Türkiye Seyahati

Ratnakosindra döneminin 110. (m. 1891) yılında kral hazretleri kendi mektup, nişan ve madalyalarını Avrupa'nın bazı başkentlerindeki saraylara götürmem için beni özel elçisi olarak görevlendirmişti. Bu görev Türkiye'yi kapsamıyordu. Ancak, Avrupa'daki birtakım küçük ve büyük ülkelere olan mesafeleri haritayı incelemek suretiyle hesapladığım zaman Yunanistan'a Türkiye üzerinden gitmenin diğer yollardan daha kısa ve uygun olduğunu gördüm. Ayrıca Türkiye, Taylandlıların hiç görmediği büyük bir Avrupa ülkesi olarak kabul edilmekle idi. Dolayısıyla seyahat programını, Rus imparatorunu ziyaret ettikten sonra bir posta vapuru ile Karadenize geçip Türkiye'nin başkenti İstanbul'a giderek üç yada dört gün orada kalıp vapurla Yunanistan'a geçecek şekilde yaptım.

___

DAVISON, RODERIC H., Turkey, Englewood Cliffs, New Jersay: Prentice-Hall, 1968.

LEWIS, B., The Emergency of Modern Turkey, London Oxford University Press, 1961.

"Modykara", Phra Rajapravat Phrarajavons Lae 130 Chao Fa Thai, (Biographies of the Royal Family and 130 Thai High-Ranking Princes). Bangkok, Bidyakarn, 1971.

SAGNUAN UNKONG, Phra Teenang Pratu Lae Pom Nai Phra Rajanachakra Thai, (Palace Residences, Gates and Forts in the Royal Thai Realm) Bangkok: kasem Bannakich, 1971.

SILPAKORN, KROM RUANG, Keo Kab Phrateenang Anantasamagom, (The Story of Anantasamagom Hall), Bangkok, 1965.

UTUMPORN SUNTARAVEJ, Wang Luang, (The Grand Palace), Bangkok: Prae Bidya, 1972.