Mobilya Sektörü Çalışanlarında İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma

Bu çalışma mobilya sektörü çalışanlarında iş kazası ve meslek hastalıklarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma verilerinin elde edilmesinde anket yöntemi uygulanmıştır (280 anket çalışma kapsamına alınmıştır). Veri girişi ve analizi için SPSS istatistiksel 20,0 paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı verilerin sunumunda ortalama, standart sapma, frekans, yüzde, minimum ve maksimum değerleri kullanılmıştır. Bağımlı, bağımsız değişkenlerin tek değişkenli analizinde Ki-Kare testi kullanılmıştır. Çalışanların kişisel koruyucu ekipmanlarını düzenli olarak kullanmadıkları, dikkatsizliğin en büyük kaza sebebi olduğu anlaşılmıştır. En fazla kesim işlemi sırasında kaza geçirdikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda yaş, gelir durumu ve sağlık sorunları ile iş kazası geçirme durumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir

A Study on the Investigation of Occupational Accidents and Occupa-tional Diseases in Furniture Industry Employees

This study was carried out with the aim of examining work accidents and occupational diseases in furniture industry workers. The data of the study were obtained using survey method (280 questionnaires were included in the study). Istatistical packaged software (SPSS 20) was used for data input and analysis. Descriptive data were presented using mean, standard deviation, frequency, percentage, minimum and maximum values. Chi-Square test was used in the univariate analysis of dependent and independent variables. It was understood that the employees did not use their personal protective equipments regularly and carelessness was the greatest cause of accident. It was determined that they had accidents mainly during the process of cutting. It was determined that there was a significant correlation between age, income status and health problems and the state of having occupational accidents. 

___

  • Atılgan, A., Ersen, N., Peker, H., Kahraman, N. (2015). Türkiye Mobilya Sanayinde İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Önlenmesine İlişkin Tavsiyeler, Selçuk-Teknik Dergisi, 14(2), 664-683.
  • Aydın, Ş., T. (2015). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Uygulamalarının İş Kazalarının Önlenmesi Açısından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye.
  • Aydın, U., Karaca, E. (2013). İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarının Önlenmesindeki Rolü, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası, 27(4).
  • Birtekin, Ö., (2015). Hatay ve Gaziantep İlleri kapsamında Bulunan Ahşap İşleri ve Mobilya Üretim Sektöründeki İşletmelerde İş sağlığı ve Güvenliği Tedbirlerinin ve Belirlenebilirliğinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Zirve Üniversitesi, Türkiye.
  • Camkurt, Z., M. (2007) İşyeri Çalışma Sistemi ve İşyeri Fiziksel Faktörlerinin İş Kazaları Üzerine Etkisi. TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi, 20(6), 2(1).
  • Camkurt, Z., M. (2013). Çalışanların Kişisel Özelliklerinin İş Kazalarının Meydana Gelmesi Üzerindeki Etkisi, TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi, 24 (6), 25 (1-2).
  • Ceylan, H. (2011). Türkiye’deki İş Kazalarının Genel Görünümü ve Gelişmiş Ülkelerle Kıyaslanması, International Journal of Engineering Research and Development, 3(2), 8- 24.
  • Cibo, C., Altay, Ç., Toker, H., vd. (2018). Aydın İlindeki Mobilya İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Durumunun İncelenmesi, International Vocational Science Symp. IVSS, Antalya.
  • Çabuk, Y., Kahveci, M., Can, A., İmren, E. (2018). İş Kazalarının Önlenmesinde Güvenlik Kültürünün Önemi. II. Uluslararası Bilimsel ve Meslekli Çalışmalar Kongresi (BILMES 2018), Nevşehir, 360-367.
  • Çiçek Ö., Öçal M., 2017. Türkiye ve Avrupa Birliği’nde İş Kazası Verilerinin Karşılaştırmalı Analizi, Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Derg., 6(16), 616- 637.
  • Ersoy, A., F., Bekar, A., Kılıç, B. (2012). İş Yeri Çalışma Koşullarının İş Kazaları Üzerindeki Etkisinin Lojistik Regresyon Analizi İle Değerlendirilmesi, 18. Ulusal Ergonomi Kong. Gaziantep, 323-331.
  • Gedik, T., İlhan, A. (2014). Sakarya İli Mobilya İmalatçılarında İş Sağlığı ve İş Güvenliği Üzerine Bir İnceleme, SDÜ Orman Fakültesi Dergisi, 15: 123-129.
  • Gülsoy, Ü., K. (2015). Mobilya Boyahanelerinde Risklerin Tespiti ve Çalışanların Kimyasal Maruziyetinin Değerlendirilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Türkiye.
  • Gürleyen, L., Ulay, G., Gürleyen, T., Çakıcıer, N. (2013). Mobilya Üretimi Yapan İşletmelerde İş Kazalarına Yönelik Mevcut Durumun Tespiti (Düzce İli Örneği), II. Ulusal Mobilya Kongresi, Denizli 327-337. https://oshwiki.eu/wiki/Accidents_and_incidents , https://oshwiki.eu, (13. Ekim 2018).
  • İlhan, A., Koşar, G., Karapınar, A., Gedik, T. (2013). Sakarya İli Mobilya İmalatında İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Ortaya Çıkış Nedenlerinin Analizi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 13 (2), 202-210.
  • İmren, E., Kurt, R., Karayılmazlar, S., Çabuk, Y. (2018). Orman Ürünleri Endüstrisinde İş Kazaları Üzerine Bir İnceleme. II. Uluslararası Bilimsel ve Meslekli Çalışmalar Kongresi (BILMES 2018), Nevşehir, 1217-1221.
  • İnce, M., Sevim, Korkut, D. (2019). Adana İlindeki Küçük Ölçekli Mobilya İşletmelerinde İş Kazalarının Analizi. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi, 15 (1) , 1-10 . Judd, M., H., Wiedenbeck J., K. (2004). Safety in The Wood Products Industry, Forest Products Journal, 54(10): 8-18.
  • Karadeniz, O. (2012). Dünya’da ve Türkiye’de İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları ve Sosyal Koruma Yetersizliği, Çalışma ve Toplum Dergisi, (3):15-75.
  • Kaygın, B., Kurt, R., İmren, E. (2015). Bartın Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Mezunlarının İstihdam Durumu Üzerine Bir Araştırma. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 17(25-26), 54-61.
  • Köklü, U., Dizdar, E., N., Gavas, M. (2005). Talaşlı İmalat Sanayinde Karşılaşılan İş Kazalarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, 10. Ergonomi Kongresi, 256-266, Bursa.
  • Oshwiki (2018). Accidents And Incidents?
  • Rantanen, J. (2010). Grand Challenges for Occupational Health from Globalization, Journal of Occupational Safety and Health, 18: 167-171.
  • Resmi Gazete, (2018). İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Sayı: 30318.
  • Yaşar, Ş. S., Komut O. (2018). İmalat Sanayisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Bir Araştırma: Erzincan İli Mobilya İşletmeleri Örneği, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 20 (2): 252-265, Ağustos.
  • Yıldırım, V. (2011). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği: Bir Alan Araştırması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Türkiye.
  • Yılmaz, İ., C. (2012). İş Kazalarının Analizi (Mobilya Sanayindeki Küçük ve Orta Boy İşletmeler İle Büyük Boy İşletmelerin Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, Türkiye.
  • Zor, M., Yazıcı, H., Karakavuz, H. (2017). Mobilya İmalatçılarında İş Güvenliği Algısı Üzerine Bir İnceleme: Zonguldak İli Örneği. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 6(3):1143-1151.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Antalya-Gebiz Yöresi Kızılçam Meşcereleri için Uyumlu Gövde Hacmi ve Gövde Çapı Modelleri

Mustafa TURGUT, Ramazan OZÇELİK, Onur ALKAN

Mermer Atıklarının Düz Presleme Yöntemiyle Üretilen Odun Plastik Kompozitlerinde Değerlendirilmesi

Sefa DURMAZ

İçme Suyu Havzalarında Kentleşme Baskısı: Büyükçekmece Gölü Havzası’nda Arazi Kullanım Değişiminin Zamansal Analizi

Betül UYGUR ERDOĞAN

Türkiye'de Hızlı Büyüyen Türlere Ait Spektral Kütüphane Kurulması: Kavak Türleri Çalışması

Ayhan ATEŞOĞLU, Taşkın KAVZOĞLU, İsmail ÇÖLKESEN, Şeyma ÖZLÜSOYLU, Hasan TONBUL, Elif Özlem YILMAZ, Muhammed Yusuf ÖZTÜRK

Kazdağı Göknarı (Abies nordmanniana (Stev.) subsp. equi-trojani (Asc-hers. & Sint. ex Boiss) Coode et Cullen) Odununda Yükseltiye Bağlı Morfolojik ve Anatomik Değişimler

Eda Nur YILDIZ, Seray ÖZDEN KELEŞ

Ortaçağ Kaynaklarında İslam Dünyasındaki Orman ve Orman Ürünleri Hakkında Verilen Malumatlara Dair

Tunay KARAKÖK, Selman KARAYILMAZLAR

Çizim Stüdyolari İçin En Uygun Koltuk Seçimi: Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Örneği

Erol İMREN

Orman Yolu Projelendirilmesinde İnsansız Hava Aracı Kullanım Olanaklarının Değerlendirilmesi (Düzce Örneği)

Mustafa Görkem CİRİTCİOĞLU, Ender BUĞDAY

Eskişehir Kavuncu Göleti Ornitofaunası

Emir ÖZAY, Nuri Kaan ÖZKAZANÇ

Tüplü Toros Sediri Fidanlarında Morfolojik ve Fizyolojik Bazı Özellikler ile Fidan Gelişim Evreleri (Çankırı Orman Fidanlığı)

Sezgin AYAN, Fatma ÇELEN, Bora İMAL