ÖRGÜTSEL BAKIŞ AÇISIYLA SİMBİYOTİK İLİŞKİLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ VE HARİTALAMASI

Endüstriyel simbiyoz, doğal kaynakları koruma ve ekolojik dengenin sağlanmasını ifade eden bir kavramdır. Ancak günümüzde endüstriyel simbiyoz kavramı gittikçe örgütsel bakış açısı ile ele alınmaktadır. Örgütsel bakış açısıyla endüstriyel simbiyoz örgütlerin rekabet avantajı kazanmak ve hayatta kalabilmek için uyguladığı işbirliği ağı stratejisi olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda bu çalışmanın amacı bibliyometrik bir yaklaşım kullanarak endüstriyel simbiyoz kavramının örgütsel bakış açısı ile nasıl ele alındığı konusunda bir çerçeve oluşturmak ve araştırmacılara konu ile ilgili çalışma yapabilmesi için detaylı bilgiler sunmaktır. Bu çalışma ile, 1993-2022 yılları arasında Web of Science veri tabanından elde edilen 196 eserin Wosviewer programı kullanılarak en etkin yazarlar, dergiler ve ülkeler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularında, örgütler arası simbiyotik ilişkilerde en üretken ülke ABD, en çok atıf alan yazarlar Davis ve Eisenhardt olarak ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın gelecekte çalışma yapmak isteyen araştırmacılar için genel bir çerçeve oluşturacağı düşünülmektedir.

BIBLIOMETRIC ANALYSIS AND MAP OF SYMBIOTIC RELATIONS FROM ORGANIZATIONAL PERSPECTIVE

Industrial symbiosis is a concept that expresses the protection of natural resources and the provision of ecological balance. Today, however, the concept of industrial symbiosis is increasingly being addressed from an organizational perspective. From an organizational point of view, industrial symbiosis is considered as a cooperative network strategy that organizations implement in order to gain competitive advantage and survive. In this context, the aim of this study is to create a framework on how the concept of industrial symbiosis is handled from an organizational perspective by using a bibliometric approach and to provide detailed information to researchers so that they can work on the subject. In this study, the most effective authors, journals and countries were tried to be determined by using the Wosviewer program of 196 works obtained from the Web of Science database between 1993-2022. In the research findings, the most productive country in interorganizational symbiotic relations was the USA, and the most cited authors were Davis and Eisenhardt. In this context, it is thought that this study will create a general framework for researchers who want to work in the future.

___

  • Ali, I. (2016). Doing The Organizational Tango: Symbiotic Relationship Between Formal and İnformal Organizational Structures For An Agile Organization. Interdisciplinary Journal Of Information, Knowledge, and Management, 11, 55-72.
  • Baas, L. (2011). Planning And Uncovering Industrial Symbiosis: Comparing The Rotterdam and Ostergotland Regions. Busıness Strategy And The Envıronment, 20(7), 428-440.
  • Chertow, M. R. (2000). Industrıal Symbıosıs: Literature and Taxonomy. Annual Review Of Energy and The Environment. 25, 313–37.
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-5549
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Çankırı Karatekin Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Pandemi Döneminde Sivas Numune Hastanesindeki Sağlık Çalışanlarının KKD Kullanımının İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından İncelenmesi

Ruhan ANAYURT, Veysel METİNER

Omo Reklamlarına Yönelik Marka İletişim Stratejisi Araştırması: Pandemi Etkisi

Bilge Nur ÖZTÜRK, Tuba BAYRAKTAR

Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve CO2 Emisyonları İlişkisi: OECD Ülke Grubu Üzerine Bir Analiz

Ahmet KAHİ̇LOĞULLARI

OICA Üyesi AB (14) Ülkelerinde İnovasyon Belirleyicilerinin Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Üzerindeki Etkisi

Ezgi KOPUK, Hüseyin Naci BAYRAÇ

Küresel Ekonomik Politik Belirsizliğin Türkiye’de BİST Endeksi ve Döviz Kuru Dalgalanmalarındaki Rolü: GARCH-MIDAS Yaklaşımı

Yağmur TOKATLIOĞLU

Covid-19 Pandemi Sürecinde Göreve Başlayan Sağlık Personelinde Özgecilik Ve Etik Duyarlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki

Kezban ÖZÇELİK KAYNAK, Ezgi KARADAĞ, Barış ÖZTUNA

Müşteri E-Şikayetlerinin İçerik Analizi Yöntemiyle İncelenmesi: Katılım Bankaları Örneği

Pınar HACIHASANOĞLU, Tansel HACIHASANOĞLU, Zuhal AKGÜN

Asimetrik Karşılıklı Bağımlılık Çerçevesinde Avrupa Birliği-Rusya Enerji İlişkilerinin Analizi: Ukrayna – Rusya Savaşı’nın AB Enerji Politikası Üzerindeki Etkisi

Melih DİNÇER

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA BAĞLAMINDA AFET VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI

Gülbahar AYDIN, Fatma Neval GENÇ

Örgütsel Toksisitenin İşe Angaje Olmayla İlişkisinde Psikolojik Dayanıklılığın Aracı Rolü

Mehmet Ali TAŞ, Servet ALP