Doğu Dağlık Kilikia Kentlerinin Territoriumları, Yerleşme Türleri ve Değişimler

kırsal kesim yerleşmeleri ve polis-khora arasındaki ilişkilerin irdelendiği araş- tırmaların giderek önem kazandığı görülmektedir. Söz konusu çalışmalar, kentleri besleyen en önemli “tarımsal ve ekonomik birim” niteliğini taşıyan antik köylerin kome ve bünyesinde barındırdığı konut sayılarıyla köy özel- liği taşımayan “tarımsal nitelikli küçük yerleşmelerin” nitelikleri ve işlevleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda, pliw =Polis , kmh =Kome ve xra =Khora , yerleşim tarihi araştırmalarında en önemli üç oluşum olarak öne çıkmaktadır. Söz konusu bu yerleşim türleri arasında karşılıklı bir ilişki söz konusudur ve her üç yerleşme türünü de birbirinden ayrı düşün- mek olanaksızdır. Zira güçlü bir ekonomiye sahip olan kentlerin dahi, hinter- landından gelecek çeşitli ürünlere ihtiyaç duyduğu açıktır Schuler 1998: 1 . Bu oluşumlar arasındaki ilişkilerinin anlaşılmasında ve yerleşme türü adları, coğrafi kavramlar ya da antik köy adlarının sağlanmasında kuşkusuz yazıtlar ve antik yazarların eserleri en önemli yeri tutmaktadır. Ancak yerel ve ulus- lararası ticaretin anlaşılmasına ilişkin ipuçları barındıran keramik-amphora

The Territoriums of the Cities in Eastern Rough Cilicia Settlement Types and Changes

This paper studies the qualitative changes observed in the area between Calycadnus Göksu River in the west and Lamos Limonlu Creek in the east, and the settlement types in the rural areas in the light of the available epigraphic data. Despite the difficulties presented by the topography of Rough Cilicia, from the beginning of the 19th century, researchers conducted epigraphical and archaeological investigations in the region and published the results. The geological-morphological features, geographical location, climate, flora-fauna and ground/underground sources of the region played an important part in the cultural, political and economic development of the region. Here, the mountains descend vertically to the sea and rise abruptly behind coast, which formed long, deep valleys extending vertically to the coast. These convenient features allowed many settlements especially in the Eastern Rough Cilicia.
Colloquium Anatolicum-Cover
  • ISSN: 1303-8486
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Türk Eskiçağ Bilimleri Enst.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Oluz Höyük Kazısı ikinci dönem (2008) çalışmaları: Değerlendirmeler ve sonuçlar

ŞEVKET DÖNMEZ, E. Emine DÖNMEZ NAZA

İzmir Arkeoloji Müzesi’nden Bir Grup Terrakotta Figürin

Murat FIRAT

Fosil Kalıntıların Işığında İnsanlığın Başlangıç Aşamalarına Ait Bazı “Hominid” Örnekleri

Güven ARSEBÜK

New investigations at Pisidian Tymandos: Results of the Isparta Archaeological Survey

Bilge HÜRMÜZLÜ

Veenhof, K.R. – E. Klengel-Brandt, Altassyrische Tontafeln aus Kültepe: Texte und Siegelabrollungen (Vorderasiatische Schriftdenkmäler der Staatlichen Museen zu Berlin, N.F., Heft 10 (Heft 26), Gebr. Mann Verlag, Berlin, 1992 (60 pp., 51 plates of mixed format), ISBN 3 7861 1668 7.

Veysel DONBAZ

Oluz Höyük Kazısı İkinci Dönem 2008 Çalışmaları: Değerlendirmeler ve Sonuçlar

Şevket DÖNMEZ, E. Emine NAZA-DÖNMEZ

Kuzeybatı Pisidia’da Yeni Araştırmalar: Antik Dönem’de Konane Conana ve Çevresi

Bilge HÜRMÜZLÜ, Andrea De GİORGİ, Paul A. IVERSEN

The nature of prehistoric Anatolian religions – An ethnoarchaeological perspective

Jak YAKAR

Pisidia Tymandos Antik Kenti’nde Yeni Araştırmalar: Isparta Arkeolojik Yüzey Araştırması Sonuçları

Bilge HÜRMÜZLÜ

Albayrak, İ., Kültepe Tabletleri IV, Türk Tarih Kurumu Yayınları VI Dizi–Sa.33b (KBY Kültepe Bilimsel Yayınları–Kültepe Çiviyazılı Metinleri / Kültepe Cuneiform Texts Kt Tb), Ankara, 2006. ISBN 975-16-0246-7 TK / ISBN 975-16-1920-3.

Veysel DONBAZ