tespit edilmesi amacı ile yürütülmüştür. Bu amaçla, uygulanan bağcılık tekniği ve üzüm çeşitleri hakkında yöre bağcılarından bilgi alınmış; hasattan hemen önce çeşitlerin bazı özellikleri belirlenmiş ve fotoğraflar çekilmiş; alınan salkım ve yaprak numuneleri bozulmayı önlemek için buzluk içerisinde laboratuvara getirilerek analizleri yapılmıştır. Projede; yetiştirilen çeşitlerin sinonimleri, şekil, renk, ağırlık, kabuk kalınlığı gibi tane özellikleri, salkım iriliği ve sıklığı, şırada kuru madde ve asit miktarı ile pH, Şıra randımanı, olgunluk zamanı, kullanım amacı ve yaygınlık durumu incelenmiştir. Söz konusu bu özelliklerin belirlenmesinde IBPGR, OIV ve UPOV tarafından yayınlanan 'Descriptors for Grape' adlı yayından da yararlanılmıştır. Söz konusu çeşitlerin genellikle eylül ayı içerisinde hasat edildiği ve sofralık olarak değerlendirildiği, ayrıca Kıtılnefis ve Kerküş çeşitlerinin yörede en fazla yetiştirildiği belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı; iklim yapısı olarak bağcılığa elverişli olan, ancak şu ana kadar önemli bir çalışma yapılamayan ilin mahalli üzüm çeşitlerini ve bazı özelliklerini tespit etmek suretiyle katma değeri yüksek olabilecek çeşitleri üretime kazandırmak ve yine her biri değerli birer gen kaynağı olan bu çeşitleri muhafaza altına alarak kayıp olmalarını önlemektir.

Design and Testing of Flexibility Sensors to be Used in Agricultural Engineering Applications

Flexibility sensors are used to measure bending response of flexible materials which are employed in different technologies. They can be produced with easily available and low-cost materials. Its compactness, lightness and low power consumption makes this sensor ideal for manifold as well as any applications needs to monitor changes in shape or bending behavior. In this paper essential steps needed to design a custom-made, longer and cost effective flex sensor are discussed. It was found that selection of resistor, temperature dependency, and maximum possible length are major criteria to be considered. The best resistor yields the widest range was determined to be 100 Ω with maximum length of 75 cm. Another important finding of the study was the need of temperature compensation.

___

  • Anonim, 1983. Descriptor for grape. IBPGR Secretariat. Rome Symposiumon Grape Breeding, Geilwerlerhof. 93p.
  • Anonim, 1989. Minimal descriptor list for Grapevine varieties. 5th International Symposiumon Grape Breeding, Geilwerlerhof.
  • Anonim, 1990. Standart Üzüm Çeşitleri Katalogu. Tar. Or. ve Köyişl. Bak. Yayınları, Ankara, Seri No: 15, 91s.
  • Anonim, 2001. 2. Edition of the OIV descriptor list for grape Varieties and vitis species. Organisation Internationale de la Vigne et duVin, Paris.
  • Anonim, 2012. Türkiye Asma Genetik Kaynakları. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bak., TAGEM, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Tekirdağ.
  • Anonim, 2019a. https:// www.haberler. com/ turkiye–de-bin-400-e-yakin- uzum- cesidi- bulunuyor- 8920373 - haberi/. Erişim Tarihi: 3 Kasım 2019.
  • Anonim, 2019b. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9E%C4%B1rnak. Erişim Tarihi: 1 Mayıs 2019.
  • Ağaoğlu, Y. S. 2006. Türkiye’de üzümsü meyvelerin bugünkü durumu ve geleceği. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu. Nobel Yayım Dağıtım, (s. 1-7), Tokat.
  • Aşcı, Ö. A., Babalık, Z., Demirci, T., Baydar, N. B., 2017. Alphonse Lavallée üzüm çeşidinde borik asit uygulamalarının bazı kalite kriterleri üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 12 (2):40-46.
  • Atak, A., Altındişli, A., Özer, C., Kahraman, K. A., 2011. Melezleme ile elde edilen üzüm (Vitis vinifera L.) çeşit adaylarının bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Bahçe 40 (2): 1 – 11.
  • Bekar, T., 2016. Şaraplık üzüm kalitesi üzerine yetiştiriciliğin etkileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 3(4): 255–264, 2016.
  • Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji). Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Cilt 1, 3. Baskı, Tekirdağ, 427s.
  • Eren, F., Yağcı, A., 2015. Gemerek (Sivas) yöresinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, Özel Sayısı):s. 580-585, 2015.
  • Ergül, A., Kazan, K., Aygün, H., Burak, B., Ayanoğlu, H., Kuden, A., Bayazıt, B., Çölekçioğlu, S., Akçay M. E., Yaşasın, A.S., Atak, A., Kocataş, H., Şahin, N., Tan, N., Öz, M. H., Karadoğan, B., Vurgun, H., Doğan, A., Demirtaş, İ., Öztürk, G., Pektaş, M., Söylemezoğlu, G., Çelik, H., Boz, Y., Özer, C. Akman, B., 2006. Ülkemizde ekonomik öneme sahip bazı meyve türleri ile asma gen kaynaklarının high-througput moleküler yöntemlerle tanımlanması. 105G078, TAGEM-Tubitak projesi.
  • Gerçekçioğlu, R., 2008. Meyveciliğin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Genel Meyvecilik (Meyve Yetiştiriciliğinin Esasları) Nobel Yayım Dağıtım, (s. 3-29), Ankara.
  • Kamiloğlu, Ö., Üstün, D., 2014. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Hasat Sonrası Kalite Özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 1(3): 361-368, 2014.
  • Karataş, H. ve Ağaoğlu, Y. S.,2007. Bazı üzüm çeşitlerinin döl verimleri üzerine tozlayıcı Kalecik karası çeşidinin etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 2007, 13(3) 261-264.
  • Kaya, M., 2018. Diyarbakır ili üzüm çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 123s.
  • Kayalar, M., 2015. Tokat ilinde farklı yörelerde yetiştirilen Narince üzüm çeşidinden üretilen şarapların bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi.Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. S.?
  • Keskin, N., Yağcı, A., Keskin, S., 2013. Sivas-Gemerek yöresi üzümlerinin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. YYÜ Tar. Bil. Derg., 2013, 23(3): 271-278.
  • Sabır, A., 2015. Xenia and metaxenia in grapes: differences in berry and seed characteristics of maternal grape cv. 'Narince' (Vitis vinifera L.) as influenced by different polen sources. Plant Biology, 17 (2): 567-573.
  • Sağlam, H., Sağlam, Ö.Ç., Yağcı, A., Merken, Ö., Ünal, A., İnan, M.S., 2009. Ege bölgesi asma genetik kaynakları. 7. Bagcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 1, 18-22. (Tam Metin Bildiri/)(Yayın No:706160)
  • Sağlam, H. ve Sağlam, Ö.Ç., 2018. Bilecik ili asma genetik kaynaklarının belirlenmesi. BAHÇE Dergisi, Özel sayı, Cilt 47, Yıl 2018, sayfa 279-286
  • Serhat, M. İ., 2016. Iğdır yöresinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. S.
  • Şahin, G., 2016. Farklı tozlayıcıların Alphonse Lavallée (V. vinifera L.) üzüm çeşidinde tane tutumu ile tane ve çekirdek özellikleri üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. S.
  • Şensoy, R.İ. G., Balta, F., 2010. Bazı üzüm çeşitlerinin Van ekolojik şartlarına adaptasyonu. YYÜ Tar Bil Derg., 2010, 20(3): 159-170.
  • Tangolar, S., Şahan, E. ve Tangolar, S., 2013. Flame Seedless ve Alphonse Lavallée üzüm çeşitlerinde bilezik alma ve salkım seyreltmesi uygulamalarının bazı salkım ve tane özellikleri üzerine etkisi. 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 25-28 Eylül 2013. PS-051. Konya.
  • TÜİK, 2018. Bitkisel üretim istatistikleri. https:// biruni. tuik. gov.tr/. Erişim Tarihi: 26 Temmuz 2019.
  • Uysal, T., Boz, Y., Yaşasın, A. S., Gündüz, A., Avcı, G.G., Sağlam, M., Öztürk, L., Kıran, T., Solak, E., 2016.
  • Türkiye asma genetik kaynaklarının belirlenmesi, muhafazası ve tanımlanması üzerinde araştırmalar. Bahçe Özel Sayı: VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri-Cilt II: Sebzecilik-Bağcılık-Süs Bitkileri.
  • Ünal, M.S., Sevgin, N.,2017.İdil/Şırnak yöresi üzüm çesitleri ve bazı ampelogafik özellikleri. 2nd International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2017).
  • Yıldırım, M., 2019. Şırnak ili idil ilçesinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 134s.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-8384
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ÇOMÜ Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bingöl İli Kent Merkezinde Açık Süt (Sokak Sütü) Tüketim Durumunun Belirlenmesi

Ersin KARAKAYA, Hakan İNCİ

ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesinde Yaşanabilirlik ve Peyzaj Tasarımı İlişkisi

Alper SAĞLIK, Elif SAĞLIK, Abdullah KELKİT, Necla Ece ÖNCÜL, Merve TEMİZ

Yapay Sinir Ağları Kullanarak Kayısının Farklı Kurutma Yöntemleriyle Kurutulmasında Kuruma Hızı ve Nem Oranı Parametrelerinin Modellenmesi

Nazmi İzli, Ahmet Polat, Ferhat Kurtulmuş

Çuha Çiçeğinin Morfolojik ve Fizyolojik Özellikleri Üzerine Su Stresinin Etkilerinin Araştırılması

Gökhan Çamoğlu, Kürşad Demirel, Çisem Ersoy, Hakan Nar, Deniz Yıldırım, Zehra Ayanoğlu, Figen Albayrak, İnci Kuşak, Nur Betül Budak, Gülizar Rumeyse Çatıkkaş, Arda Akçal

Farklı Sulama Rejimlerinde Bitki Gelişmesini Teşvik Eden Bakterilerin Şeker Pancarı Gelişme, Besin Alımı ve Fizyolojik Parametreleri Üzerine Etkisi

Ramazan CAKMAKCI, Halit KARAGÖZ

Muğla ve Manisa İlleri Badem Bahçelerinde Saptanan Coleoptera Takımına Ait Türler ve Bademde Beslenen Türler

Mehmet Fatih TOLGA, Zeynep YOLDAŞ

Çanakkale İli Ticari Süt Çiftliklerinde Aydınlatma Koşullarının Değerlendirilmesi

Arda AYDIN, Anıl ÇAY, Burak POLAT, Aykut OR

Yalova Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Ben Düşme Döneminden İtibaren Yapılan Farklı Düzeylerdeki Sulama Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Ahmet Faruk PEKMEZCİ, Alper DARDENİZ

Farklı İnsektisitlere Maruz Bırakılan Anthocoris nemoralis (Hemiptera: Anthocoridae)’in farklı Biyolojik Dönemlerindeki Av Tüketim ve Yumurta Açılış Oranındaki Değişiminin Belirlenmesi

Baboo Ali

Kullanım Sonrası Değerlendirme Metodu, Elazığ Cip Barajı Mesire Alanı Örneği

Sima Pouya, Enesnur Bayındır, Sümeyye Savaş