Otizm Spektrum Bozukluğu Olan ve Zihinsel Yetersizliği Olan Çocukların Empati Becerilerinin Karşılaştırılması

Öz Özel gereksinimli olan çocukların zihin kuramı becerilerinin tipik gelişen akranlarına göre daha sınırlı olduğu bilinmektedir. Farklı tanı gruplarında bu becerilerin düzeyine ilişkin yapılan çalışmalar öğretim içeriğinin oluşturulması açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı otizm spektrum bozukluğu (OSB) ve zihinsel yetersizliği (ZY) olan çocukların empati becerilerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunda 9-16 yaşları arasında 84 (n=43 OSB, n=41 ZY) özel gereksinimli çocuk ve onların ebeveynlerinden oluşmaktadır. Çocukların empati ve sistematize düzeyleri Girli ve diğ. (2017) tarafından geçerlik ve güvenirliği yapılmış olan Çocuk Empati-Sistematize Ölçeği (EQ_SQ) Türkçe formu kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler analiz edildiğinde ZY olan çocukların empati düzeylerinin OSB’li çocuklara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülürken, OSB’li çocukların sistematize puanlarının ise ZY olan çocuklara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışma grubunda yer alan çocukların empati ve sistematize puanlarının arasında cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklı görülmemiştir. Bulgular otizm spektrum bozukluğu olan çocukların almakta oldukları destek özel eğitim hizmetleri içerisinde empati becerilerine ilişkin öğretimlerin olması gerektiğini göstermektedir. Bulgular alanyazında var olan çalışmalar ışığında tartışılmıştır.

___

Auyeung, B., Wheelwright, S., Allison, C., Atkinson, M., Samarawickrema, N., & Baron-Cohen, S. (2007). The children’s empathy quotient and systemizing quotient: Sex differences in typical development and in autism spectrum conditions. Journal of Autism and Developmental Disorders, 39(11), 1509–1521.

Badenes, L. V., Clemente Estevan, R. A., & García Bacete, F. J. (2000). Theory of mind and peer rejection at school. Social development, 9(3), 271-283.

Baron-Cohen, S., Wheelwright, S., & Jolliffe, A. T. (1997). Is there a" language of the eyes"? Evidence from normal adults, and adults with autism or Asperger syndrome. Visual cognition, 4(3), 311-331.

Baron-Cohen, S. (2001). “Theory of mind and autism: a review.”, Special Issues of International Review of Mental Retardation, 23, 169-175.

Baron-Cohen, S & Wheelwright, S. (2004). The empathy quotient: an investigation of adults with Asperger syndrome or high functioning autism and normal sex differences. J Autism Dev Disord, 34, 163-175.

Baron-Cohen, S., Knickmeyer, R. & Belmonte, M. K. (2005). Sex differences in the brain: implications for explaining autism. Science, 310, 819-823.

Baron-Cohen, S., Cassidy, S., Auyeung, B., Allison, C., Achoukhi, M., Robertson, S., et al. (2014). Attenuation of typical sex differences in 800 adults with autism vs. 3,900 controls. PLoS ONE, 9(7). e102251. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0102251

Blacher, J., Kraemer, B., & Schalow, M. (2003). Asperger syndrome and high functioning autism: research concerns and emerging foci. Current opinion in Psychiatry, 16(5), 535-542.

Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yükseköğretimde Uzaktan Eğitim Sürecinde Eski-Yeni Bir Bölüm: BÖTE

Ulaş İLİC

KPSS’ de Çıkan Coğrafya Alan Bilgisi Sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Analizi

Mücahit COŞKUN, Fatih KARTAL

İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği

Sümeyya GÜRBEY, Ebru EZBERCİ ÇEVİK, Ahmet ŞAHİN

Yaşam Becerilerinin Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programlarında Yer Alma Durumu

Emine Seda KOÇ

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Öğretmeye Hazır Olma, Öğretmen Eğitimi Programının Tutarlılığı ve Etkililiği Hakkındaki İnançları

Derya ÇELİK, Osman BİRGİN, Serhat AYDIN, Gönül GÜNEŞ, Kadir GÜRSOY, Gökay AÇIKYILDIZ, Zeynep Medine ÖZMEN, Ramazan GÜRBÜZ, Mustafa GÜLER, Duygu ARABACI

Müzik Öğretmeni Adaylarına Yönelik Müzikal İlgi Ölçeği Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması

Sermin BİLEN

Temel Eğitim Alanında Yapılan Matematik Eğitimi Konulu Lisansüstü Tezlerin Araştırma Eğilimleri

Derya CAN

Öğretim Elemanlarının Bilimsel Tutum Ölçeğinin Geliştirilme Çalışması

Halil GÜÇER, Necla ŞAHİN FIRAT, İrfan YURDABAKAN

Otizm Spektrum Bozukluğu Olan ve Zihinsel Yetersizliği Olan Çocukların Empati Becerilerinin Karşılaştırılması

Alev GİRLİ, Ahmet Bilal ÖZBEK

Ebeveynlik Dansı: Birlikte Ebeveynliğe İlişkin Kuramsal ve Ampirik Bir Derleme

Yalçın ÖZDEMİR, Ali Serdar SAĞKAL