İzmir-Urla Bölgesindeki Dış Mekân Süs Bitkisi İşletmelerinin Değerlendirilmesi

Estetik, fonksiyonel ve işlevsel özelliklere sahip dekoratif bitki türlerine süs bitkileri denir. Dış mekân süs bitkileri, dış mekân peyzaj tasarım ve uygulamalarında kullanılan ve ekonomik olarak gelir sağlayan süs bitkisi sınıfıdır. Bundan dolayı kentsel ve kırsal alanların gelişiminde bu bitkilerin üretim ve satış işletmelerin potansiyelleri oldukça önemlidir. Bu çalışmada, İzmir ilinin Urla ilçesinde dış mekân süs bitkisi üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren işletmeler değerlendirilmiştir. Çalışma Nisan-Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yöntemi işletmelerin yerinde tespit edilip, fotoğraflanıp, fiziki değerlendirilmelerinin yapılması ve işletme sahipleri ile yüz yüze görüşmeye dayalı olarak yapılan anket çalışması esasına dayanmaktadır. Yerinde yapılan incelemeler ile 20 işletme tespit edilmiş fakat anket çalışması istekli 12 işletme üzerinde yapılmıştır. Anket çalışması ile bu 12 işletme hakkında genel bilgiler verilmiş ve işletmelerin sorunları belirlenmiştir. İşletmelerin üretim sırasında ve sonrasında yaşadıkları sorunlar hakkında eğitim, istihdam, üretim ve satış konusunda önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Ay, S. 2009. Süs bitkileri ihracatı, sorunları ve çözüm önerileri: Yalova ölçeğinde bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3):423-443.
  • Çakar, H., Güneş, A., Saraçoğlu, Ö. A., Boyacı, M., Yıldız, Ö., Hülya, A. 2019. İzmir ili Bayındır ilçesi süs bitkileri üretim potansiyelinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(1):61-70.
  • Çalışkan Mimarlar, H., Çelik Çanga, A. 2021. Peyzaj mimarlığı odağında şifa bahçesi konulu bir araştırma. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (2): 295–308.
  • Çelik, Y., Karakayacı, Z., Polat, A.T., Eşitken, A. 2014. Konya ilinde dış mekân süs bitkileri üretiminin brüt kar analizi. Meyve Bilimi, 1(2): 45-54. Çelik, A., Otar, S., Hacıalioğlu, A. 2017. Sanayi bölgelerinde tasarım bitkileri kullanımının ekolojik açıdan değerlendirilmesi: Gebze örneği. International Journal of Landscape Architecture Research, E-ISSN: 2602-4322, 1(1): 1-7.
  • Dalmış, B. 2019. Urla’nın turizm destinasyonu olarak marka algısı. İstanbul Arel Üniv.,Sosyal Bil. Enst.,Otel Yöneticiliği Anabilim Dalı, İstanbul,Yüksek Lisans Tezi,66 s.
  • Demir, M., Ersoy, B. 2012Süs bitkilerinin sağlanmasında kamu kuruluşlarının artan rolü; Erzurum kenti örneği. V. Süs Bitkileri Kongresi, Kasım 2012, Yalova, 373-381.
  • Dikmen Diriöz, E. 2021. Sürdürülebilir yerleşim kriterleri kapsamında Urla örneğinin irdelenmesi. Ankara Üniv., Fen Bil. Enst., Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara, 339 s.
  • Erduran Nemutlu, F. 2012. Çanakkale’de dış mekân süs bitkisi işletmelerinin değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 13(1):72-83.
  • Eroğlu, A. 2016. Yalova ilinde dış mekân süs bitkilerinin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Gaziosmanpaşa Üniv., Fen Bil. Enst., Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tokat, 94 s.
  • Kıymaz Kıvraklar, M. 2017. Dış mekân süs bitkileri üretim işletmelerinde maliyetleme ve raporlama. Sakarya Üniv., Sosyal Bil. Enst., İşletme Anabilim Dalı, Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı, Doktora Tezi, Sakarya, 219 s.
  • Kural, S. 2019. Bayındır (İzmir)’da süs bitkisi yetiştiriciliği. Manisa Celal Bayar Üniv., Fen Bil. Enst., Biyoloji Anabilim Dalı, Botanik Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Manisa, 68 s.
  • Niemiera, A. X., Holle, B. V. 2009. Invasive plant species and the ornamental horticulture industry. Management of Invasive Weeds: 167-187, Springer, Dordrecht.
  • Temel, M. 2011. Yalova’da süs bitkileri işletmelerinin yapısı, üretim olanakları, sorunları ve çözüm önerileri. Namık Kemal Üniv.,Fen Bil. Enst.,Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 100 s.
  • Torun, E., Aydın Can, B. 2014. Dış Mekân süs bitkileri yetiştiricilerinin bitkileri pazarlama yöntemlerinin ve bilgi sistemlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma: Kocaeli ili örneği. 11.Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 3-5 Eylül 2014, Samsun, 1316-1325.
  • Torun E., Çelik A., Bobat A. 2012. Pazarlamada fuarların rolü ve önemi (Yalova süs bitkileri ihtisas fuarı örneği). KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 15(2):11-21 pp.
  • TÜİK 2022. Türkiye İstatistik Kurumu - Bitkisel Üretim İstatistikleri, 2021. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Bitkisel-Uretim-Istatistikleri-2021-37249&dil=1. (Erişim Tarihi: 03.05.2022).
  • Vikipedi, 2022. Urla. https://tr.wikipedia.org/wiki/Urla. (Erişim Tarihi: 03.05.2022).
  • Yazici, K. 2015. Tokat ili ekolojik koşullarında dış mekân süs bitkileri sektör analizi ve uygun üretim alanlarının cbs ile belirlenmesi. Ege Üniv., Fen Bil. Enst., Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Doktora Tezi, İzmir, 178 s.
  • Yeler, O. 2017. İtalya ve Hollanda süs Bbitkileri sektörünün üretim yapısı, pazarlama ve organizasyon modeli açısından incelenmesi. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, 1(1): 7-14.
  • Zaman, S., Özdemir, Ü., Sever, R. 2007. Coğrafi yönleriyle Antalya’da örtü altı süs bitkileri yetiştiriciliği. Doğu Coğrafya Dergisi, 12(18):301-326.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-8384
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ÇOMÜ Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Portakal Yağının Predatör Akar Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Acari: Phytoseiidae)’e Karşı Toksik Etkisinin Belirlenmesi

İpek YAŞAR, Sevilay BARUT, Nazan BEHCAN, Şahin KÖK, İsmail KASAP

Çanakkale Batak Ovasında Su ve Sediment Örneklerinde Herbisit Kalıntılarının Araştırılması

Zübeyde Nur TOP, Osman TİRYAKİ

Arbutus andrachne' nin Çiçek Tomurcuklarının Farklılaşması ve Çiçek Organ Taslaklarının Oluşumu

Hakan ENGİN, Zeliha GÖKBAYRAK

Kentsel Peyzaj Tasarımında İlham Kaynağı Olarak Halı Sanatı

Reyhan ERDOĞAN, Dicle Nur DEMİRHAN, Rifat OLGUN

Yaygın kullanılan bazı insektisitlerin Thrips hawaiiensis Morgan, 1913 (Thysanoptera: Thripidae)’in farklı biyolojik dönemlerine laboratuvar koşullarında etkileri

Serkan PEHLİVAN, Ekrem ATAKAN

Bingöl İli Silajlık Mısır Üretim Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Ekonomik Analizi

Ersin KARAKAYA, Mehmet AYÇİÇEK

Farklı Sulama Koşullarda Hırsız Kaçıran Kavununda (Cucumis melo L.) Verim ve Verimi Etkileyen Morfolojik Özelliklerin Değişimi

Hatice Nihan ÇİFTCİ, Prof. Dr. Kenan KAYNAŞ

Termik Santrallerin Etrafındaki Topraklarda Ağır Metal Kapsamlarının Belirlenmesi: Çanakkale Örneği

Mehmet PARLAK, İsmail TAS, Ceren GÖRGİŞEN

Ezine (Çanakkale) Yöresinde Granitik Kayaçlar Üzerinde Oluşmuş İki Toprak Profilinin Genesisi ve Bazı Özellikleri

Uğur TUNÇ, Hüseyin EKİNCİ

Tarım Arazilerinde Toprak Azot İçeriklerinin Mekansal ve Zamansal Değişimleri ve Azot Kaynaklarının Doğal İzotop Tekniği ile Belirlenmesi

Yasemin KAVDIR, Orhan YÜKSEL, Ali SUNGUR, Hasan ÖZCAN