ANADOLU KARAÇAMI (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe.) FİDANLARI İÇİN UYGUN SULAMA ARALIĞININ BELİRLENMESİ

Bu çalışmanın amacı; farklı sulama aralıkları için Anadolu Karaçamının su tüketim miktarlarını ve optimum sulama aralığı ile sulama suyu miktarını belirlemektir. Çalışma 2007 ve 2008 büyüme yıllarını kapsamaktadır. Anadolu Karaçamı fidanları tüplerde yetiştirilmiştir. Tüplü fidanlar her bir sulamadan önce tüketim miktarını hesaplamak için tartılmış ve 3, 5 ve 7 gün sulama aralığında tarla kapasitesine kadar sulanmıştır. Fidanlıktaki geleneksel uygulama kontrol işlemi olarak kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre her sulama işlemi için tüketim miktarları oldukça farklı bulunmuş ve 7 günlük sulama aralıklarının, toprak tarla kapasitesine gelinceye dek sulanmak koşuluyla, en uygun sulama aralığı olduğu belirlenmiştir.

DETERMINATION OF SUITABLE IRRIGATION INTERVAL FOR ANATOLIAN BLACK PINE (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe.) SEEDLINGS

The objectives of this study were to determine water consumptive use of seedling of Anatolian black pine for different irrigation intervals and amount of water for irrigation with optimum irrigation interval. The study covered the growing periods of 2007 and 2008. Seedlings of Anatolian black pine trees were grown in pots. Potted seedlings were irrigated to field capacity for 3, 5 and 7 day-intervals in each irrigation event and weighted before each irrigation to calculate consumptive use. Traditional nursery application was also used as a control treatment. Amount of consumptive uses was quite different for each irrigation treatment. In conclusion, it is determined that 7 day- intervals was the most suitable irrigation interval in this study for these seedlings. 

___

  • o Adanapem 2009. İnternet sitesi: www.adanapem.gov.tr/Makaleler/2009, (10.03.2009)
  • o Bahcesel 2009. İnternet sitesi: http://www.bahcesel.com/forumsel/sulama-konulari/19076-sulamazamani/, (10.03.2009)
  • o Boydak, M., Dirik, H. 1990. Lübnan Sediri (Cedrus Libani A. Rich.) Fidanlarında Su stresi ile Koşullandırmanın Dikim sonrasındaki Su durumu ve Kök Rejenerasyonuna Etkileri. Uluslararası Sedir Sempozyumu Bildirisi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar No:59, s.193-202.
  • o Boydak, M., Çalıkoğlu, M. 2008. Toros Sedirinin (Cedrus Libani A. Rich.) Biyolojisi ve Silvikültürü. Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınları İle Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfı, 284s., Ankara.
  • o Deligöz, A. 2009. Anadolu Karaçamı (Pinus nigra Arn. Subsp. Pallasiana (Lamb.) Holmboe) Fidanlarında Sulama Programının Hazırlanmasında Bitki Su Potansiyeli Değerlerinin Kullanımı, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, (2), 51-65.
  • o Gezer, A., Yücedağ, C. 2006. Orman Ağaçları Tohumları ve Tohumdan Fidan Yetiştirme Tekniği Ders Kitabı. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Yayın No: 56, 149s., Isparta.
  • o Gürses, M.K., Özkurt, A., Eylen, M., Özkurt, N. 1999. Okaliptüste Sulama Denemesi. Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten No:9, 30s., Tarsus.
  • o Kara, M. 1983. Sulama-Kurutma. Tarım Arazilerinin Sulanması. Akdeniz Üniversitesi, Isparta Mühendislik Fakültesi Yayınları, Cilt 1, No: 5, 162s., Isparta.
  • o Kılcı, M., Sayman, M., Akbin, G., Akgül, A. 1999. Farklı Sulama Uygulamalarının Yastıkta Yetiştirilen Kızılçam Fidanlarının Gelişimi Üzerine Etkileri, Orman Bakanlığı Ege Bölgesi Orman Toprak Laboratuar Müdürlüğü, 49s., İzmir.
  • o Kılcı, M., Sayman, M. 2003. Fidanlıklarda Sulamanın Optimize Edilmesinin Fidan Kalitesi ve Fidanların Ağaçlandırma Alanlarındaki Başarılarıyla İlişkisi, Tohum, Fidan Üretimi ve Ağaç Islahı Çalışmaları Semineri, 23-27 Haziran, Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü, Antalya.
  • o Kılcı, M., Sayman, M. 2004. Fidan Üretiminde Sulamanın Düzenlenmesi, Tohum, Fidan Üretimi ve Ağaç Islahı Çalışmaları Semineri, 21-25 Haziran, Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü, Eskişehir.
  • o Özhan, S. 2004. Havza Amenajmanı, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayın No:481, 384s., İstanbul. o Özkan, K. 2001. Eğirdir Gölü Havzasının Kuraklık Etüdü ve Tarım-Ormancılık Açısından Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, A(1), 75-96.
  • o Özkurt, A., Özkurt, N., Tüfekçi, S. 2002. Tarsus - Karabucak Yöresinde Okaliptüs Plantasyonlarında Sulama Suyu Miktarı ve Sulama Aralığının Belirlenmesi, Orman Bakanlığı Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü, Teknik Bülten No 17, 46s., Tarsus.
  • o Yılmaz, A. 1989. Orman Fidanlıklarında Sulama Suyu İhtiyacının Belirlenmesi, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, Dergi Serisi, 35(2), 49-61.