Perlit ve Pomzadan Üretilen Filtrelerin İs Partikülleri Üzerine Etkisinin Deneysel Araştırılması
Bu çalışmanın amacı pomza ile perlit karışımı kullanılarak oluşturulan filtreleme ile oluşturulan konvertörlerinemisyon değerleri üzerindeki etkisini incelemektir. Perlit ve pomza malzemeleri ayrı ayrı temin edilerekbirbirlerine yüzde oranlarıyla karışımının sağlanarak filtreleme özelliklerinin tespiti hususunda çalışmayapılmıştır.Bu çalışmanın amacı iş sağlığı ve güvenliği yönünden ve benzer tehlikeler açısından egzoz çıkışkısmından çevreye yayılan zararlı gazların insan sağlığı ve çevreye etkileri açısından zararlarının minumumseviyeye indirilmesi ve insanlar sağlığı üzerindeki etkilerinin azaltması amaçlanmaktadır. Araştırma sonucundaduman koyuluk (islilik) oranının yük miktarıyla doğru orantılı bir şekilde arttığı, dizel partikül filtrelerindegenleştirilmiş perlite oranla, pomza taşı kullanımının duman koyuluk (islilik) oranını daha fazla azalttığı vesıcaklık değerleriyle doğru orantılı olarak filtreleme özelliğinin arttığı tespit edilmiştir.
Experimental Investigation of the Effect of Filters Produced from Perlite and Pumice on Soot Particles
The aim of this study is to investigate the effect of the filters generated by filtration using pumice and perlite mixture on the emission values. The aim of this study is to determine the filtering properties of perlite and pumice materials by supplying them with each other in percentages. The aim is to reduce the effects on people's health. As a result of the research, it was determined that the smoke darkness ratio increased in proportion to the amount of load and that the use of pumice stone decreased the rate of smoke darkness more than the expanded perlite in diesel particle filters and the filtering property increased in direct proportion to the temperature values.
___
- [1] Ayhan V. 2009. Bir Dizel Motoruna Buhar Enjeksiyonunun NOx ve İs Emisyonlarına Etkisinin Araştırılması. Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Sakarya.
- [2] Soruşbay C. 2015. Egzoz Gazları Emisyonu Ders Notları. İstanbul Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Makine Mühendisliği, İstanbul.
- [3] Keskin A., Sağıroğlu S. 2010. Dizel Motorlarından Kaynaklanan Egzoz Emisyonları ve Kontrol Yöntemleri. Mühendis ve Makina, 51: 606.
- [4] Keskin A., Sağıroğlu S. 2009. Dizel Motorlarından Partikül Madde Emisyon Kontrolü ve Gelişmeler. Erzurum, s: 1-12.
- [5] Çevikbaş A, İlgün F, 1997. Türkiye Pomza Yataklarının Jeolojisi ve Ekonomisi. I. Isparta Pomza Sempozyumu, 26 – 28 Haziran 1997, Isparta, s: 13-18.
- [6] Yanık S. 2007. Bazik Pomzaların Beton Agregası Olarak Kullanılabilirliği. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
- [7] İlhan S, Nurbaş M, Ekmekçi S, Özdağ H. 1997. Pomzanın Biyoteknolojide Adsorbant Olarak Kullanımı, I. Isparta Pomza Sempozyumu, 26-28 Haziran 1997, s: 39-46.
- [8] Kelen F. 2014. Motorlu Taşıt Emisyonlarının İnsan Sağlığı ve Çevre Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, s:8 1-86.