Hassân bin Sâbit'in Şiirinde Şam ve Hicaz Arasındaki Estetik Değer Kaymaları

Şiirdeki estetik değerler epistemik delalet ile bağlantılıdır. Diğer taraftan, mekân ile olan ilişki şiirdeki o değerlerden bir parça olarak görünmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, Hassân bin Sâbit'in şiirinde Hicaz ile Şam arasındaki estetik değerler ele alınacaktır. Bu konuyu bizim için önemli kılan husus, Hassân bin Sâbit'in Hicaz ve Şam'a karşı bakışında değişen ve değişmeyen unsurları ve özellikle Hassân'ın cahiliye zamanında Şam'a yaptığı yolculuklar esnasında kaleme almış olduğu el-Kasâidü'ş-Şâmiyye'de Hicaz ve Şam ile ilgili mekânın çerçevesini tespit edebilmektir. Bu bağlamda çalışmamızın birinci bölümünde, Hassân bin Sâbit'in şiirlerinde bedevilik ile temeddün arasındaki estetik değerlerin kaymaları incelenecektir. İkinci bölümde ise, Hicaz'a karşı vefa ile beraber Şam medeniyetine karşı sevinç tasavvuru ele alınacaktır. Genelde temel olarak, Hassân bin Sâbit'in İslâm'dan önce Hicaz ve Şam ile ilişkisine dair şiirsel kişiliğini ortaya koymak için, el-Kasâidü'ş-Şâmiyye'de geçen Hicaz tasavvurundaki manevi estetik ve hissî estetik inşaları tespit etmek amaçlanmaktadır.

Transformations of Aesthetic Values Between Levant and Hejaz in the Poetry of Hassan bin

The aesthetic values in poetry are related to the epistemic connotation, and the relationship to the placeappears to be part of those values in it, from this point of view, we study in this research the aestheticvalues between Hejaz and Levant, in the poetry of Hassan bin Sabit. The importance of this study comesfrom that we seek to know the constant and the transformed in Hassan’s view of Hejaz and Levant, andwe define the framework of the place in Levant and Hejaz in his poems related to Levant specifically,which Hassan said in the pre-Islamic era, and to achieve this purpose we divide the research into twoparts, in the first section we study The transformations of aesthetic values in his poems between Bedouinand Medinan, and in the second section we deal with his fulfillment of Hejaz with rejoicing in the King'spresence in Levant. Our goal from this research is to determine the aesthetic, sensual and aestheticstructure found in his poetry about the topic of Levant and Hejaz, so that we can then know thepersonality of Hassan about his relationship with Levant and Hejaz before Islam. 

___

  • Abdülhamîd, Şâkir. Et-Tefdîlü'l-Cemâlî. Kuveyt: Âlemü'l-Marife, 2001.
  • İbn Sînâ, Ebû Alî. En-Necât. Kahire: Matbaatü Mısır, 1331.
  • İbn Manzûr, Ebu'l-Fazl. Lisânü'l-Arab. Beyrut: Dâru Sâdır, 3. Basım, 1414.
  • el-Askerî, Ebû Hilâl. el-Furûku'l-Luğaviyye. thk. Muhammed Selîm. Kahire: Dâru'l-İlm ve's-Sakafa, ts.
  • ed-Dımeşkî, İbn Asâkir. Tarîhü Dımeşk. Dımeşk: Dâru’l-Fikr, 1995.
  • el-Endülüsi, İbn Hazm. Camharatü ensabi'l-Arab. thk. Abdusselâm Hârûn. Kahire: Dâru’l-Maarifi'l-Mısriyye, 5. Basım, ts.
  • el-Feyrûz, Abâdî. el-Kâmûsu'l-Muhît. Beyrut: Muessetü'r-Risâle, 8. Basım, 2005.
  • el-Hazrecî, Hassân bin Sâbit. Dîvân. Kahire: Matbaatü's-Saâde, 1331.
  • el-Hamevî, Yâkût. Mucemü'l-Büldân. Beyrut: Dâru Sâdır, 2. Basım, 1995.
  • el-İsfahânî, Ebu'l-Farac. el-Eğânî. Beyrut: Dâru'l-Fikr, 2. Basım, ts.
  • Souriau, Étienne. el-Cemâliyyetü abre'l-usûr. çev. Mişel Âsî. Beyrut: Menşûrât Uveydât, 2. Basım, 1982.
  • el-Kurtubî, Ebu'l-Hasan. et-Tarîf Bi'l-Ensâb. Kahire: Dâru'l-Menâr, 1990.