HÂKİMİYET-İ MİLLİYYE GAZETESİ’NE GÖRE MİLLÎ MÜCADELE’DE MİLLİYET: TÜRKLER, KÜRTLER, ÇERKEZLER, HIRİSTİYAN TÜRKLER, ERMENİLER VE RUMLAR (1920-1922)

Çokkültürlülüğün sosyal bilgiler ders kitaplarına yansımalarının irdelendiği bu çalışma, 1968-2018 döneminde okutulan sosyal bilgiler ders kitaplarını kapsamaktadır. Bu sürecin geniş bir zaman aralığına karşılık gelmesi sebebiyle sosyal bilgiler ders kitaplarının çokkültürlülüğün yansımaları bakımından sahip oldukları benzerlikler ve kritik öğretim programı değişiklikleri dikkate alınarak inceleme 1968-1997 ve 1998-2018 olmak üzere iki ayrı döneme ayrılarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda toplam olarak 23 tane ders kitabı incelenmiştir. Bu incelemelerde bütünsel bir bakış açısı sağlayabilmek için inceleme belli bir kademe ile sınırlandırılmamış, 4. 5. 6. ve 7. sınıf kademelerine ait sosyal bilgiler ders kitapları tercih edilmiştir.Sonuç olarak, çokkültürlülüğün sosyal bilgiler ders kitaplarına yansımalarına değinilmiş ve ders kitaplarındaki çokkültürlü niteliğin geliştirilebilmesi üzerine öneriler sunulmuştur.

THE NATIONALITY IN NATIONAL STRUGGLE ACCORDING TO THE NATIONAL SOVEREIGNTY (HÂKİMİYET-İ MİLLİYE) NEWSPAPER: TURKS, KURDS, CHECHENS, CHRISTIAN TURKS, ARMENIANS AND RUMI

There search, which examines the reflection of multiculturalism in social studies text books, includes social studies researching boks dating from 1968 till 2018. Considering the period in which a critical curriculum change is taking place due to the fact that this period corresponds to a wide time interval, the current study was divided in to two different period intervals Inthiscontext, in total 23bookswereanalyzed. In order to provide a holisticperspective in thesereviews, thereview is not limited with in the certain level, also academic books in social sciences of 4th, 6th and 7th levels of grades were used. Inconclusion, reflections of multiculturalism in social studies text boks are mentioned and suggestions for the development of multicultural attribute in these books have been made.

___

  • I.Gazeteler Hâkimiyet-i Milliye II. Kitaplar ANZERLİOĞLU, Yonca, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix yay., Ankara, 2003. EKİNCİKLİ, Mustafa, Türk Ortodoksları, Siyasal Kitabevi, Ankara, 1998. MACAR, Elçin, Cumhuriyet Döneminde İstanbul Rum Patrikhanesi, İletişim yay., İstanbul, 2003.