Süne (Eurygaster spp., Het.: Scutelleridae)' nin aynı yumurta paketinin Trissolcus (Hym.: Scelionidae) türleri tarafından parazitlenme durumu

Türkiye genelinde toplanan 2493 adet parazitlenmiş Süne yumurta paketinin 76 adedinden iki farklı Trissolcus türü elde edilmiş ve bu türlerin ülke geneli, bölge ve illere göre dağılımları ortaya konulmuştur. Toplam olarak beş tür (T.semistriatus, T.simoni, T.grandis, T.vassilievi ve T.pseudoturesis) tek bir yumurta paketinde ikişerli olarak saptanmışlardır. Tsemistriatus diğer dört tür ile ve yine T.simoni diğer dört tür ile; T.grandis, T.vassilievi ve T.pseudoturesis türleri ise sadece Tsemistriatus ve T.simoni ile aynı yumurta paketinde yer almışlardır. Tek bir yumurta paketinde en yüksek bulunma oranının, Tsemistriatus ile Tsimoni arasında meydana geldiği belirlenmiştir.

The parasited statue of the same egg masses of sunn pest (Eurygaster spp., Het: Scutelleridae) by Trissolcus species (Hym.: Scelionidae)

Totally 2493 parasited egg batches of Sunn Pest were collected across Turkey. Two different Trissolcus species were obtained from each of the 76 egg batches. According to the all country, regions and provinces; the distribution of the species were exposed. Totally flve Trissolcus species which were determined as T.semistriatus, T.simoni, T.grandis, T.vassilievi ve T.pseudoturesis, takepart at the same egg mass two by two. Tsemistriatus and T.simoni took part together and with other species in the same egg mass. But Tgrandis, T.vassilievi and T.pseudotııresis species were determinated only with Tsemistriatus and T.simoni in the same egg masses. The highest finding rate were fixed between Tsemistriatus and T.simoni.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Değişik fasulye çeşitlerinde fasulye tohumböceği [<em>Acanthoscelides obtectus </em>(Say) (CoL:Bruchidae)]'nin gelişme ve çoğalması

A. YILMAZ, M. ELMALI

Değişik bölgelerden toplanan Myzus persicae (Sulz.) (Homoptera: Aphididae) populasyonlarının bazı insektisitlere karşı dayanıklılık düzeylerinin araştırılması.

A.s. VELİOĞLU, S. TOROS

Süne (<i>Eurygaster</i> spp., Het.: Scutelleridae)' nin aynı yumurta paketinin <i>Trissolcus</i> (Hym.: Scelionidae) türleri tarafından parazitlenme durumu

E. KOÇAK, N. KILINÇER

İzmir ilinde Domates pas akarı (Aculops lycopersici Massee) (Acarina: Eriophyidae)'nın popülasyon seyri, doğal düşmanları ve kimyasal mücadelesi üzerinde araştırmalar.

P. HINCAL, N. YAŞARAKINCI, İ. ÇINARLI

Erzincan İli Bağlarında Fungal Hastalık Etmenlerinin Belirlenmesi Üzerinde Ön Çalışmalar.

S. ALBAYRAK, S. TURAK, A.y. GÖKÇE, Ö. BOZBEK

Değişik fasulye çeşitlerinde fasulye tohumböceği [Acanthoscelides obtectus (Say) (CoL:Bruchidae)]'nin gelişme ve çoğalması

A. YILMAZ, M. ELMALI

Triazole grubu fungisitlerin bazı önemli antagonist funguslar ve non-patojen Fusarium oxysporum (Schlecht)' un in vitro'da gelişmesine etkileri üzerine araştırmalar.

A. DEMİRCİ, Z. KATIRCIOĞLU, F. DEMİRCİ

Adana'da örtüaltı hıyar yetiştiriciliğinde kullanılan metalaxyl+mancozeb ve procymidone etkili maddeli fungisitlerin kalıntılarının araştırılması.

M. KAYA, S. YÜCEL

Değişik bölgelerden toplanan <em>Myzus persicae </em>(Sulz.) (Homoptera: Aphididae) populasyonlarının bazı insektisitlere karşı dayanıklılık düzeylerinin araştırılması.

A.s. VELİOĞLU, S. TOROS

Orta Anadolu Bölgesinde <em>Archips</em> türlerinde (Lep.:Tortricidae) saptanan Ichneumonidae (Hym.) türleri.

Y. ÖZDEMİR, M. ÖZDEMİR