Y Kuşağı Tüketicilerinin Cep Telefonu ve GSM Operatörleri Tercihi: Mersin İlindeki Üniversite Öğrencilerinin Tercihlerini Belirlemeye Yönelik Pilot Bir Araştırma

Y Kuşağının deneyim alanlarının diğer kuşaklara göre daha geniş olması dolayısıyla tüketim faaliyetlerinde de farklılıklar oluşmaktadır. Özellikle iletişim kanallarını maksimum düzeyde kullanabilme eğilimleri bu farklılıkları daha açık olarak ifade etmektedir. Bu çalışma kapsamında, Türkiye nüfusunda % 25’lik bir orana sahip olan Y kuşağı tüketicilerinin cinsiyet ve gelir özellikleri ile iletişim aracı olarak kullandıkları cep telefonlarının ve tercih ettikleri GSM operatörlerinin ilişkisi incelenmiştir. Mersin ilindeki iki üniversitenin toplam 294 öğrenci ile yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre bireylerin cinsiyetleri-cep telefonu markası; cinsiyetleri- GSM operatörü ve gelir-GSM operatörü arasında anlamlı bir ilişki çıkmamasına rağmen deneklerin gelirleriyle kullandıkları cep telefonu markası arasında anlamlı bir ilişki çıkmıştır. Yani tüketiciler gelirleri arttıkça daha pahalı cep telefonu markalarını tercih etmektedirler. Test edilen bir diğer hipoteze göre cep telefonu markaları ile GSM operatörleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışma sonuçlarına göre en çok tercih edilen GSM operatörü %46,6’lık bir pay ile Türkcell’e ait iken, en çok tercih edilen marka Nokia (%54,3)olmuştur. Cep telefonu satın alırken ilk sıradaki özellik, özelliklerine alışılan bir marka olmasıdır

Preference of Consumers of Y Generatıon By Using Mobile Phone and GSM Operators: A Pilot Study to Determine the Preferences of University Students in Mersin

Consists of wider experience areas for consumption activities, Generation has lots of differences from the other generations. In particularly, they also have the abilities for using communication channels with the maximum level more clearly. In this study, we examine the consumption patterns of Y generation that are represented approximately 25% of Turkey’s population. The aim of the study is to investigate the relationship among gender, income characteristics within their preferences mobile phones and GSM operators of this generation. The survey was conducted with 294 students who were also students of Mersin and Cag Universities. The result of the study indicated that there were no significant relation within individuals’ gender and mobile phone brand they used; within their gender and GSM operator they preferred, and within their income and preferred GSM operator. Besides this, there is a significant relation between their income and their preference of Mobile Phone brand. This positive relation means that when their income levels become higher depending to this their brand preference will be changed. The other hypothesis tested with mobile phone brands has a significant relationship between the GSM operators. According to the results of the most preferred GSM operator, 46.6% 'of Turkcell; while the most preferred brand is respectively Nokia (54.3%). Approximately half of them (%42) prefer the phone which has the familiar features that their phone has when they decide to buy the new one

___

AKTEPE, C. ve Baş, M., (2008), Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (1), 81 – 96.

ARKABAEVA, R. (2010), Cep Telefonu Pazarında Marka Sadakati Ve Kırgızistan’daki Manas Üniversitesi Öğrencileri Üzerinde Bir Uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Manas, Kırgızistan.

AYDIN, K. (2004), Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Kullanımı ve GSM Operatörü Tercihleri Üzerine Bir İnceleme, Süleyman Demirel Üniversitesi-İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9 (1), 149- 164.

BETTLES, Craig C. (2008), Capturing the Imagination of the Digital Native, The Massachusetts Cultural Coast Forum, March 28th

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU (2011), Pazar Verileri ,http://www.btk.gov.tr/kutuphane_ve_veribankasi/pazar_verileri/ucayl ik11_1.pdf, 07.02.212.

BUSH, A., Martin, C. ve Bush, V., (2004), Sports Celebrity İnfluence On The Behavioral İntentions of Generations Y , Journal of Advertising Research, March,108-118

ÇEMREK, F. ve Filiz, Z. (2011), Tüketicilerin Ürün Tercihi: Cep Telefonu Tercihi Örneği, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 7( 13), 265–287.

DÜNDAR, S. ve Ecer, F. (2008), Öğrencilerin GSM Operatörü Tercihinin Analitik Hiyerarsi Süreci Yöntemiyle Belirlenmesi, Yönetim ve Ekonomi,15(1),195-205.

DÜZAKIN, E., (2005), Bilimsel Araştırmalarda Örneklem Büyüklüğü Belirleme, Pazarlama Dünyası, 18.

EZER, G., (2008), Teknolojik Gelişme İle Artan Ürün Özellikleri ve Tüketici Satın Alma Davranışına Etkileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.

GFK Türkiye, (2010), Cep Telefonu Markalarının Türkiye’deki Pazar Payı http://www.gfk.com/imperia/md.27.02.2012.

GÜLLÜLÜ, U. ve Özer, S. (2000). “Serqual Yöntemi İle GSM Hizmet Kalitesinin Ölçülmesine Yönelik Erzurum’da Bir Alan Araştırması”, Pazarlama Dünyası,14(2), 6-13

GÜLMEZ, M. (2005), Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Satın Alma ve Kullanımını Etkileyen Faktörler: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitelerinde Bir Uygulama, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24, 37-62.

GÜNDÜZ, Ş., Özkan, A. ve Yalçın, M. (2008), Öğretmen Adaylarının Cep Telefonlarında ietc2008.home.anadolu.edu.tr,1048-1052, 20.02.2012. Bulunan Teknolojik Özellikler,

IDC, (2011), Cep Telefonu Markalarının Dünyadaki Pazar Payı, http://www.idc.com/getdoc.27.02.2012

İLHAN, V., (2008), Yeni Dünya Düzeninde İletŞim Polİtİkaları ve Değişim: Cep Telefonu Kullanım Alışkanlıkları ve Tüketim Yönelimleri, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24 ( l), 293-316.

KARAGÖZ. Y., Çatı, K. ve Koçoğlu, C. M., (2009), Cep Telefonu ve Operatör Tercihinde Etkili Olabilecek Faktörlerin Demografik Özelliklere Bağlı Olarak İrdelenmesi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23, 7-24.

KOTLER, P. ve G. Armstrong (2004), Principles of Marketing, 10. edition, Prentice Hall, New Jersey.

MA, Y.J. ve L.S. Niehm (2006), Service Expectations Of Older Generation Ycustomers: An Examination Of Apparel Retail Settings, Managing Service Quality, 16 (6), 620-640.

MCCLATCHEY, S. (2006), The Consumptıon Of Mobıle Servıces By Australıan Unıversıty Students, International Journal Of Mobile Marketing, 1(1),2-9.

MENGİ, Z. (2011), Kuşaklar ve Tanımları - Kuşaklar Farkı , Renkli Dergi, http://www.renklidergi.com/teknoloji/diger/Kusaklar-ve-Tanimlari- Kusaklar Farki, 24.07.2011.

MILLER, R. ve K. Washington (2011), Consumer Behaviour, Richard K. Miller & Associates, 1-425.

MISIRLI, İ., (2008), Genel ve Teknik İletişim: kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar, Detay yayıncılık, 5. Baskı,Ankara

NAKİP, M.,(2006), Pazarlama Araştırmaları Teknikler ve (SPSS Destekli) Uygulamalar, 2. bs., Seçkin Yayıncılık, Ankara.

OGUNYEMİ, O. (2006), Consumption And (İn) Appropriate Use Of Mobile Phone Among Teenage Africans in The UK, Child And Teen Consumption, 42.

SAVAŞ, Selen (2010), Factors Affectıng The Attıtude of Turkısh Generatıon Y Consumers Toward U.S. Apparel Specıalty Retaılers, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

WILLIAMS, K. C. ve R. A. Page (2011), Marketing to the Generations, Journal of Behavioral Studies in Business, 3, 3-11.