Orta Anadolu bölgesi ceviz ağaçlarında zararlı ve faydalı faunanın tespiti üzerinde araştırmalar.

Sürvey çalışmaları 1989 yılında Kayseri ili Merkez ilçesinin Talas, Gezi-Merkez ve Gezi-Güzelköy köylerinde; Bünyan ilçesinin Merkez, Büyükbürüngüz ve Ağırnas; Yahyalı ilçesinin Merkez, Kirazlı ve Derebağ köylerinde; 1990 yılında ise Burdur ili Merkez ilçesinin Büğdüz, Kurna, Boğazköy; Ağlasun ilçesinin Merkez-Çavuşarığı, Merkez-Değirmen mevki ve Kayadibi köylerinde; Gölhisar ilçesinin Merkez Büyükalan ve Çavdır köylerinde olmak üzere toplam 18 yörede yapılmıştır. Bu yörelere vejetasyon süresi boyunca ayda bir kez gidilerek sürgün metodu, gözle inceleme metodu, darbe metodu ve fırçalama metodu ile örnekler toplanmış, laboratuvara getirilerek sınıflandırılmış ve teşhisleri yaptırılmıştır. Teşhis sonuçlarına göre Lepidoptera takımından 2 tür, Acarina takımından 1 tür, Coleoptera takımından 23 tür, Neuroptera takımından 5 tür, Hymenoptera takımından 13 tür, Homoptera takımından 19 tür ve Heteroptera takımından 20 tür olmak üzere toplam 83 tür tespit edilmiş, bunlardan 40 türün faydalı, 43 türün ise zararlı olduğu anlaşılmıştır. Sürvey alanlarında faydalı ve zararlı pek çok tür teşhis edilmesine rağmen ekonomik zarara neden olan tek türün cevizde Elma içkurdu [Cydia pomonella (L.)] olduğu anlaşılmıştır. Diğer zararlı türlerin popülasyonlarının düşük olma nedeni, üreticinin ceviz ağaçlarını ilaçlama alışkanlığının bulunmaması yüzünden faydalı ve zararlılar yönünden doğal dengenin kurulmasıdır.

Faunistic studies on the harmful and beneficial insects on walnuts in Central Anatolia.

This study has been carried out in Kayseri and Burdur in between 1989-1990, in order to determine the harmful and beneficial insect fauna on walnut growing areas in Central Anatolia. Samples were collected from 3 counties of each province and 3 villages of each county. Each village was examined in monthly intervals. Samples were taken from the orchards by the determination methods such as striking, brushing machine, visual examinations of leaves, twigs and other parts of the trees. In this study, a total of 83 different species belonging to the order Lepidoptera, Coleoptera, Homoptera, Heteroptera, Acarina, Neuroptera and Hymenoptera were identified on walnut trees. 43 out of 83 were harmful insects belonging to all the mentioned orders and 40 out of 83 were beneficial insects belonging to the orders Neuroptera, Hymenoptera, Coleoptera and Heteroptera.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

<em>Chrysomela populi </em>L. ve <em>Chrysomela tremulae</em> F. (Col.:Chrysomelidae) erginlerine konukçunun etkisi.

H. ZEKİ, S. TOROS

Chrysomela populi L. ve Chrysomela tremulae F. (Col.:Chrysomelidae) erginlerine konukçunun etkisi.

H. ZEKİ, S. TOROS

Ege bölgesinde krizantem, nergis, zambak ve lalelerde görülen virüs hastalıklarının tanıtılması

T. TÜRKOĞLU, Ü. FİDAN

Ege bölgesinde nergislerde (<em>Narcissus poetaz</em> “Cheerfulnesâ€?) zarar yapan Soğan-sak nematodu (<em>Ditylenchus dipsaci </em>Kühn)'nun mücadelesi üzerinde çalışmalar.

N. BORAZANCI, İ. ÇINARLI

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri: I. Discotylenchus (Nemata:Tylenchidae).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

Ege bölgesinde krizantem, nergis, zambak ve lalelerde görülen virüs hastalıklarının tanıtılması.

T. TÜRKOĞLU, Ü. FİDAN

Ege Bölgesi'nde Nohut yapraksineği[Liriomyza cicerina (Rond.)]'nin larva-pupa parazitoiti olan Opius monilicornis Fischer (Hym.:Braconidae)'in parazitleme oranının belirlenmesi üzerinde çalışmalar.

P. HINCAL, N. YAŞARAKINCI, B. HEPDURGUN

Turunçgil beyazsineği [Dialeurodes citri (Ashm.) (Hom.: Aleyrodidae)] ile parazitoiti Encarsia lahorensis (How.) (Hym.:Aphelinidae)'in üretimi ve parazitoitin doğada kolonizasyonunun sağlanması.

A. ÖZKAN, N. TÜRKYILMAZ, K. ÇİFTÇİ, M. KAPLAN

Turunçgil beyazsineği [Dialeurodes citri (Ashm.) (Hom.: Aleyrodidae)] ile parazitoiti Encarsia lahorensis (How.) (Hym.:Aphelinidae)’in üretimi ve parazitoitin doğada kolonizasyonunun sağlanması

A. ÖZKAN, N. TÜRKYILMAZ, K. ÇİFTÇİ, M. KAPLAN

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Süne [<em>Eurygaster integriceps  </em>Put. (Het.:Scutelleridae) yumurta parazitoiti<em>Trissolcus semistriatus</em> Nees. (Hym.:Scelionidae)'un renkli yapışkan tuzaklar kullanılarak popülasyon seyrinin belirle

Z. ŞİMŞEK